Πάφος: Το πράσινο φως από την Περιβαλλοντική Αρχή που ανέμενε ο Όμιλος Σιακόλα προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία των γηπέδων γκολφ στην περιοχή Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς, δόθηκε και πλέον η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Με βάση τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Aρχής, από το μη αδειοδοτημένο έργο και συγκεκριμένα το μέρος βορειότερα του εγκεκριμένου δημόσιου δρόμου πρωταρχικής σημασίας δεν θα υλοποιηθούν οι κατοικίες, τα οικόπεδα και το οδικό δίκτυο μέσα στην απόσταση των 280 μέτρων από την ακτή, όπου αλλάζει και το τοπογραφικό ανάγλυφο και μειώνεται πολύ ο κίνδυνος των φωτισμών και δυνατότητας πρόσβασης.

Με την απόφαση αυτή επηρεάζονται οι μισές οικίες που σχεδιάζονταν να ανεγερθούν στο πλαίσιο της ζώνης από την παραλία μέχρι τον προγραμματισμένο δρόμο. Μπορούν βέβαια να υλοποιηθούν οι υπόλοιπες τρεις σειρές οικιών, οικοπέδων, με ανάλογη διαμόρφωση του οδικού δικτύου, όπως και το golf club.

Η απόφαση προνοεί ακόμα ότι όλη η έκταση της περιοχής των 280 μέτρων στην οποία δεν θα υλοποιηθεί καμία ανάπτυξη, θα μετατραπεί σε μια πυκνή από βλάστηση ζώνη. Η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο τοπιοτέχνησης για έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, προτού εκδοθεί η άδεια για το master plan.
 

Επιπλέον, υπάρχουν όροι ως προς το ύψος των κατοικιών που θα ανεγερθούν στα οικόπεδα που θα δημιουργηθούν βόρεια του δρόμου πρωταρχικής σημασίας. Πρέπει να κατασκευαστούν μόνο ως μονώροφη κατασκευή για να ελαχιστοποιηθεί/αποφευχθεί η πιθανότητα του κατευθείαν/άμεσου φωτισμού στην παραλία ωοτοκίας, από σχετική κοντινή απόσταση.
 
Μονοώροφο προτείνει και το golf club, ωστόσο στην περίπτωση αυτή υπάρχει παραθυράκι εάν τεκμηριωθεί από σχετική μελέτη που θα υποβληθεί στο στάδιο της εξέτασης της αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την εν λόγω ανάπτυξη, ότι ο φωτισμός του δεν θα επηρεάσει την παραλία ωοτοκίας σε περίπτωση που θα είναι διώροφο.
 
Στην απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής τονίζεται πως σε περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί, όπως έχει προταθεί από την εταιρεία, τότε η ύπαρξη κατασκευών και δυνατότητας ανθρώπινης παρουσίας σε ακόμα μικρότερη απόσταση από την ακτή θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο.
 
Γράφει: Άγγελος Νικολάου

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/159899/nea-gnomatefsi-gia-gkolf-sti-limni-tis-polis-chrysochous#sthash.R1RqR1iC.4s2qWbN1.dpuf