Διευθυντής Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης στον «Π»:Ανάπτυξη χωρίς λατομεία δεν υπάρχει
Η οικοδομική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό η χώρα, καθώς σε αυτήν έχει στηρίξει διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες, από τον τουρισμό μέχρι την αδειοδότηση γηπέδων γκολφ μέσω της οποίας κτίστηκαν ολόκληρα χωριά επαύλεων, την ανέγερση των πύργων στα παραθαλάσσια, μια οικονομία που βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας, στρατηγικές που συνδέονται άμεσα και με τη μεγάλη μπίζνα των τελευταίων ετών, αυτή της χορήγησης χρυσών διαβατηρίων, είναι συνώνυμη με τη λατομική ανάπτυξη.

Κι ενώ στο παρελθόν οι αντιδράσεις για τις λατομικές δραστηριότητες  ήταν περιορισμένες, πλέον η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της κοινωνίας των πολιτών προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για λεηλασία και βιασμό περιοχών γύρω από τα λατομεία και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται τις συνέπειες από την ύπαρξη των λατομείων στην υγεία των περιοίκων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης δρ Κώστας  Κωνσταντίνου απαντά σε καυτά ερωτήματα με αφορμή την εκπόνηση της νέας στρατηγικής μελέτης για την αειφόρο λατομική και μεταλλευτική ανάπτυξη της Κύπρου για την περίοδο 2021-2050. Το τμήμα έχει προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

 • Ποια ανάγκη για να γίνει μια νέα στρατηγική μελέτη τη δεδομένη στιγμή για την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της Κύπρου;
 • Η προηγούμενη μελέτη είχε γίνει αρχές της δεκαετίας του 2000 και αφορούσε την περίοδο μέχρι το 2025. Τότε είχε γίνει αξιολόγηση των ορυκτών μας πόρων, των διαδικασιών αδειοδότησης, των αποθεμάτων, των χρήσεων, των πρακτικών που ακολουθούνταν. Με βάση τα συμπεράσματα της τότε μελέτης λειτουργήσαμε έως και σήμερα. Έχοντας λοιπόν υπόψη τις εμπειρίες που προέκυψαν από την περίοδο αυτή και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, θεωρήσαμε πως έπρεπε να γίνει μια νέα μελέτη η οποία να επικαιροποιήσει τα δεδομένα και να καλύψει τον στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2050. Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε τη σωστή πολιτική όσον αφορά τους ορυκτούς πόρους η οποία θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Ανάπτυξη και κρίση

 • Ποια είναι τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει και τα οποία απαιτούν επανεξέταση;
 • Από τότε που είχε εκπονηθεί η μελέτη είχε διαπιστωθεί ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα είχαμε προβλήματα αποθεμάτων στην επαρχία Πάφου. Έτσι, αμέσως μετά εκπονήσαμε σειρά άλλων μελετών ακριβώς για να εξεύρουμε χώρους για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης σε λατομικά υλικά, αλλά και σε ογκόλιθους (χρησιμοποιείται σε θαλάσσια κατασκευαστικά έργα όπως μαρίνες και αντιδιαβρωτικά). Αυτό είναι ένα πρόβλημα που παραμένει και θα επαναξιολογηθεί, ενώ επίσης χρήζει επανεξέτασης και η προοπτική της έρευνας των υδρογονανθράκων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης στρατηγικής είχαμε δύο παράγοντες που δεν ήταν αναμενόμενοι: Από τη μία η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι το 2008-2009 όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν πολύ πιο μεγάλοι από εκείνους που είχαμε εκτιμήσει, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η κρίση όπου ανατράπηκαν τα δεδομένα προς την αντίθετη πλευρά. Επομένως θεωρήσαμε ότι έπρεπε να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση.

Όλα επί τάπητος

 • Ποια είναι τα ερωτήματα τα οποία καλείται να ερευνήσει η μελέτη;
 • Με βάση τους όρους εντολής θα γίνει η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης. Η μελέτη θα δει πιο εξειδικευμένα τις πρακτικές που ακολουθούν, τόσο τα αδειοδοτημένα λατομεία όσο και τα μεταλλεία, θα επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των λατομείων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις στην υγεία και πώς μπορεί να γίνει κοινωνικά πιο αποδεκτό ένα έργο που είναι άκρως αναγκαίο για την ανάπτυξη του τόπου και την οικονομική πρόοδο. Ζητούμε επίσης από τους εμπειρογνώμονες να μας καταθέσουν μία νέα αειφόρο πολιτική για τη λατομική και μεταλλευτική δραστηριότητα για την επόμενη 25ετία. Θα εξετάσουμε παράλληλα και τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε πριν προχωρήσουμε σε μία αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου το οποίο να αφορά στην αδειοδότηση να έχουμε μια πλήρη εικόνα.

