Φίλοι της Γης Κύπρου, Committee Against Bird Slaughter & Pro Biodiversity Foundation
 
Κοινό Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012
 
Παράνομη και Μη-Επιλεκτική
Παγίδευση και Θανάτωση Άγριων Πτηνών στην Κύπρο:
Διακήρυξη της Λάρνακας’ και Πολιτική Μηδενικής Ανοχής
 
Λεμεσός – Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012:
 
spring 2012 bird protection camp picture 2Οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Committee Against Bird Slaughter (CABS), με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation (PBF), διοργάνωσαν σήμερα μία κοινή συνέντευξη τύπου για την παράνομη και μη-επιλεκτική παγίδευση και θανάτωση άγριων πτηνών στην Κύπρο, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και στις προοπτικές μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής.
 
Η κοινή συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε στα γραφεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου στη Λεμεσό. Οι ομιλητές ήταν ο Υπεύθυνος Ερευνών Πεδίου της CABS και ο Συντονιστής Εκστρατειών των Φίλων της Γης Κύπρου, καθώς επίσης και ο κ. Andrea Zanoni, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας. Ο κ. Zanoni επισκέπτεται την Κύπρο μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των αρμόδιων δημόσιων αρχών και των περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων, έτσι ώστε να συζητήσουν μαζί τους τα σημαντικότερα εθνικά και Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προβλήματα, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
 
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, η CABS και οι Φίλοι της Γης Κύπρου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της κοινής ‘Ανοιξιάτικης Περιοδείας Προστασίας Πουλιών 2012’, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Pro Biodiversity Foundation και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Andrea Rutigliano, Υπεύθυνος Ερευνών Πεδίου της CABS, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, οι ομάδες μας είναι σε θέση να ελέγξουν τις τρεις κύριες εβδομάδες της αποδημητικής περιόδου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ελέγχουμε σχεδόν 400 σημεία παγίδευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην ελεύθερη επικράτεια της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη περιοχή παγίδευσης στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, εντοπίστηκαν 3,967 ξόβεργα, 15 δίχτυα και 9 ηχομιμητικές συσκευές, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης της Άγριας Ζωής, καθώς επίσης και τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς Παραλιμνίου, Δερύνειας και Αγίας Νάπας. Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας έχουν καταγγείλει επίσης 13 παγιδευτές. Η συνεργασία των οργανώσεων μας με τις αρμόδιες αρχές πάταξης της λαθροθηρίας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και αποτελεσματική, όχι μόνο όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας των ομάδων μας και των εθελοντών μας, αλλά επίσης και την ανάκτηση του ελέγχου ‘απαγορευμένων περιοχών’, στις οποίες η παγίδευση και θανάτωση πουλιών λαμβάνει χώρα σε μαζική κλίμακα. Έχουμε επιτύχει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια αυτής της αποδημητικής περιόδου. Εκ μέρους όλων των μελών και των εθελοντών της CABS και των Φίλων της Γης Κύπρου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυφύλακες του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας για την πραγματικά επαγγελματική, αποτελεσματική και επιτυχημένη υποστήριξη που μας παρείχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων».
 
Επιπρόσθετα, ο κ. AndreaZanoni, παρουσίασε τις βασικές εισηγήσεις της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και του ‘Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παράνομη Θανάτωση Πουλιών’. Αυτές περιλαμβάνουν, «μεταξύ άλλων:
1.   Την ανάγκη της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας σε κάθε στάδιο της αλυσίδας λαθροθηρίας άγριων πτηνών μέσω της κατάλληλης και στοχευόμενης επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης και συνεργασίας
2.   Την ανάγκη αναγνώρισης της σημασίας της παράνομης θανάτωσης και εμπορίας άγριων πτηνών, ως κινδύνου για τη διατήρηση και διαχείριση του ευνοϊκού καθεστώτος των πληθυσμών των πουλιών και ως αναίρεσης των μέτρων προστασίας που εφαρμόζουν τα συμβαλλόμενα μέρη, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη διατήρηση της φύσης, το νόμιμο κυνήγι, τη βιώσιμη γεωργία και την τουριστική ανάπτυξη ∙ και
3.   Την ανάγκη ανάπτυξης, χρηματοδότησης και υποστήριξης εθνικών επικοινωνιακών στρατηγικών για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών και του ευρύτερου κοινού».
 
