Ξεκρέμαστοι θα μείνουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που προγραμμάτιζαν να ανεγείρουν κατοικία στη γη τους, αξιοποιώντας την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας έτσι όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα. Από το υπουργείο Εσωτερικών/τμήμα Πολεοδομίας (επί προηγούμενου υπουργού) αποφασίστηκε η διαφοροποίηση των σχετικών κανονισμών, απόφαση που εάν εφαρμοστεί, θα φέρει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς των απλών ανθρώπων για απόκτηση στέγης.

 

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Αντώνη Λοΐζου (σχετικό άρθρο του δημοσιεύθηκε στον κυριακάτικο Τύπο), «με οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών η παραχώρηση τέτοιας άδειας (σ.σ. για μεμονωμένη κατοικία) θα εξετάζεται με πολύ πιο αυστηρό τρόπο, σε σημείο απόρριψης των αιτήσεων, για να περιορίσει έτσι τη συνεχή και άναρχη ανάπτυξη». Με τα νέα δεδομένα, υποστηρίζει ο κ. Λοΐζου, για να μπορέσει ένας αιτητής να ανεγείρει την κατοικία του σε ένα χωράφι, εκτός από τις μέχρι σήμερα γνωστές προϋποθέσεις θα πρέπει η αίτησή του να ικανοποιεί και τα εξής: (α) Ο αιτητής να είναι ντόπιος, δηλαδή να προέρχεται/να κατοικεί στο χωριό εκείνο που ζητά την ανάπτυξη, (β) Δεν θα πρέπει να έχει άλλη κατοικία, (γ) Θα πρέπει το τεμάχιό του να είναι πλησίον της ανάπτυξης/του χωριού, (δ) Να έχει ικανοποιητική υδατοπρομήθεια κλπ.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Όπως ο κ. Λοΐζου σημειώνει, η εν λόγω διαφοροποίηση των κανονισμών, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει πολλές αλλαγές όπως: (i) Κτήματα τα οποία αγοράστηκαν και δεν πληρούν αυτές τις νέες απαιτήσεις, ενώ πληρούσαν τις προηγούμενες, θα έχουν ασφαλώς κάθετη μείωση της αξίας τους, (ii) Εάν ο ιδιοκτήτης υποθήκευσε το κτήμα του με μια «άλφα» αξία και τώρα αξίζει σίγουρα λιγότερο, δεν θα απαιτήσει ο χρηματοδότης νέες εξασφαλίσεις; Και εάν δεν έχει, τι θα απογίνει το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ως αξία; Αυτό είναι χειρότερο από το 50% κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και τώρα των τραπεζιτικών αξιογράφων, (iii) Οι αξίες πλέον γίνονται προσωπικές, μια και που ένα κτήμα θα αξίζει Α για τον ντόπιο που μπορεί να κτίσει (αλλά έχει σπίτι), Β αξία για τον ντόπιο, ο οποίος δεν έχει σπίτι και Γ για τον ξένο, ο οποίος δεν μπορεί να κτίσει καθόλου, (iv) Κτήματα που βρίσκονται πλησίον του χωριού θα αυξηθούν κάθετα οι αξίες τους (ανάλογα με την απόσταση από το χωριό). Και πώς μετριέται η απόσταση από το χωριό, σε ευθεία γραμμή ή βάσει του μήκους πρόσβασης από το χωριό;, (v) Ακόμη και οι ντόπιοι που θέλουν να ανεγείρουν την κατοικία τους και δεν έχουν δικό τους κτήμα υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα αναγκαστούν να αγοράσουν την ανάλογη γη πιο ακριβά - άρα αύξηση κόστους απόκτησης στέγης.

Επιπρόσθετα, ο Αντώνης Λοΐζου διερωτάται «πόσα απομακρυσμένα χωριά έχουν αναβιώσει από τις εξοχικές και άλλες κατοικίες εκτός ορίου ανάπτυξης από ξένους (και ντόπιους)», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές στους κανονισμούς για τη μεμονωμένη κατοικία θα καταδικάσει κυπριακά χωριά σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

ΑΝΑΡΧΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Πάντως, η υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, επιβεβαιώνει τα όσα επισημαίνει ο κ. Λοΐζου, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει τους κανονισμούς για την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, αλλά αφορά στην πιο αυστηρή εφαρμογή της. «Η απόφαση είχε ληφθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο Εσωτερικών... Μπορώ, όμως, να επιβεβαιώσω ότι -αν και η πολιτική ως τέτοια δεν έχει διαφοροποιηθεί- φαίνεται ότι στην πράξη, κατά το παρελθόν, ήταν πιο ελαστική η αρμόδια υπηρεσία εξετάζοντας τέτοιες αιτήσεις. Άρα, στο γράμμα (του νόμου) δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε.

Έχουν δοθεί, όμως, οδηγίες για την αυστηρή εφαρμογή των προνοιών της πολιτικής, οι οποίες εν πολλοίς επιβεβαιώνουν τα όσα λέει ο κ. Λοΐζου» ανέφερε η κα Μαύρου, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή του Super Spor FM «Η Κύπρος σήμερα». Η υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια σειρά από προβλήματα με την αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία, γι αυτό, όπως ανέφερε, προτίθεται να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους λειτουργούς της Πολεοδομίας, αμέσως μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. «Βεβαίως, θέλω να σας θυμίσω το πως ξεκίνησε η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας και ποιες περιπτώσεις ήθελε να καλύψει. Εάν θυμάστε, σκοπός της πολιτικής αυτής ήταν να βοηθήσει αυτούς, που ενώ είχαν γη εκτός των ζωνών ανάπτυξης μιας κοινότητας, δεν είχαν γη εντός της κοινότητας για να κτίσουν την κατοικία τους.

Και είναι με τούτο το σκεπτικό που κατ' εξαίρεση, με αυστηρές προϋποθέσεις, διαμορφώθηκε πριν από πολλά χρόνια η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας», συμπλήρωσε η υπουργός. Η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, συνέχισε, έχει μεν κοινωνικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι βοηθά όσους δεν έχουν κατοικία να αποκτήσουν, έχει όμως ταυτόχρονα και ένα υψηλό κόστος για το κράτος. «Κόστος όχι μόνον οικονομικό -παρόλο που οι υποδομές που απαιτούνται και οι υπηρεσίες που προκύπτουν από τη σκόρπια ανάπτυξη σίγουρα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις μικρές κοινότητες- όμως, έχει και κόστος περιβαλλοντικό. Δεν είναι τυχαία, που με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εκτιμάται ότι στην Κύπρο υπάρχει υπερβολικά άναρχη οικοδόμηση», επεσήμανε η Ελένη Μαύρου

http://alithia.com.cy/el/news/12/23105/%CE%9C%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CF%89%CE%BD-%E2%80%93-%CE%9E%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82.htm