Eρωτήσεις για κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για Cyprus Times. landscape2

Αν σας ζητούσαμε να ιεραρχήσετε τα προβλήματα στην Κύπρο, που σχετίζονται με το περιβάλλον, ποια θα ήταν η απάντησή σας; Ποιο είναι το μείζον ζήτημα κατά τη γνώμη σας;

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πάρα πολλά γιατί εδώ και χρόνια κανένας δε νοιάζεται να δώσει λύσεις. Γενικά όμως, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τα απόβλητα εφόσον η πολιτική που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα ήταν ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ αλλά κανένας δεν άκουγε …Μας προειδοποιεί μέσω των εκθέσεων του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ότι 600 με 800 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα λόγω της κακής ποιότητας του αέρα ενώ το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι οι Λευκωσιάτες χάνουν ένα χρόνο ζωής. Η ποιότητα του αέρα είναι συνυφασμένη και με ακόμη ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, την έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών, ποδηλατικής υποδομής και διευκολύνσεων για περπάτημα.
Το πρόβλημα με το νερό θα γίνεται σταθερά χειρότερο και λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και λόγω της κακοδιαχείρισης και λανθασμένων επιλογών όπως π.χ. τα γήπεδα γκολφ όπου μετά από δεκάδες χαλαρωτικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κατέληξαν να ανταγωνίζονται σε νερό τους γεωργούς αφού η κυβέρνηση θεωρεί το γρασίδι τους σαν μόνιμη καλλιέργεια.
Ένα τεράστιο θέμα είναι και αυτό που η ΕΕ αποκαλεί "Χρήση γης" και που αφορά τις αποφάσεις που παίρνουμε και έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της χρήσης της γης. Μια τεράστια περιβαλλοντική πληγή κάτω από αυτό το θέμα είναι για παράδειγμα η πολιτική για τις μεμονωμένες κατοικίες με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής να είναι η περιοχή στις θαλασσινές σπηλιές.
Την αδιαφορία μας για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, την προώθηση των ΑΠΕ και την μείωση των ρύπων την πληρώνουμε ήδη κάθε χρόνο με πάνω από €15εκ για αγορά ρύπων. Έχουμε χάσει όλους τους στόχους μας για το 2020 και σαν αποτέλεσμα θα αναγκαστούμε σαν κράτος να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύριά για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών. Όπως και στα απόβλητα έτσι και εδώ το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο γιατί ενώ δεν έχουμε πετύχει ακόμη τους στόχους μας του 2020 η ΕΕ έχει θέσει ακόμη πιο ψηλούς στόχους το 2030.

Έχουμε οικολογική συνείδηση οι Κύπριοι; Πού υπερτερούμε και πού υστερούμε;

Η πλειοψηφία των νέων μας έχει μια πιο καλή περιβαλλοντική συνείδηση από ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και αυτό δεν είναι στο βαθμό που θα θέλαμε για να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Πετάμε έπιπλα, ελαστικά, οικιακές συσκευές και ότι άλλο φανταστείτε στη φύση και στους ποταμούς.
Κόβουμε δέντρα με μεγάλη άνεση ενώ άλλοι τα κλέβουν από σπίτια, περβόλια και δάση για κάρβουνα και για να τα πωλήσουν για ξύλα για το τζάκι. Εγκαταλείπουμε και βασανίζουμε ζώα, σκοτώσαμε όλα όσα τρώγονται στη φύση και τώρα αναγκαζόμαστε να εκτρέφουμε πουλιά και λαγούς για να τα σκοτώσουν μετά οι κυνηγοί.

Στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, έχουμε κάνει κάποια στοιχειώδη πρόοδο; Πόσο η υποχρεωτική ανακύκλωση μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα;

Το θέμα των αποβλήτων πήρε λάθος δρόμο εδώ και 15 χρόνια περίπου και καμιά κυβέρνηση δεν πήρε διορθωτικά μέτρα να διορθώσει μια πολιτική που ήταν ξεκάθαρα εκτός των Οδηγιών της ΕΕ. Τώρα που το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει έχουν προγραμματιστεί ορισμένα μέτρα που είναι σωστά αλλά για να πετύχουν χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Ανάμεσα σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι και η υποχρεωτική ανακύκλωση αλλά και άλλα μέτρα όπως το πληρώνω όσα πετώ, η χωριστή συλλογή από το σπίτι και η συλλογή των οργανικών αποβλήτων για παραγωγή κομποστ και ενέργειας.

Η απαγόρευση της δωρεάν πλαστικής σακούλας είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για μείωση της χρήσης του πλαστικού. Τελικά είναι θέμα νομοθεσίας ή νοοτροπίας;

Το ότι οι πλαστικές τσάντες προκαλούν προβλήματα όλοι το ήξεραν αλλά δυστυχώς οι καταναλωτές επέμεναν να παίρνουν πλαστικές τσάντες στα ταμεία. Με την επιβολή τιμής είχαμε μια σοβαρή μείωση τουλάχιστον στις υπεραγορές. Από ότι αντιλαμβάνομαι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στα μικροκαταστήματα.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή περιβάλλοντος είναι έτοιμη να συζητήσει και πλήρη απαγόρευση.
Αυτό είναι ένα κλασσικό παράδειγμα όπου για να πετύχει ένα μέτρο χρειάζονται και τα τρία συστατικά: Νομοθεσία, Ενημέρωση και Ποινές.

Σε παγκόσμια κλίμακα ποιο θεωρείτε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, σε σχέση με το περιβάλλον; Είναι η κλιματική αλλαγή η μεγάλη απειλή;

Η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή. Η απειλή δεν αφορά απλά αύξηση των θερμοκρασιών και μείωση της βροχόπτωσης, αλλά πολλά άλλα όπως ασθένειες, πρόωρους θανάτους, καταστροφή πανίδας και χλωρίδας. Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα θα εμφανιστεί σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού και την μείωση της ικανότητας για παραγωγή τροφής. Γι αυτό θα βλέπουμε όλο και πιο έντονες προσπάθειες μείωσης της σπατάλης τροφών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σήμερα; Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τα επόμενα χρόνια;

Η Κύπρος είναι από τα καλά παραδείγματα για να εξετάσει κάποιος τις αλλαγές που είχαμε. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η σοβαρότατη μείωση της χιονόπτωσης στο Τρόοδος. Παλιά οι ποσότητες χιονιού, η διάρκεια των χιονοπτώσεων αλλά και οι περιοχές που καλύπτονταν με χιόνια ήταν σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.
Μια άλλη χαρακτηριστική αλλαγή αφού οι πρώτες βροχές έρχονται πλέον προς το τέλος του Φθινοπώρου.
Αν συνεχίσουν αυτές οι αλλαγές η φύση και ζωή στην Κύπρο θα αλλάξει πολύ εφόσον οι καλοκαιρινοί καύσωνες θα ξεπερνούν τους 46 βαθμούς.

Η οικολογία πρέπει να είναι τρόπος ζωής αλλά βλέπουμε οργανισμούς να την αντιμετωπίζουν ως διαφημιστικό εργαλείο, με μια επιτηδευμένη πολιτική κοινωνικής ευθύνης. Συμφωνείτε;

Δυστυχώς το Green Washing άρχισε να γίνεται πιο συχνά τον τελευταίο καιρό. Η εκμετάλλευση γίνεται και μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και σε διαφημίσεις.
Το καλό είναι ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται το τι πραγματικά είναι καλό γι αυτόν και τα παιδιά του αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή ενημέρωση για να ξεχωρίζει εύκολο το σωστό.