Το πλοίο που «έγδαρε» τον βυθό. Φωνάζουν για τις επιπτώσεις στη Λεμεσό.

Τέλειωσε η εκσκαφή της Μαρίνας

Για δύο μήνες τώρα, ένα παράξενο πλοίο βελγικής εταιρείας «τρώει με το κουτάλι» τον βυθό της Λεμεσού, στον οριοθετημένο θαλάσσιο χώρο της Μαρίνας. Πρόκειται για το εξειδικευμένο στις θαλάσσιες εκσκαφές ,σκάφος «Πίντα», κατασκευής του 1995, μήκους 85 και πλάτους 18 μέτρων. Είναι ένα από τα τέσσερα πλοία-δεξαμενές, που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα, που κλήθηκε βάσει συμβολαίου για γρήγορη και «μαζική παραγωγή» στην εκσκαφή και απομάκρυνση του άχρηστου υλικού της υπό δημιουργίας λεκάνης της Μαρίνας. Το σκάφος έφθασε στις 25 του Ιούλη και με την συμπλήρωση ενός διμήνου (25 Σεπτεμβρίου), απέπλευσε. Στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί , ολοκλήρωσε την εργασία του, λειτουργώντας 7 ημέρες την εβδομάδα κι επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα με το καθιερωμένο καθεστώς εργασίας, το πλήρωμά και το προσωπικό του «Pinta» αντικαταστάθηκε μετά τον πρώτο μήνα δουλειάς, με το νέο που ανέλαβε για το εναπομείναν διάστημα.

Διαμορφώθηκε η λεκάνη

Ο πολιτικός μηχανικός και μηχανικός κατασκευής των λιμενικών έργων της Μαρίνας Λεμεσού κ. Δημήτρης Παγώνης, μας ξεναγεί στο έργο και μας εξηγεί πως το σκάψιμο διαφέρει από χώρο σε χώρο του βυθού, αφού άλλο βάθος θεμελίωσης απαιτείται για τους λιμενοβραχίονες, άλλο για τις προβλήτες που θα δένουν τα σκάφη. Ιδιαίτερα ανθεκτική και στο κατάλληλο βάθος θα πρέπει να γίνει η θεμελίωση για το βαρύ φορτίο των οικοδομών που σχεδιάστηκαν μέσα στη Μαρίνα. Υπολογίζεται πως το υλικό που θα τοποθετηθεί (ειδικά κατασκευασμένα μπλόκς και πέτρες), στα σημεία εκσκαφής των κατασκευών της Μαρίνας θα είναι έκτασης ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

Ο Κίμ Κούϊπερς, υπεύθυνος του σχεδίου βυθοκόρησης της Μαρίνας μας ενημερώνει για τις λειτουργικές δυνατότητες του σκάφους, αναφερόμενος με λεπτομέρειες στον τρόπο λειτουργία του. Μπορεί να εκτελεί εργασίες από πέντε μέτρα βάθος του νερού. Τις εργασίες στα ρηχά της σχεδιαζόμενης λεκάνης της Μαρίνας αναλαμβάνουν παράκτιοι ή θαλάσσιοι γερανοί.

Η ολοήμερη κι ολονύχτια εντατική εργασία με το σκάφος, παρήγαγε καθημερινά 16-17 φορτία «πολτού» νερού κι εξορυγμένης άμμου, μικτού βάρους 3.800 κυβικών μέτρων. Το υλικό αυτό απορρίπτονταν σε καθορισμένο σημείο της θάλασσας, που υποδείχτηκε από το Τμήμα Αλιείας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 235 μέτρων. Στη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη παλιού ηφαιστείου.

Πως λειτουργεί το σκάφος βυθοκόρησης

Στην ουσία πρόκειται για σκάφος με διπλή λειτουργία. Την καθαυτή ενός κανονικού πλοίου και του επιπρόσθετου μέρους της δεξαμενής με το σύστημα εκσκαφής και απορρόφησης. Το υλικό του βυθού, ένα μίγμα θαλασσινού νερού και άμμου, ρέει στην δεξαμενή μετά την απορρόφηση. Όταν γεμίσει η λεκάνη του πλοίου με το υλικό της λάσπης, το πλοίο ξεκινά για το καθορισμένο σημείο απόρριψης και σε λίγα μόλις λεπτά ανοίγει η καταπακτή της δεξαμενής με τα στεγανά της και το φορτίο καταλήγει στο νερό.

Με «ηλεκτρική σκούπα» μπορούμε να συγκρίνουμε  το σύστημα εξόρυξης της άμμου της απορρόφησης και της εναπόθεσής του μείγματος στη δεξαμενή. Πρόκειται για έναν σωλήνα βραχίονα που καταλήγει σε μια κεφαλή βυθοκόρησης με σειρά ατσάλινων δοντιών. Τα δόντια σκάβουν το βυθό και το υλικό απορροφάται και μέσω του σωλήνα καταλήγει στη δεξαμενή. Στα δόντια του θαλάσσιου εκσκαφέα καρφώνονται διάφορα σκληρά και μεγάλα αντικείμενα του βυθού, όπως στην προκειμένη περίπτωση βράχια, ξύλα και παλιά ελαστικά. Όλα αυτά ανελκύονται και φυσικά δεν απορρίπτονται πάλι στη θάλασσα, παρά  παραδίδονται για τη σωστή διαχείριση τους.