Στη συνέχεια, το Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε τις κοινές πολιτικές εισηγήσεις των Φίλων της Γης Κύπρου, της CABS και του PBF. Στο πλαίσιο της υιοθέτησης της ‘Διακήρυξης της Λάρνακας’ και της προώθησης μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Zanoni προέβη στις ακόλουθες εισηγήσεις:
 
1.   Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προβούν στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων αρχών πάταξης της λαθροθηρίας, κυρίως του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς επίσης και του Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας και Αμμοχώστου του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης της Άγριας Ζωής, όπου το πρόβλημα της παράνομης και μη-επιλεκτικής παγίδευσης και θανάτωσης άγριων πτηνών παρατηρείται σε μαζικό επίπεδο ∙
 
2.   Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να παρέχουν επαρκή και δυναμική πολιτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για πάταξη της λαθροθηρίας, έτσι ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στα ανυπόστατα επιχειρήματα που διατυπώνουν οι υποστηρικτές της παράνομης, μη-επιλεκτικής και μαζικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων μη-καταγεγραμμένων και μη-αναγνωρισμένων «συνδέσμων» (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους επονομαζόμενους «Φίλους του Ξόβεργου» ή «Σωματείο για την Επαναδιεκδίκηση του Παραδοσιακού Κυνηγίου με Ξόβεργα»), συγκεκριμένους εκπροσώπους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής, καθώς επίσης και μερικούς βουλευτές από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι οποίοι παρέχουν πολιτική υποστήριξη στους παγιδευτές και εμπόρους άγριων πτηνών ∙
 
3.   Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αξιολογήσουν κριτικά το μέγεθος των ποινών που επιβάλλονται σε αδικήματα λαθροθηρίας και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά την ήδη ισχύουσα εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια νομοθεσία, έτσι ώστε να συμβάλουν στην καταπολέμηση του σοβαρότατου αυτού περιβαλλοντικού εγκλήματος και να διασφαλίσουν την απονομή περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
 
Ο Κλείτος Παπαστυλιανού, Επιστημονικός Συνεργάτης και Συντονιστής Εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου, δήλωσε: «Την ίδια στιγμή που το εγκληματικό αυτό κύκλωμα παρουσιάζει ετήσιο τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της συστηματικής παραβίασης της κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής ενός βαρύτατου χρηματικού προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε νομοταγής φορολογούμενος Κύπριος πολίτης. Για εμάς, ως ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να καταληστεύει την κοινή φυσική κληρονομιά των Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών, αλλά πάνω από όλα δεν πρόκειται να πληρώσουμε και το λογαριασμό. Για εμάς, αυτό δεν είναι απλά ένα ζήτημα διατήρησης της φύσης και προστασίας της βιοποικιλότητας ∙ αυτός είναι ένας αγώνας για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη».
 
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική είναι η δήλωση του Παπαστυλιανού: «Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους εκείνους τους λειτουργούς των αρμόδιων αρχών πάταξης της λαθροθηρίας και κυρίως τους αστυφύλακες του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας, που βρίσκονται στο πλευρό μας για τρεις ολόκληρες εβδομάδες και έχουν καταφέρει να διεξάγουν ίσως την πιο επιτυχημένη, μεγάλης κλίμακας, εκστρατεία πάταξης της λαθροθηρίας στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ποσότητα των κατασχεθέντων μέσων παγίδευσης, ο αριθμός των καταγγελθέντων λαθροθήρων και η ποιότητα της μεταξύ μας συνεργασίας αποτελεί μία υπόσχεση για το μέλλον, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποφασιστική ενδυνάμωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής και στην οριστική πάταξη της παράνομης, μη-επιλεκτικής και μαζικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας άγριων πτηνών στην Κυπριακή Δημοκρατία!»
 
  
Friends of the Earth Cyprus, Committee Against Bird Slaughter & Pro Biodiversity Foundation
 
Joint Press Release – Friday, 4 May 2012
 
Illegal and Non-Selective
Bird Trapping and Killing in Cyprus:
Larnaca Declaration’ and Zero Tolerance Policy
 
Limassol – Friday, 4 May 2012:
 
Friends of the Earth Cyprus and the Committee Against Bird Slaughter (CABS), with the support of the Pro Biodiversity Foundation (PBF), organized today a joint press conference on illegal and non-selective bird trapping and killing in Cyprus, focusing mostly upon the implications of the ‘Larnaca Declaration’ and the prospects for a zero tolerance policy.
 
The joint press conference was held at the offices of Friends of the Earth Cyprus in Limassol. Speakers included the Field Investigations Officer of CABS and the Campaign Coordinator of Friends of the Earth Cyprus, as well as Mr. Andrea Zanoni, Member of the European Parliament (MEP) and specifically Member of the Committee on Environment, Public Health and Food Safety. Mr. Zanoni is visiting Cyprus with other members  of the Environment Committee of the European Parliament, in order to meet with the Minister of Agriculture, Natural Resources and Environment, the Environment Commissioner of the Republic of Cyprus, as well as the representatives of responsible public authorities and non-governmental organisations, and to discuss with them the most important national and European environmental issues, in the context of the Cyprus Presidency of the Council of the European Union during the second half of 2012.
 
During the joint press conference, CABS and Friends of the Earth Cyprus presented the results of their joint ‘Spring 2012 Bird Protection Camp’, which is organized with the support of the Pro Biodiversity Foundation and in cooperation with the responsible law enforcement agencies of the Republic of Cyprus.
 
