Με βάση στοιχεία του Environmental Protection Agency γνωστού σαν EPA, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι και τα κτίρια σε μια πόλη είναι ικανά να αυξήσουν τη θερμοκρασία σε μια πόλη μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου, ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό σαν "Heat Island Effect".

 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται με αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας σε μια πόλη  είναι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού για τα κλιματιστικά, η παραγωγή του βλαβερού για την υγεία όζοντος, προβλήματα υγείας λόγω της θερμοκρασίας ή ακόμη και θάνατο σε ηλικιωμένα άτομα.

Τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε το φαινόμενο είναι γνωστά σε όλους αλλά για λόγους κυρίως αδιαφορίας και άγνοιας, τα ξεχνούμε:
(α) Εμποδίζουμε τον ήλιο από το να φτάσει στις κατασκευές μας (κτίρια, τσιμέντα, δρόμους κλπ.)
(β) Αν οι ακτίνες του ήλιου φτάσουν να ανακλαστούν όσο το δυνατό περισσότερο.

Μέσα από αυτό το απλό σκεπτικό συστήνεται μια σειρά από μέτρα όπως:
1)
Χρωματισμοί: Οι σκούρες στέγες πρέπει να αποφεύγονται. Οι ταράτσες μπορούν να βαφούν με ασημομπογιά που έχει μεγάλη αντανακλαστικότητα. Οι πλάγιοι τοίχοι του κτιρίου πρέπει επίσης να έχουν ανοιχτά χρώματα.
2) Πράσινες στέγες: Ακόμη ένα μέτρο το οποίο προσθέτει και αισθητική αξία στο κτίριο είναι και οι "Πράσινες Στέγες" όπου μέρος ή ολόκληρη η οροφή φυτεύεται με επιλεγμένα φυτά μετά από μια προετοιμασία που γίνεται στη στέγη. Στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχω εντοπίσει εταιρείες με τα κατάλληλα υλικά και τεχνογνωσία για να κάνει "Πράσινες Στέγες". Πέρα από τη βελτίωση του μικροκλίματος η Πράσινη Στέγη όπως και ο σωστός χρωματισμός που αναφέρεται πιο πάνω, βελτιώνουν σημαντικά και τη θερμική συμπεριφορά του κτιρίου.
3) Δέντρα: Δυστυχώς χρειάζεται ακόμη να υπενθυμίζουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα δέντρα! Η σκιά των δέντρων εμποδίζει τους τοίχους των κτιρίων και τα πεζοδρόμια να θερμανθούν. Τα δέντρα στους δρόμους προσφέρουν επίσης σκιά και προστασία στους πεζούς, καθυστερούν τα νερά της βροχής, φιλτράρουν τη σκόνη και συνήθως αυξάνουν και τις αξίες των περιουσιών με τις οποίες γειτνιάζουν.
4) Υλικό πεζοδρομίου: Το υλικό που χρησιμοποιούμε για τα πεζοδρόμια θα πρέπει ιδανικά να έχει ελαφριούς χρωματισμούς και να είναι από πορώδες υλικό. Το ανοικτό χρώμα αντανακλά τον ήλιο και έτσι μειώνεται κατά πολύ η θερμοκρασία του πεζοδρομίου και το πορώδες υλικό επιτρέπει την υγρασία να περάσει μέσα του και έτσι αυτό παραμένει δροσερό αν βραχεί. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του πορώδους υλικού είναι ότι μειώνει κατά πολύ το νερό που φτάνει στους οχετούς εμπλουτίζοντας έτσι τα υπόγεια νερά και καθυστερεί τις πλημμύρες.
5)
Χώροι πρασίνου: Είναι γνωστό σε όλους ότι τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου γενικά βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλα δέντρα.

icon Υπάρχει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας στην Κύπρο; - Απάντηση του 2008 (212.33 kB)