Ο χειρισμός του βραχίονα απορρόφησης γίνεται ασφαλώς με αυτόνομη λειτουργία από τη γέφυρα του πλοίου, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Υπάρχει κι άλλη θέση «Θόλωσε ανεπανόρθωτα η θάλασσα»

Παρ’ ότι φαίνεται εντυπωσιακός ο τρόπος που ακολουθήθηκε για την εκβάθυνση της Μαρίνας, υπάρχει ήδη εκδηλωμένη διαμαρτυρία πολλών πολιτών της Λεμεσού. Και των ψαράδων που είδαν το ψάρι να χάνεται στη θολούρα και τις βάρκες του να αγκομαχούν στο μίγμα της λάσπης που υπάρχει διάσπαρτο στο νερό. Άρχισαν να ξεσηκώνονται κι οι ενασχολούμενοι με τη προστασία του περιβάλλοντος, μετά την ρύπανση των ακτών  της πόλης και το ανεπανόρθωτο προφανώς χτύπημα που δέχτηκε και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χ. Θεοπέμπτου η εταιρεία που κατασκευάζει τη Μαρίνα παραβίασε τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης, που η ίδια είχε προτείνει. Συγκεκριμένα πως πρώτα θα κατασκευάζονταν οι κυματοθραύστες της Μαρίνας και μετά θα γινόταν οι εκβαθύνσεις της λεκάνης, για ν’ αποφευχθεί η μαζική «διασπορά»    των ιζημάτων λάσπης. Θεωρείται ακόμη παράδοξο να μην διακοπούν ούτε για μια ημέρα οι εργασίες εκβάθυνσης, αφού υπήρχε σχετική πρόβλεψη για διακοπή, όταν θα έπνεαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι και θα μετέφεραν την θολούρα σε όλη την θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της πόλης. «Μπορούν να μας πείσουν οι ενασχολούμενοι πως ούτε για μια ώρα μέσα στο καλοκαίρι δεν φύσηξαν δυτικοί άνεμοι;» διερωτούνται με νόημα οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ενώ διερωτούνται παράλληλα τι έκαναν οι δύο υπηρεσίες παρακολούθησης του έργου, η μία που διορίστηκε από την ίδια εταιρείας κατασκευής κι η άλλη του Υπουργείου Εμπορίου.   «Πρόκειται για την χειρότερη μέθοδο σε θαλάσσιες περιοχές με χημική ρύπανση, αφού συντείνει χωρίς περιορισμούς στη διασπορά της μόλυνσης στους παρακείμενους θαλάσσιους χώρους», λένε οι ειδικοί, ενώ ο κ. Γλαύκος Καριόλου, ειδικός σε θέματα κατασκευής Μαρίνων μιλά για την πιο ανορθόδοξη επιλογή. «Θα έπρεπε να χαραχθεί και να κατασκευαστεί ο κυματοθραύστης πρώτα, ενώ κατά τις εργασίες βυθοκόρησης χρειαζόταν να τοποθετηθεί αντιρρυπαντικό πλωτό δίχτυ που να συγκρατεί τις αναδυόμενες ακαθαρσίες. Τουλάχιστον θα έπρεπε να σεβαστούν τον κόσμο που χαίρεται το καλοκαίρι τη θάλασσα και να ξεκινήσουν τις εργασίες εκβάθυνσης από τον Οκτώβρη», δηλώνει στην εφημερίδα μας ο πλέον έμπειρος και με περιβαλλοντική συνείδηση και συνέπεια άνθρωπος της θάλασσας.

PLOIO PINTA

LASPH TREXEI Έτσι γεμίζει η δεξαμενή των 3.800 κυβικών μέτρων, με τη λάσπη που απορροφάται απ’ τον βυθό.

Dontia skoypas

Ο εργάτης καθαρίζει τα δόντια της μηχανής βυθοκόρησης. Εκεί έχουν καρφωθεί πέτρες, ξύλα κι άλλα αντικείμενα, που δεν απορροφούνται. Χαρακτηριστικό στοιχείο της θάλασσας του Καρνάγιου τα εκατοντάδες ελαστικά που «ψαρεύτηκαν» ως τώρα, τα πολλά ξύλα και κάποια πεταμένα έπιπλα. Μόνο βυθισμένα αυτοκίνητα δεν βρήκαμε, μας λέει το προσωπικό που ασχολείται με την εκβάθυνση της Μαρίνας.

BRAXIONAS SKOYPAS

Βασικά η λειτουργία του βραχίονα βυθοκόρησης είναι παρόμοια μ’ αυτή της ηλεκτρικής απορροφητικής σκούπας.

OTI MENEI PISO

Είναι δυνατόν να γίνονται οι συγκεκριμένες χωματουργικές εργασίες και να μην επηρεάζεται από τη μια άκρη ως την άλλη η ευαίσθητη θάλασσα;

FORTIO PINTA

Το φορτίο απορρίπτεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την ακτή

MAZEMATA APO BYTHO.

Για όσους απορούν τι περιείχε ο βυθός της θάλασσας στο Καρνάγιο.

THALAMOS PLOHGHSHS

Από την καμπίνα πλοήγησης του σκάφους γίνεται ο χειρισμός της «σκούπας» που σαρώνει τον βυθό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