Ποια τα αποθέματα;

 • Η μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη πώς επηρέασε τα αποθέματα την τελευταία 20ετία;
 • Τα αποθέματα που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα λατομεία είναι τεράστια. Δεν υπάρχει το στοιχείο της εξάντλησης πλην της Πάφου. Το περιοριστικό στοιχείο είναι οι υπόλοιπες χρήσεις της γης που είναι ανταγωνιστικές της λατομικής ανάπτυξης. Επίσης πλέον υπάρχει και μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία, συνεπώς περιοχές π.χ. μέσα στο δάσος που παλιά πιο εύκολα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς λατόμευσης, το καθιστούν πιο δύσκολο. Περαιτέρω υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχουν οικιστικές αναπτύξεις λόγω επέκτασης των ορίων των κοινοτήτων, ενώ υπάρχουν και οι μεμονωμένες κατοικίες που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι μεμονωμένα σπίτια υπάρχουν παντού πια και προκαλούν περιορισμούς στην ορθολογική ανάπτυξη των ορυκτών πόρων. Το ζήτημα είναι πως δεν επιλέγουμε εμείς πού πρέπει να βρίσκονται οι ορυκτοί πόροι. Τους καθόρισε η φύση…

https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2019/09/18-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-300x200.jpg 300w, https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2019/09/18-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-768x512.jpg 768w" sizes="(max-width: 960px) 100vw, 960px" style="box-sizing: border-box; vertical-align: middle; border-style: none; max-width: 100%; height: auto;">

Ερωτηθείς τι προσφέρει στην οικονομία ο τομέας των λατομείων, ο δρ Κωνσταντίνου σημείωσε πως είναι μεν μικρό το ποσοστό, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στο ΑΕΠ, διότι αν δεν υπήρχε το υλικό από τα λατομεία δεν θα υπήρχε ούτε η οικοδομική βιομηχανία ούτε η τσιμεντοβιομηχανία.

Γιατί παράγουμε λατομικά υλικά αντί να τα εισάγουμε;

 • Δεδομένου ότι μιλάτε για στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης, υποψιάζομαι, κι εσείς διαπιστώνετε, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από τις λατομικές δραστηριότητες.
 • Σαφώς και πρέπει να υπάρχει προστασία. Και του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων ανέσεων. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε την υγεία του πολίτη. Κι ο στόχος μας είναι να σεβόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το περιβάλλον και ταυτόχρονα να καλύπτουμε και τις ανάγκες της οικονομίας. Για αυτό, για τον καθορισμό κάθε νέας λατομικής ζώνης, γίνεται μελέτη περιβαλλοντική για να αξιολογηθούν όλα αυτά τα δεδομένα. Μάλιστα, αν λατομεία είναι εντός ή κοντά σε περιοχές Natura, εκτός από την περιβαλλοντική μελέτη γίνεται και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για συγκεκριμένα είδη που προστατεύονται. Είναι πολύ αυστηρή πλέον η περιβαλλοντική πρακτική.

Αντιδράσεις: Ναι μεν, αλλά…

 • Πώς αντιλαμβάνεστε τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την ύπαρξη των λατομείων;
 • Νομίζω είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες, αλλά πρέπει να εστιάζονται σε πρακτικές του παρελθόντος, όταν δεν υπήρχε ακόμα η αυστηρότατη περιβαλλοντική νομοθεσία και οι οδηγίες της ΕΕ. Θεωρώ ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σημείο που έφτασε στο άλλο άκρο. Κανείς δεν θέλει κοντά στην αυλή του οποιαδήποτε λατομική ανάπτυξη.
 • Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα. Μήπως να μην κάναμε τέτοιου είδους αναπτύξεις και να εισάγαμε όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε;
 • Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Μπαίνει ωστόσο το ερώτημα από πού θα τα εισάγουμε. Εκεί δεν θα γίνεται καταστροφή του περιβάλλοντος; Δεύτερο, εκεί δεν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απολαμβάνον το περιβάλλον; Κι ένα τρίτο σημείο που καταρρίπτει αυτή την ιδέα είναι η πολιτική της ΕΕ, η οποία μας λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός τόπου – και όσον αφορά τα λατομικά υλικά – πρέπει να προκύπτουν όσο το δυνατόν πιο τοπικά.

