2011: Οι €πιχειρήσεις που θα σύρουν το χορό

της Μαρίας Πηλείδου | 10/01/2011

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά είναι αντίξοες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες.
Η κυπριακή οικονομία, ευρισκόμενη μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, καθώς επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, αγωνίζεται για να γλυτώσει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και το επιχειρηματικό παιγνίδι απαιτεί προσοχή και μελέτη. Όχι, όμως, δειλία και αναποφασιστικότητα. Κι ευτυχώς για τον τόπο, υπάρχουν επιχειρηματίες που πολύ καλά γνωρίζουν πως «όποιος περιμένει, απλώς μένει πίσω». Διατηρούν το όραμά τους ζωντανό και αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση γεννά και ευκαιρίες.
Η Business Weekly καταγράφει δεκαέξι από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του τόπου, που είναι αποφασισμένες να πρωτοστατίσουν στην ανάπτυξη για άλλη μια χρονιά και να στηρίξουν την κυπριακή οικονομία. Διαθέτοντας διορατικότητα και γερά οικονομικά θεμέλια, συνεχίζουν ακάθεκτες το στρατηγικό τους σχέδιο με επενδύσεις, επεκτάσεις και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

ARISTO DEVELOPERS
Η εταιρεία γυρνά την πλάτη στην παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζει τα επενδυτικά της σχέδια, με δύο μεγαλεπήβολα έργα που ετοιμάζει:
Το Panorama Residences αποτελείται από πολυτελείς επαύλεις πάνω στο οροπέδιο και κατά μήκος της ακτής Πισσουρίου. Η στενή σχέση του ανθρώπου και της φύσης είναι το στοιχείο που κυριαρχεί στο ύφος του έργου, το οποίο σχεδιάστηκε από το διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα δρα Δημήτρη Πορφύριου.
Το Venus Rock, στην περιοχή Χα Ποτάμι, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει πέραν του 1 δις ευρώ. Το πολυτελές θέρετρο θα περιλαμβάνει δυο γήπεδα γκολφ, πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορική ζώνη, σινεμά και άλλα έργα, που θα το καταστήσουν ένα μοναδικό κέντρο ψυχαγωγίας και ξεκούρασης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Υπό μελέτη βρίσκεται και η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί πέραν των 100 γιοτ.
Πληροφορίες θέλουν την Aristo Developers να έχει συνάψει συμφωνίες για σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους κτηματομεσιτικούς οργανισμούς, που θα οδηγήσουν στην ενδυνάμωση και εδραίωση της εικόνας της στη Σκανδιναβία και τον Αραβικό Κόλπο.  

LEPTOS GROUP
Η Leptos Group συνεχίζει την επέκταση στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Δύο έργα βρίσκονται στα σκαριά στη Λεμεσό. Το ένα είναι το Del Mare, με 80 πολυτελή διαμερίσματα και εμπορικά καταστήματα στη Γερμασόγεια. Το άλλο είναι το Marina Residence, δίπλα από τη νέα μαρίνα της πόλης, με 200 πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία. Ωστόσο, το έργο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το Νεάπολις.
Το φιλόδοξο Νεάπολις σχεδιάζεται σε μια έκταση 1.100 εκατομμυρίων τ.μ., ανάμεσα στην Πάφο και τη Γεροσκήπου. Η αναμενόμενη αναπτυξιακή του αξία ξεπερνά τα 2.5 δις ευρώ και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικό πάρκο, ξενοδοχείο και οικίες. Εκεί θα στεγαστεί και το πανεπιστήμιο Neapolis, με σχολές οικονομικών, επιστημών υγείας, αρχιτεκτονικής, γεοπεριβαλλοντικών σπουδών και άλλες. Στον ίδιο χώρο ετοιμάζεται και ογκολογικό ιατρικό κέντρο.
Στα πλαίσια της δημιουργίας μιας έξυπνης οικολογικής πόλης, το Neapolis Smart Eco-City θα εφαρμόσει καινοτόμες τεχνολογίες σε θέματα ενέργειας, νερού και φωτισμού. Το έργο αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, ενώ θα δημιουργήσει και 8.000 θέσεις εργασίας.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΙΤΗ

Ο όμιλος έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός νέου μεγαλεπήβολου έργου στο Φασούρι Λεμεσού. Η εταιρεία Lanitis Farm Golf Ltd δημιουργήθηκε για να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να λειτουργήσει το νέο αυτό έργο, που θα ξεκινήσει εντός του 2011 και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.
Το έργο βασίζεται στα πρότυπα της σύγχρονης κυπριακής αρχιτεκτονικής και θα περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Cabell Robinson, country club, πάρκο δραστηριοτήτων και άλλα.
Από τα έργα του ομίλου, που ήδη βρίσκονται στα σκαριά, είναι η Μαρίνα Λεμεσού, συνολικού προϋπολογισμού €360 εκ. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2012, τοποθετώντας την Κύπρο στον παγκόσμιο ναυτικό χάρτη σκαφών αναψυχής. Μεταξύ άλλων, το έργο θα περιλαμβάνει: 660 θέσεις για σκάφη αναψυχής, χώρο συντήρησης και επιδιορθώσεων, θέσεις στάθμευσης, υπερπολυτελείς επαύλεις, spa, εμπορικό κέντρο, μπαρ και πεζόδρομους.
Σημειώνεται ότι μέτοχοι της Limassol Marina Ltd είναι και οι Cybarco, Φραγκούδη & Στεφάνου, Ιωάννου & Παρασκευαίδης, J&P- Αβαξ Αθηνά ΑΤΕ, Εταιρεία Ανάπτυξης Μαρίνας Λεμεσού και CADS Holdings. 

ΟΜΙΛΟΣ ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ
Ένα πρωτοποριακό έργο σύνθετης ανάπτυξης ετοιμάζει ο όμιλος, στην περιοχή όπου λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο τσιμέντου της Μονής. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες, με σκοπό την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του παλιού τσιμεντοποιείου.
Σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων παραθαλάσσιας γης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός έργου, που θα περιλαμβάνει οικιστική, τουριστική και εμπορική αναπτύξεις. Εκτός από τουριστική μονάδα, εμπορικό κέντρο και επιχειρημαντικό πάρκο με γραφεία, σχεδιάζεται και η κατασκευή ενός χώρου ελλιμενισμού σκαφών. Παράλληλα, μελετάται και το ενδεχόμενο επένδυσης στον ιατρικό τουρισμό, με τη δημιουργία ενός μεγάλου ιατρικού κέντρου. Ο συντελεστής δόμησης του έργου ανέρχεται στα 230.000 τ.μ. και πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος, εκτός της αξίας της γής, θα ξεπεράσει τα 500 εκ ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξωραΐζοντας την περιοχή.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος - μαζί με ακόμα δύο μεγαλομετόχους - ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νέα γραμμή παραγωγής του τσιμεντοποιείου βασιλικού εντός Φεβρουαρίου. Η νέα γραμμή θα είναι υπερσύγχρονη, με τεράστια οφέλη τόσο στην ποιότητα του τσιμέντου, όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ οι φούρνοι θα καίνε 40% της παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η όλη επένδυση θα κοστίσει, περίπου, 200 εκ ευρώ και θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην Ανατολική Μεσόγειο, με παραγωγή έως και 2.5 εκ τόνων τσιμέντου ετησίως.

CYTA
Στα 104.8 εκ ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του οργανισμού για ανάπτυξη μέσα στο 2011. Στο σύνολο των δαπανών του, το πιο πάνω ποσό αποτελεί ποσοστό 22%.
Τα αναπτυξιακά σχέδια της Cyta περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Περαιτέρω ανάπτυξη ευρυφασματικού δικτύου τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.
- Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
- Υλοποίηση νέας στρατηγικής και αρχιτεκτονικής συστημάτων πληροφορικής, που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα.
- Συμπλήρωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας.  
Προτεραιότητα για τη Cyta αποτελεί και η επέκταση του οπτικού της δικτύου, μέχρι και τα υποστατικά των πελατών, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών σχεδιάζεται η εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών. Παράλληλα, μελετάται η εισαγωγή εφαρμογών βασισμένων στη φιλοσοφία και τις τεχνολογικές δυνατότητες του Web 2.0, που αποτελεί τη νέα μορφή του διαδικτυακού κόσμου.

MTN
Αποδίδοντας τεράστια σημασία στη συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών της, η ΜΤΝ Κύπρου ολοκληρώνει στις αρχές του 2011 την αναβάθμιση του δικτύου της.
Η αναβάθμιση γίνεται εφικτή μέσω μιας σημαντικής - τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για την κυπριακή οικονομία - επένδυσης της τάξεως των 20 εκ ευρώ. Παράλληλα, ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά αναβαθμισμένες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου.
Το δίκτυο οπτικών ινών, η ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αξιοποιηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των σύγχρονων επιχειρήσεων, αναφορικά με τη χωρητικότητα των συνδέσεών τους. Εντός του 2011 η ΜΤΝ θα εφαρμόσει και την τεχνολογία VDSL, αυξάνοντας την ταχύτητα των προσφερομένων υπηρεσιών διαδικτύου και μειώνοντας το κόστος.

