Οικολογική Παρέμβαση - Φίλοι του Ακάμα

 

Οργάνωση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

 

ΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΣ : MME                                                                                                     08/02/2013

ΘΕΜΑ: Κατάφωρη καταστρατήγηση της Γνωμάτευσης Τμήματος Περιβάλλοντος από το Υπουργικό Συμβούλιο(για τις αναπτύξεις με Πολεοδομική Αίτηση με αρ. ΠΑΦ/2060/2007 και Πολεοδομική Αίτηση με αρ. ΠΑΦ/0949/2008 σε περιοχή NATURA και στους χώρους του ιστορικού μεταλλείου, στην περιοχή Λίμνης στην Πάφο).

Μετά μεγάλης αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε στις 6/2/13 ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συγκατένευσε στην πρόταση του καθ ύλη αρμόδιου Υπουργού για την προστασία του Περιβάλλοντος παρά την αρνητική γνωμάτευση της Αρχής Περιβάλλοντος που αφορά το μέρος εκείνο του έργου που περιορίζεται στη παράκτια ζώνη, περιλαμβανόμενης και της προστατευόμενης περιοχής ΝATURA, για δημιουργία αναπτύξεων γκολφ.   Τονίζουμε ότι το μέρος του έργου εμπίπτει εντός του τόπου Κοινοτικής Σημασίας με κύριο στοιχείο προστασίας την σημαντικότητα ως βιοτόπου για την χελώνα Καρέτα και την πράσινη χελώνα που αποτελεί τη δεύτερη σε πυκνότητα ωοτοκίας σε ολόκληρη την Μεσόγειο! Συγκεκριμένα για το εν λόγω έργο:

 

  1. 1.Για σκοπούς άρδευσης προτείνεται από την εν λόγω εταιρεία η χρήση ανακυκλωμένου νερού της Πόλης ενώ υπό τις δεδομένες συνθήκες τούτο θα αργήσει πάρα πολύ να παραχθεί με αποτέλεσμα στο τέλος να εξαναγκαστεί το κράτος να δώσει νερό από τα εθνικά αποθέματα του ήτοι από το φράγμα Ευρέτου!
  2. 2.Την περασμένη Δευτέρα 04/02/13 στην Δημόσια Ακρόαση η εν λόγω εταιρεία, απείλησε ότι αν δεν της δοθεί θετική απάντηση σε όλα όσα ζητά θα ακυρώσει την εν λόγω ανάπτυξη, με σκοπό να ξεσηκώσει κοινότητες της περιοχής εναντίον όποιων διαφωνούντων!
  3. 3.Το απαύγασμα όλων είναι ότι την επαύριον, 05/02/2013, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πήρε εκτάκτως πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και πέτυχε τροποποίηση της αρχικής απόφασης ώστε να δοθεί παρέκκλιση για ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και άλλων συναφών αναπτύξεων εντός της περιοχής προστασίας NATURA στη περιοχή της Λίμνης (Πόλης Χρυσοχούς).
  4. 4.Τονίζουμε ότι υπάρχει εκκωφαντική έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης για τα γήπεδα γκολφ αλλά και Μελέτης Σκοπιμότητας που να δείχνει ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη είναι βιώσιμη τόσο για την αιτήτρια εταιρεία αλλά και για τον τόπο. Πού αποδεικνύεται ότι θα αποβεί προς το συμφέρον της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής ή του περιβάλλοντος εάν και εφόσον δημιουργηθούν ακόμη 10 γήπεδα γκολφ πέραν των 4 υφισταμένων; Ποιά είναι η φέρουσα ικανότητα της Κύπρου σε γήπεδα γκολφ και ποια η σημασία των περιοχών που πρόκειται να γίνουν;
  5. 5.Στο τέλος διαφαίνεται καθαρά ότι τα γήπεδα γκολφ είναι ‘δούρειος ίππος’, για να επιτευχθεί (‘αλωθεί’) πλαγίως η αλλαγή της χρήσης γης από γεωργική σε τουριστική αυξάνοντας έτσι τα χρηματικά οφέλη συγκεκριμένου επιχειρηματία και τούτο εις βάρος του συνόλου και του περιβάλλοντος, με πρόσχημα τη δημιουργία μερικών νέων θέσεων εργασίας! ….
  6. 6.Διερωτάται κανείς αν το Τμήμα Πολεοδομίας έχει οποιαδήποτε άλλα περιθώρια κινήσεων εκτός από το να εκδώσει τις σχετικές άδειες, παρά την Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής!
  7. 7.Δεν υπάρχει κανείς στην Κύπρο που να μπορεί να αναχαιτίσει αυτή την καταστροφική για το περιβάλλον πορεία της δημιουργίας γηπέδων γκολφ εντός της Περιοχής Προστασίας! ; Διερωτάται λοιπόν η κοινή γνώμη για ποιούς γίνονται σε αυτόν τον τόπο οι νόμοι, και ποιούς στο τέλος εξυπηρετούν;
  8. 8.Διερωτώμεθα και εμείς, σαν περιβαλλοντική οργάνωση, αν μας μένουν άλλα περιθώρια εκτός από του να καταγγείλουμε την Κυπριακή κυβέρνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, και η απάντηση είναι όχι δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

 

Όσο αφορά τις απόψεις και θέσεις μας για την ίδια τη Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το υπόλοιπο του έργου στη Λίμνη θα επανέλθουμε.

 

 

 

 

Οικολογική Παρέμβαση - Φίλοι του Ακάμα

Οργάνωση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

P.O.Box 25204, 1307 Nicosia, Cyprus