Περιβαλλοντική δικαιοσύνη

 • Για ποιο λόγο τοπικά;
 • Αφενός διότι οι επιπτώσεις είναι μικρές και τοπικές και αφετέρου η μεταφορά είναι κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό. Μια τέτοια πρακτική θα αύξανε το κόστος της ανέγερσης οικοδομών. Αλλά ακόμα και να είχαμε άπλετα λεφτά για να πληρώσουμε το αυξημένο οικοδομικό κόστος, η εισαγωγή λατομικών υλικών περιβαλλοντικά είναι λανθασμένη διότι εκθέτουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Οι ορυκτοί πόροι πρέπει να είναι σε μικρή απόσταση από τις ανάγκες, διότι είναι περιβαλλοντικά πιο δίκαιο η περιοχή που έχει ανάγκες ταυτόχρονα να απορροφεί και τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο η προηγούμενη περιβαλλοντική στρατηγική που καθορίσαμε ήταν η κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο επαρχίας. Δηλαδή, οι επαρχίες να είναι αυτάρκεις και όχι η Κύπρος αυτάρκης. Το σημαντικό είναι να γίνεται ανακύκλωση των μπάζων, ώστε να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή ανάγκη πόρων, και αυτή η ανάγκη που υπάρχει να καλύπτεται με τον πλέον αειφόρο τρόπο. Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση φυσικών πόρων χωρίς κάποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η πληγή όμως μπορεί να επουλωθεί με την αποκατάσταση του χώρου από τους αδειούχους των λατομείων. Πλέον υπάρχει όρος και οι εταιρείες που εξασφαλίζουν άδεια λατόμευεσης βάζουν ως εγγύηση ένα σοβαρό ποσό για αποκατάσταση του τοπίου μετά το τέλος της ζωής των λατομείων.

Αποκατάσταση

 • Έχουμε παραδείγματα αποκατάστασης;
 • Είναι νεαρά τα λατομεία μας. Οι κύκλοι ζωής τους δεν είναι κύκλοι των 5-10 χρόνων. Δεν έρχεται κάποιος να επενδύσει για μικρό χρονικό διάστημα. Ούτε και είναι σωστό. Διότι μετά θα αναγκαστούμε να πάμε κάπου αλλού και να κάνουμε άλλη ζημιά. Συνήθως οι κύκλοι ζωής των λατομείων είναι τα 20 χρόνια. Για αυτό μόνο μερικές αποκαταστάσεις υπάρχουν στην περιοχή του Σταυροβουνίου, οι οποίες δεν είναι εμφανείς ακόμη διότι υπάρχουν μέτωπα που είναι σε δράση. Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι ένα λατομείο θα λειτουργήσει χωρίς να αφήσει ούτε ένα αποτύπωμα πίσω του. Αλλά, με εξαίρεση το ανάγλυφο, το πράσινο μπορεί να αποκατασταθεί. Και μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως σε βάθος χρόνου.

Σοβαρή έλλειψη λατομικών υλικών στην Πάφο

 • Όπως έχετε αναφέρει πιο πάνω, και όπως φαίνεται και από τα στοιχεία τα οποία μας έχετε παραθέσει και δημοσιεύουμε πιο κάτω, στην Πάφο θα υπάρξει μελλοντικά πρόβλημα με τα αποθέματα αδρανών υλικών. Τι κάνετε γι’ αυτό;
 • Εδώ και 15 χρόνια προσπαθούμε να αδειοδοτήσουμε λατομεία στην επαρχία Πάφου, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίσαμε σοβαρότατα προβλήματα. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το υλικό διαβάσης όπου η μόνη πηγή ήταν περιοχές του δάσους. Βρήκαμε περιοχές με άριστης ποιότητας πέτρωμα και με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά όταν μπήκαμε στη διαδικασία των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων απορρίφθηκαν οι περιοχές. Μελετήσαμε άλλες περιοχές που απορρίφθηκαν επίσης επειδή ήταν κοντά σε οικιστικές ζώνες και καταλήξαμε ότι η μοναδική περιοχή που μας απέμεινε είναι η επέκταση της λατομικής ζώνης στην περιοχή Ανδρολύκου, ούτως ώστε να καλύψει για τα επόμενα 10-15 χρόνια τις ανάγκες της επαρχίας Πάφου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πάφος είναι μια ιδιάζουσα κατάσταση, διότι εκτός από τις ανάγκες σε λατομικά υλικά για την κατασκευαστική βιομηχανία υπάρχουν και πολύ αυξημένες ανάγκες σε θαλάσσια έργα λόγω της έκθεσης των ακτών της σε διάβρωση.

