Γκολφ: Το μπαλάκι στο Χριστόφια

Του Σωκράτη Ιωακείμ | 30/04/2009

Τις ανησυχίες προς την κυβέρνηση έχουν εκφράσει οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για την πρόθεση της να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στο πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των γηπέδων γκολφ.

Τις ανησυχίες τους προς την κυβέρνηση έχουν εκφράσει οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, για την πρόθεση της να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στο πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των γηπέδων γκολφ στην Κύπρο. Το InBusinessNews επικοινώνησε με τον CEO της Lanitis Development που είναι ιδιοκτήτρια του γηπέδου Αphrodite Hills στην Πάφο κ. Άγγελο Μαρκίδη και του ζήτησε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που επικεντρώνονται τα παράπονα τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι άδικο να αλλάξει μια απόφαση που πάρθηκε πριν από δύο χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση την στιγμή που οι εταιρείες ξόδεψαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για να ετοιμάσουν το master plan του έργου βάση της αρχικής ανακοινωθέντας πολιτικής . «Την ίδια περίοδο σοβαροί οργανισμοί του εξωτερικού επένδυσαν λεφτά στην Κύπρο με βάση την προηγούμενη απόφαση, Αλλάζοντας την πολιτική αποθαρρύνουμε τους ξένους να επενδύσουν στην Κύπρο, ενώ ενθαρρύνουμε τους υφιστάμενους να φύγουν, σε μια περίοδο όπου τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ», ανέφερε.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι με την υπό συζήτηση νέα πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση θα εισπράττει €5 εκ. ευρώ για κάθε άδεια που εκδίδεται σε μια περίοδο όπου στόχος είναι το πώς θα ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις.

«Επίσης, οι νέες υπό συζήτηση πολιτικές προβλέπουν ότι κάθε αγοραστής της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να συντηρεί το γήπεδο γκολφ σε περίπτωση που υπεύθυνος για την ανάπτυξη το εγκαταλείψει κάτι που κανένας σοβαρός αγοραστής δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως προϋπόθεση μέσα στο αγοραπωλητήριο έγγραφο του», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Μαρκίδης υπογράμμισε ότι οι νέες πολιτικές στις υπό συζήτηση αλλαγές προβλέπουν ότι το ελάχιστο μέγεθος των μονάδων θα αυξηθεί από 80 τ.μ. σε 120 τ.μ..  «Αυτή η αλλαγή, όχι μόνο αναγκάζει τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη να ξανακάνουν το σχεδιασμό τους καταβάλλοντας πρόσθετες δαπάνες και να καθυστερήσουν για ακόμη ένα χρόνο την υλοποίηση του έργου, αλλά πηγαίνει ενάντια και στις συνθήκες της αγοράς που θέλει ένα ζεύγος χωρίς παιδιά να ψάχνει για κάτι μικρότερο των 120 τ.μ.  Εάν η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ποιότητα του τουρισμού μας, μπορεί να το κάνει  με την επιβολή των αρχιτεκτονικών οδηγιών στην κατασκευή και όχι με την αύξηση του μεγέθους των μονάδων», επεσήμανε.

Ο κ. Μαρκίδης συμπλήρωσε πως η νέα πολιτική αναγκάζει σωστά τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη να εξασφαλίσει τις ανάγκες νερού του προγράμματος μέσω ιδιωτικής αφαλάτωσης.  «Αυτό προβλεπόταν επίσης στην αρχική πολιτική.  Εντούτοις, η νέα πολιτική αναγκάζει τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη να παράγει το 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας για την αφαλάτωση από τις ανανεώσιμες πηγές, κάτι που αυξάνει τις λειτουργικές δαπάνες - σε ετήσια βάση - παρά πολύ, και διακινδυνεύει τη βιωσιμότητα του έργου.  Έχουμε ζητήσει να έχουμε την άδεια για να παράγουμε 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές - που είναι επίσης ο στόχος της ΕΕ για τα μέλη της - και το υπόλοιπο για να προέλθει από την κανονική ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε.

Μέχρι σήμερα να σημειωθούν λειτουργούν τρία γήπεδα γκολφ στην Πάφο (“Μinthis Hills”, “Secret Valley Golf Club” και “Aphrodite Hills Golf”). Τα γήπεδα γκολφ σύμφωνα με τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης δεν προσελκύουν μόνο golfers, αλλά και άτομα ή οικογένειες που τους συνοδεύουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, πελατεία από τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά γκολφ, ως επίσης και τουριστική πελατεία η οποία επενδύει σε παραθεριστικές κατοικίες και αποτελεί επαναλαμβανόμενο τουρισμό. Η συνολική δυνητική πελατεία δεν προσφέρει μόνο οικονομικά οφέλη στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει 6,500 περίπου γήπεδα μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γκολφ και πέραν των 4,5 εκατομ. εγγεγραμμένων μελών golfers. Δεδομένου ότι το χειμώνα 2 546 ή 42% των γηπέδων παραμένουν κλειστά (2,7 εκατομ. golfers ή 60%) και άλλα 3 202 ή 53% μερικώς κλειστά (1 578 930 golfers ή 34%), ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς ταξιδεύει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς γκολφ.
Κάθε γήπεδο γκολφ μπορεί να προσελκύσει κατά μέσο όρο 10 000-14 000 golfers το χρόνο και, αν υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθούν δεκατέσσερα γήπεδα, τότε η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει από 140 000-200 000 golfers, δηλαδή 3%-4% της ευρωπαϊκής αγοράς εγγεγραμμένων golfers.