Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφορικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή Λίμνης Πόλης Χρυσοχούς
15/10/2008

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με κατηγορεί προσωπικά, αλλά και την Κυβέρνηση, για διγλωσσία αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης των γηπέδων γκολφ και ζητά «ξεκάθαρες απαντήσεις».

Το πρώτο που χρειάζεται να τονισθεί είναι πως επιτέλους χρειάζεται κάποια σοβαρότητα όταν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σπεύδει να εκδώσει ανακοινώσεις και να προβεί σε καταγγελίες. Και αυτό γιατί και μέσα από την ανακοίνωσή τους γίνεται φανερό πως «χρεώνουν» στην Κυβέρνηση δηλώσεις που γίνονται από κάποια εταιρεία και με βάση αυτή τη μη λογική επαγωγή, καταλήγουν στο αστήρικτο συμπέρασμα για κυβερνητική διγλωσσία. Χρειάζεται, λοιπόν, σοβαρότητα και προσοχή, σε όσους επιλέγουν να ασχοληθούν με σοβαρά θέματα.

Η πολιτική της Κυβέρνησης για το θέμα της πολιτικής κινήτρων για γήπεδα γκολφ είναι ξεκάθαρη και την επαναλαμβάνω για ενημέρωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Καμία πολεοδομική άδεια δεν θα εκδοθεί από την Πολεοδομική Αρχή, προτού η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή ολοκληρώσει την εργασία της αναφορικά με την επανεξέταση της πολιτικής και όλων των επιμέρους πτυχών της. Αν εκδιδόταν τέτοια άδεια παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις μου για την ανωτέρω δέσμευση, τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η θέση του Κινήματος. Όμως, δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει με αφορμή ανακοίνωση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς, ξεκάθαρα, και χωρίς περιστροφές θέλω να σημειώσω τα ακόλουθα:
(α) Οι ιδιοκτήτες χρειάζονται πολεοδομική άδεια πριν την έναρξη των εργασιών για τη διαχείριση και μεταφορά των άχρηστων μπάζων που έχουν συσσωρευτεί από πολλά χρόνια στην περιοχή, λόγω των μεταλλευτικών εργασιών. Έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και η Πολεοδομική Αρχή τη μελετά και προτού καταλήξει σε απόφαση θα ζητηθούν και οι απόψεις του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

(β) Η ενδεχόμενη αδειοδότηση της εργασίας διαχείρισης των μπάζων και μετακίνησής τους δεν προδικάζει το μέλλον της αίτησης που έχει υποβληθεί ή θα υποβληθεί για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ ή οποιασδήποτε άλλης ανάπτυξης στην ιδιοκτησία.

(γ) Η μετακίνηση των μπάζων και των άλλων αποβλήτων υπήρξε εντονότατη και πιεστική απαίτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και των γειτονικών κοινοτήτων κατά τις επανειλημμένες συζητήσεις του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατά τις συζητήσεις αυτές, όλοι είχαν αποδεχθεί την ύπαρξη οχληρίας και ρύπανσης από την ύπαρξη των συσσωρεύσεων των μπάζων και άλλων αποβλήτων. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που το έργο της διαχείρισης των μπάζων αυτών αδειοδοτηθεί και εκτελεσθεί, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν για την περιοχή και τον τόπο και είναι άξιο απορίας, πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν μπορεί να διακρίνει το απλό γεγονός πως η ενδεχόμενη αδειοδότηση της διαχείρισης των μπάζων και η ενδεχόμενη αδειοδότηση της κατασκευής γηπέδων γκολφ ή άλλης ανάπτυξης είναι δύο ξεχωριστά και μεταξύ τους ανεξάρτητα ζητήματα για τη διοίκηση και την πολιτεία.


Αρχή