Στην Ανδρολύκου 

Το λατομείο στην Ανδρολύκου, το οποίο έχει αλλοιώσει την εικόνα του μικρού χωριού. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, «το φυσικό τοπίο με το οποιοδήποτε ανάγλυφο έχει, με το ανάγλυφο ενός λατομείου προφανώς δεν μπορούν να συγκριθούν. Όμως, για κάθε λατομείο που μπορεί να λειτουργεί υπάρχει πλάνο αποκατάστασης».

 • Έχει χαρακτηριστεί έγκλημα αυτό που συμβαίνει στην Ανδρολύκου. Και είναι αλήθεια πως το λιγότερο που θα έλεγε κανείς είναι πως εκεί από τις παρεμβάσεις έχει δημιουργηθεί ένα τρομακτικό το τοπίο.
 • Κάθε λατομείο παρεμβαίνει στη φύση και οποιαδήποτε επέμβαση στη φύση αλλάζει τα δεδομένα του τοπίου. Εάν συγκρίνει κάποιος το φυσικό τοπίο με το οποιοδήποτε ανάγλυφο έχει με το ανάγλυφο ενός λατομείου προφανώς δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθούν. Όμως, για κάθε λατομείο που μπορεί να λειτουργεί υπάρχει πλάνο αποκατάστασης. Πλάνο για το κλείσιμο. Επομένως, για όσο καιρό υπάρχει η λειτουργία του λατομείου, οπτικά και οποιαδήποτε άλλη επίπτωση υπάρχει, είναι αναπόφευκτη. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Λατομείο χωρίς κάποιες επιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη οικοδομική χωρίς λατομείο. Επομένως τα λατομεία πρέπει να υπάρχουν σε χώρους που υπάρχουν πόροι και επιπλέον εκεί που οι επιπτώσεις θα είναι οι ελάχιστες. Όμως, όταν κλείσει τον κύκλο του υπάρχει το πλάνο αποκατάστασης.
 • Δεν μπορεί η Λευκωσία να πωλεί στην Πάφο;
 • Μπορεί. Τα πάντα μπορούν να γίνουν στην οικονομία. Αλλά είναι δίκαιο αυτός που κτίζει στην Πάφο, επειδή εμείς δεν καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε ακόμα ένα λατομείο, να παίρνει πιο ακριβά υλικά;
 • Ψάχνετε νέους χώρους;
 • Και οι πέντε χώροι που βρήκαμε απορρίφθηκαν όλοι. Μας έμεινε μόνο η Ανδρολύκου, για την οποία επίσης απορρίφθηκε ο αρχικός χώρος του λατομείου λόγω της ένταξης της περιοχής σε Natura, με αποτέλεσμα να περιοριστούμε σε έναν χώρο όπου χρειαζόμαστε μεγαλύτερη έκταση για να καλύψουμε τις ίδιες ανάγκες λόγω της ποιότητας του πετρώματος, άρα η πληγή στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερη.

Ανακύκλωση οικοδομικών απορριμμάτων

 • Έχει πρόσφατα αδειοδοτηθεί μία μονάδα η οποία θα ανακυκλώνει τα μπάζα τα οποία θα μπορούν να επιστρέφουν στην αγορά ως αδρανή υλικά και να επαναχρησιμοποιούνται. Η επαναχρησιμοποίηση, πιστεύετε, ότι θα μειώσει τις ανάγκες σε εξόρυξη;
 • Η ανακύκλωση είναι αναγκαία. Το πόσο θα διαφοροποιήσει τις ανάγκες μας είναι ένα ερώτημα που θέσαμε στη μελέτη για αξιολόγηση και περιμένουμε την απάντηση. Σίγουρα σταδιακά θα υπάρχει μείωση, αλλά δεν νομίζω να είναι δραστική μείωση, διότι αντισταθμίζεται ταυτόχρονα από την αύξηση γενικότερα των αναγκών. Αλλά το στοιχείο της αειφορίας δείχνει ότι θα υπάρχει μείωση των αναγκών διότι θα υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων συνολικά.

