Απεργούν οι λατόμοι

Καταγγέλλουν αχρείαστες αδειοδοτήσεις της Υπηρεσίας Μεταλλείων

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 11/10/2011 Φιλελεύθερος
Φωτογραφία
Σε 24ωρη στάση εργασιών προχωρούν την Πέμπτη οι λατόμοι με τους εργαζομένους τους, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης για την πρόθεση της Υπηρεσίας Μεταλλείων να αδειοδοτήσει δύο νέες λατομικές μονάδες στα χωριά Δελίκηπος και Λεύκαρα - Λυθροδόντας.
Την ίδια μέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος, όπου αναμένεται να γίνει εξέταση των προαναφερθέντων αιτήσεων σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απόφαση για μονοήμερη στάση αρχικά λήφθηκε ομόφωνα χθες σε έκτακτη γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών, ώστε να μην επηρεαστεί η οικοδομική βιομηχανία σε οποιοδήποτε βαθμό. Οι λατόμοι, πάντως, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στη λήψη δυναμικότερων μέτρων αν δοθούν νέες άδειες για λατομεία και σκυροθραυστικές μονάδες.
Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Κυθραιώτης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη δημιουργία νέων λατομείων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πάγια θέση του για επέκταση των υφιστάμενων λατομείων όπου αυτό είναι δυνατό. Σημειώνεται από το Σύνδεσμο ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι πρόσφατα και στην Κύπρο.
Χαρακτήρισε μέγα λάθος σε συνθήκες υποαπασχόλησης υφιστάμενων μονάδων να αφεθεί να κλείσει έστω και μια από τις 23 υφιστάμενες μονάδες με την απόρριψη των προτεινόμενων επεκτάσεων εντός και εκτός των λατομικών ζωνών.
Ο Σύνδεσμος Σκυροποιών αναφέρεται και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2000, που καθορίζει ότι δεν θα εκδίδονται νέες άδειες λατόμευσης σε περιόδους που υπάρχει υποαπασχόληση στα υφιστάμενα λατομεία, γεγονός που συμβαίνει σήμερα λόγω της παρατεταμένης κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα.
Οι αιτήσεις που θα εξεταστούν έγιναν από την εταιρεία DiarockQuarriesLtd (εταιρεία Cybarco) και αφορά στην ανάπτυξη λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας στον Δελίκηπο εντός του κρατικού Δάσους Αετόμουττης και την εταιρεία LoizosΙordanou ConstructionsLtd και αφορά τη δημιουργία λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας σε περιοχή με την επωνυμία Πευτζιερόμουττη και καλύπτει μέρος του δάσους Αετόμουττη, στην περιοχή Λυθροδόντα - Πάνω Λευκάρων της επαρχίας Λάρνακας.
Στο μεταξύ, ο Άριστος Αριστοτέλους πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου απηύθυνε “έκκληση να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι λατόμοι, να μη χαθεί ούτε μια ώρα εργάσιμη διότι θα επιβαρύνει την οικοδομική βιομηχανία, και την οικονομία ευρύτερα”.