Andrea Rutigliano, Field Investigations Officer of CABS, states: “For the first time, our teams are able to monitor the three core weeks of the migration season. In this time frame, we are monitoring approximately 400 trapping sites, the vast majority of them located in the non-occupied area of Famagusta District, which is considered to be the major trapping hotspot in Cyprus. During the past three weeks, 3,967 limesticks, 15 mist nets and 9 decoys have been located and confiscated by the responsible law enforcement agencies of the Republic of Cyprus, specifically the Anti-Poaching Squad of the Cyprus Police, the Game Fund and Wildlife Management Service, as well as the local police stations of Paralimni, Deryneia and Ayia Napa. The responsible law enforcement agencies have also prosecuted 13 trappers until now. The cooperation of our organisations with the responsible law enforcement agencies has been very successful and effective, not only in terms of ensuring the security of our teams and volunteers, but also by regaining the control of 'no-go' areas in which bird trapping and killing exists on a massive scale. A major step forward has been achieved during this spring migration season. On behalf of all members and volunteers of CABS and Friends of the Earth Cyprus, I would like to thank and congratulate the officers of the Anti-Poaching Squad for the truly professional, effective and successful support that they have provided to us during these three weeks”.
 
Furthermore, Mr. Andrea Zanoni, presented the core recommendations of the ‘Declaration of Larnaca’ and the ‘European Conference on Illegal Killing of Birds’. These include, “inter alia:
4.   The need to strengthen enforcement at each stage of the bird crime chain through appropriate targeting, scientific and technical support and cooperation;
5.   The need to recognize the significance of the illegal taking and trade of birds, as a risk to the achievement and maintenance of a favourable status for bird populations and a damage to conservation measures implemented by the Parties with adverse impacts on nature protection, legal hunting, agriculture and tourism sectors; and
6.   The need to develop, finance and support national communication strategies promoting dialogue between relevant stakeholders and the wider public”.
 
Then, the Member of the Environment Committee of the European Parliament presented the joint policy recommendations of Friends of the Earth Cyprus, CABS and PBF. In the context of the adoption of the ‘Declaration of Larnaca’ and the promotion of a zero tolerance policy by the Republic of Cyprus, Mr. Zanoni recommended the following measures:
 
4.   The Ministry of Justice and Public Order, and the Ministry of Interior must strengthen and reinforce the operational capacity and effectiveness of the responsible law enforcement agencies, in particular of the Anti-Poaching Squad of the Cyprus Police and the Game Fund Regional Office in Famagusta and Larnaca Districts, where the problem of illegal and non-selective bird trapping and killing exists on a massive scale;
 
5.   The Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment, the Ministry of Justice and Public Order, and the Ministry of Interior must provide consistent and high-profile political support for large-scale anti-poaching operations, in order to counter-balance the ill-founded arguments raised by the proponents of illegal and non-selective bird trapping and killing, including non-registered and non-recognized “pressure groups” (most notably the so-called “Friends of Limesticks” or “Group for Reclaiming the Traditional Hunting with Limesticks”), certain representatives of the Cyprus Hunting Federation and Wildlife Conservation, and even some Members of the Parliament (MPs) of the Republic of Cyprus, representing the Larnaca and Famagusta districts, who provide political support to bird trappers and traders;
 
6.   The Ministry of Justice and Public Order, the Ministry of Interior, the Attorney General and the Law Office of the Republic of Cyprus must critically review the scale of penalties imposed for poaching and implement more rigidly existing national, European and international legislation, in order to assist in eradicating this serious environmental criminal activity and ensure that environmental justice is meted out.
 
Klitos Papastylianou, Policy Advisor and Campaigns Coordinator for Friends of the Earth Cyprus, stated: “While the criminal network that controls illegal and non-selective bird trapping and killing in Cyprus has an annual budget of dozens of millions of Euros, due to the systematic violation of Cypriot and European legislation, the Republic of Cyprus faces the danger of having to pay a huge fine imposed by the European Union. This will have to be met from the pocket of all law-abiding Cypriot taxpaying citizens. For us, as active members of this society, this is totally unacceptable. Not only can we not allow anyone to plunder the common natural heritage of all Cypriot and European citizens, but above all we are not going to pay the bill. For us, this is not just an issue of nature conservation and biodiversity protection; this is a struggle for environmental, social and economic justice”.
 
Last but not least, Papastylianou added: “We are grateful to all those law enforcement officers and especially the Anti-Poaching Squad officers, who is staying beside us for three whole weeks and manage to conduct probably the most successful, large-scale, anti-poaching campaign in the history of the Republic of Cyprus. The quantity of the confiscated trapping equipment, the number of prosecuted poachers and the quality of our cooperation is a blueprint for the future, with the goal to enforce a zero tolerance policy and contribute to the eradication of illegal, non-selective and massive bird trapping, killing and trading in the Republic of Cyprus!
 
 
Friends of the Earth Cyprus
Address: 375B St. Andrews Street, 3035 Limassol, Cyprus
P.O. Box: 53411, 3302 Limassol, Cyprus
Telephone: 00357 25 347042
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." target="_blank">Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
!MOBILIZE - RESIST - TRANSFORM!