Χρυσάφι και χαλκός από τα μπάζα

 • Οι όροι εντολής της μελέτης κ. Κωνσταντίνου αφορά και τα μεταλλεύματα. Εξακολουθεί να υπάρχει βιομηχανία στην Κύπρο σε αυτόν τον τομέα;
 • Η μοναδική βιομηχανία η οποία βρίσκεται σε λειτουργία είναι η Hellenic Copper Mines η οποία αξιοποιεί τα κοίτασμα της Σκουριώτισσας. Είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογικά η οποία εκμεταλλεύεται τις εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις των κοιτασμάτων σε χαλκό. Ουσιαστικά επεξεργάζεται μπάζα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός από τη γραμμή παραγωγής άριστης ποιότητας χαλκού, τον οποίο εξάγει, έχει εγκαταστήσει μονάδα η οποία εκμεταλλευόμενη συνέργειες παράγει κράμα χρυσού αργύρου και χαλκού, που επίσης εξάγεται. Εκτός από την πρώτη ύλη της Σκουριώτισσας, της έχουμε δώσει μία άδεια τελευταίως για αξιοποίηση εξορυκτικών αποβλήτων που υπήρχαν στην περιοχή Μιτσερού από το εργοστάσιο χρυσού που λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία ’70. Εκεί υπήρχαν υπολείμματα υλικών στοιχεία που προκαλούσαν προβλήματα στο περιβάλλον. Με αυτή την άδεια θα υπάρχει όφελος και για το Δημόσιο με την αποτοξικοποίηση των υλικών της περιοχής. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και για την περιοχή του Στρογγυλού στον Μαθιάτη όπου υπήρχαν αντιδράσεις από τις γύρω κοινότητες.

Αυτάρκεις Λευκωσία και Λεμεσός για τα επόμενα 50 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει παραθέσει στον «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης :

 • Στην επαρχία Λευκωσίας λειτουργούν: Δύο λατομεία ασβεστολιθικού ψαμμίτη για παραγωγή λεπτόκοκκου άμμου για χρήση στην παραγωγή σκυροδέματος και ασφαλτικού σκυροδέματος. Δύο λατομεία διαβασικού πετρώματος και πέντε υφαλογενούς ασβεστόλιθου για παραγωγή αδρανών υλικών. Από τα εννέα αδειοδοτημένα λατομεία υπάρχουν 135 εκατ. τόνοι αποθεμάτων. Το σύνολο των πωλήσεων αδρανών υλικών το 2017 στη Λευκωσία ήταν 1,5 εκατ. τόνοι, ενώ μία δεκαετία πριν (2008) είχε φτάσει στους 4,5 εκατ. τόνους λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της οικοδομικής βιομηχανίας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για ικανοποίηση των αναγκών της επαρχίας Λευκωσίας για τα επόμενα 55 χρόνια.
 • Στην επαρχία Λεμεσού λειτουργούν πέντε λατομεία αποκλειστικά σε διαβασικό πέτρωμα. Υπάρχουν επίσης αποθέματα ασβεστολιθικού ψαμμίτη τα οποία αξιοποιούνται μέσω μικρών λατομείων για παραγωγή οικοδομικής και διακοσμητικής πέτρας. Τα αποθέματα από τα αδειοδοτημένα λατομεία είναι 143,5 εκατ. τόνοι. Το 2017 πωλήθηκαν 2,2 εκατ. τόνοι αδρανών υλικών και το 2008 3,8 εκατ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για ικανοποίηση των αναγκών της επαρχίας Λεμεσού για περίπου 55 χρόνια.
 • Στην επαρχία Λάρνακας λειτουργούν: Ένα λατομείο ασβεστολιθικού ψαμμίτη για παραγωγή λεπτόκοκκου άμμου, τρία λατομεία διαβασικού πετρώματος και τρία υφαλογενούς ασβεστόλιθου. Τα αδειοδοτημένα αποθέματα ανέρχονται στα 70,3 εκατ. τόνους. Το 2017 σύνολο των πωλήσεων αδρανών υλικών ήταν 2,9 εκατ. τόνοι και το 2008 που οι πωλήσεις είχαν φτάσει στο απόγειό τους 4,9 εκατ. τόνοι. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα για ικανοποίηση των αναγκών της Λάρνακας για τα επόμενα 25 χρόνια.
 • Στην επαρχία Πάφου λειτουργούν τρία λατομεία που αφορούν αποκλειστικά υφαλογενή ασβεστόλιθο. Υπολογίζεται ότι τα αποθέματα μπορούν να καλύψουν τον κατασκευαστικό τομέα της πόλης μόνο για τα επόμενα εννέα χρόνια. Το 2017 πωλήθηκαν στην Πάφο 470 χιλιάδες τόνοι αδρανών υλικών, ενώ το 2008, 938 χιλιάδες τόνοι.
https://politis.com.cy/politis-news/kypros/dieythyntis-tmimatos-geologikis-episkopisis-ston-p-anaptyxi-choris-latomeia-den-yparchei/