CABLENET
Μετά από τις «υπερύψηλες» ταχύτητες στα οικιακά πακέτα, η εταιρεία ετοιμάζεται τώρα να προσφέρει τέτοιες και στα επιχειρηματικά.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011, η Cablenet έφερε τις πρωτοποριακές ταχύτητες ευρυζωνικού ασύμμετρου internet, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ταχύτητες μέχρι 20Μbps (ταχύτητα λήψης) και 8Mbps (ταχύτητα αποστολής).
Στόχος της Cablenet στους επόμενους μήνες είναι η μεγιστοποίηση της γεωγραφικής της κάλυψης και συγκεκριμένα η ευρεία κάλυψη της αστικής περιοχής της Λεμεσού και η επέκταση των σημείων λιανικής πώλησης τόσο με δικά της καταστήματα όσο και με εξωτερικούς συνεργάτες.
Επίσης, η εταιρεία υπόσχεται συνεχή εμπλουτισμό της τηλεοπτικής της ψηφιακής πλατφόρμας με νέα κανάλια, ενώ σύντομα θα υλοποιήσει και το Video On Demand και Pay Per View.

LIDL

Το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε Λατσιά και Ορμήδεια εντός του 2011 προγραμματίζει η LIDL, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το επεκτατικό πρόγραμμα της εταιρείας συνεχίζεται και στην Ελλάδα, όπου  ετοιμάζεται να επενδύσει πάνω από 100 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2011 στοχεύει να λειτουργεί 220 καταστήματα. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να αποκτήσει την κυριότητα δέκα ακινήτων από την εταιρεία ALDI, η οποία έβαλε λουκέτο πρόσφατα.
Να θυμίσουμε ότι η LIDL ανήκει στον Όμιλο Schwarz, ο οποίος κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο χώρο των υπεραγορών. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου, για το οικονομικό έτος 2010-2011, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 57 δις ευρώ.

CARREFOUR

Τέσσερα νέα καταστήματα ετοιμάζει η εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία από αυτά θα ανοίξουν στην επαρχία Λευκωσίας και ένα στη Λεμεσό. Αυτά θα στεγαστούν σε ανεξάρτητα κτίρια και όχι εντός κάποιου εμπορικού κέντρου. Το κόστος τους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκ ευρώ, ενώ σε αυτά θα προσληφθούν, περίπου, 400 άτομα.

ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το άνοιγμα δύο νέων υπεραγορών ετοιμάζει η εταιρεία, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.
Το ένα κατάστημα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει σύντομα στην οδό Ονασαγόρου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Θα έχει τη μορφή υπεραγοράς express με εμβαδό 800 τ.μ. και χάρη στο τουριστικό ωράριο θα μπορεί να εξυπηρετεί το καταναλωτικό κοινό, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, Τετάρτες, Σάββατα και Κυριακές
Επίσης, μέχρι τα μέσα του 2011 αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και η νέα περιφερειακή υπεραγορά Ορφανίδη στη Σκαρίνου, σε ένα ιδιόκτητο κτίριο 1.600 τ.μ.. Να θυμίσουμε ότι η Ορφανίδης Λτδ, με 1.500 άτομα προσωπικό και 26 υπεραγορές, θεωρείται η μεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών στην Κύπρο.

ΑΗΚ
Το μεγαλεπήβολο έργο του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου προωθεί η ΑΗΚ, σε συνεργασία με ένα μεγάλο στρατηγικό συνεργάτη. Η επιλογή του έχει ήδη γίνει και πλέον αναμένεται εάν θα αποδεχθεί την πρόταση της Αρχής, καθώς ένας από τους όρους του ήταν να κερδίσει και το διαγωνισμό της ΔΕΦΑ για τη διανομή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει. Η αξία του όλου έργου εκτιμάται στα 600 εκ ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΑΗΚ έχει υπό μελέτη διάφορα άλλα projects, τα οποία αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ένα αφορά στη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 30 εκ ευρώ. Ωστόσο, για τη δημιουργία του απαιτείται ένας χώρος επίπεδος και παραθαλάσσιος και ο μόνος που ενδείκνειται έχει εντοπιστεί στις βρετανικές βάσεις, με αποτέλεσμα να απαιτείται άδεια από τους Βρετανούς.
Το δεύτερο είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο στέγαστρο του πάρκινγκ στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η αξία του έργου υπολογίζεται στα 20 με 25 εκ ευρώ.

MPM

Ο όμιλος, ακολουθώντας πιστά το στρατηγικό αναπτυξιακό του σχέδιο για το 2011, προγραμματίζει τη δημιουργία πέντε νέων καταστημάτων - τριών FOX και δύο SWATCH -, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ιδιόκτητων μαγαζιών του στα 18. Επιπλέον, προγραμματίζεται η δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων UMAMI by Roussounides, με δύο νέα καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Στον τομέα της εμπορίας καλλυντικών προϊόντων ο όμιλος θα επενδύσει σε επιπρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους, κατάλληλους για να ικανοποιήσουν τη συνεχή ανάπτυξή του σ’ αυτό τον κλάδο.
Ταυτόχρονα, όμως, ο όμιλος σχεδιάζει και τη δυναμική είσοδό του στο χώρο των κατεψυγμένων κρεάτων και λαχανικών, με στόχο να εξελιχτεί σε βασικό προμηθευτή στα επόμενα τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, η Cheeseline Ltd - μέλος του Ομίλου ΜΡΜ - πρόσφατα εξαγόρασε την Interfroz Ltd, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει την κατασκευή κι άλλων ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων, χωρητικότητας 1.500 παλετών.

ΒΑΣΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΛΤΔ

Μετά από την εφαρμογή πρωτοποριακών εξειδικευμένων λογισμικών συστημάτων, όπως τα ERP και WMS, και την πιστοποίηση με συστήματα ποιότητας ISO 22000:2005 και ISO 9001:2008, η εταιρεία πρωτοπορεί και πάλι με τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου.
Σε μια έκταση 6.500 τ.μ. και σε κτίριο που έχει ύψος 15 μέτρα, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 10.000 παλετοθέσεις και 13 ράμπες φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.
Η εταιρεία, παραμένοντας πιστή στις περιβαλλοντολογικές της ευαισθησίε,ς καινοτόμησε με την τοποθέτηση συστήματος γεωθερμίας, για την εξασφάλιση χαμηλών θερμοκρασιών στους αποθηκευτικούς χώρους. Τοποθέτησε, επίσης, φωτοσωλήνες για τον εσωτερικό φωτισμό και δεν γίνεται χρήση λαμπτήρων.
Για το 2011 η εταιρεία προγραμματίζει τη χρήση φωτοβολταϊκών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  

CA Papaellinas & Co Ltd

Το 2010 τέθηκε σε λειτουργία το υπερσύγχρονο κέντρο διανομής της εταιρείας, συνολικής δαπάνης 15 εκ ευρώ. Η ανάπτυξη, όμως, στα logistics δεν θα σταματήσει εδώ.    Το επόμενο βήμα θα είναι η λειτουργία του νέου κέντρου διανομής για τη Pharmacyline, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2012. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει εμβαδό 2.500 τ.μ. και ύψος 7 μέτρα, ενώ το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα €5 εκ. Μεγάλη ήταν, θα πρέπει να πούμε, και η πρόσφατη επένδυση στο πλέον ολοκληρωμένο λογισμικό σύστημα διαχείρισης εταιρικών πόρων της SAP.
Άλλοι στρατηγικοί αναπτυξιακοί στόχοι είναι η δημιουργία και ανάπτυξη της νέας αλυσίδας ειδών υγιεινής διατροφής Holland & Barrett και η μετατροπή πρόσθετων καταστημάτων BeautyLine  σε κλιματικά ουδέτερα.        

PHC FRANCHISED RESTAURANTS PUBLIC

Η PHC διαθέτει πέραν των 30 εστιατορίων Pizza Hut στην Κύπρο και τη Σερβία. Επίσης, 30 εστιατόρια και καφετερίες, όπως, Wagamama σε Κύπρο και Ελλάδα, KFC, Taco Bell, HOBO Café και άλλα.
Κύριος στόχος της εταιρείας για το 2011 είναι να ενδυναμώσει την ηγετική της θέση στην Κύπρο, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα Pizza Hut Delivery στη Σερβία και να επεκταθεί με ακόμη τρία ή τέσσερα εστιατόρια Pizza Hut στην Κύπρο, εξυπηρετώντας μικρότερες κοινότητες, όπως το Κίτι και η Πόλη Χρυσοχούς. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει, επίσης, την αλυσίδα Wagamama σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ το ίδιο προγραμματίζει και για την Τaco Bell.

P.C. SPLASH WATER LTD

Στο δρόμο της εισδοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βρίσκεται η PC Splash water, συνεχίζοντας το αναπτυξιακό της σχέδιο. Μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στην Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, με την εξαγορά ποσοστού 5%, ενώ σύντομα οι πίτσες Papa Johns θα διατίθενται και στα αρτοποιεία αυτά. Στα επόμενα δύο χρόνια η εταιρεία προγραμματίζει ότι θα διαθέτει 14 συνολικά καταστήματα. Το πρώτο από τα νέα  αναμένεται ότι θα ανοίξει στην Πάφο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από τη Pokka Signapore, τη Papa Johns Αμερικής και τη Λουξ στην Ελλάδα. Συνολικά αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στην εταιρεία 8.5 εκ ευρώ και ήδη γίνονται σκέψεις για μονάδα εμφιάλωσης των αναψυκτικών Λουξ.

AMERICAN HEART INSTITUTE
Το πρώτο οικολογικό νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί στη λεωφόρο Τροόδους από τους ιδιοκτήτες του American Heart Institute. Το κτίριο χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά και τα συστήματα συμπαραγωγής ενέργειας.
Το νέο νοσοκομείο, με εμβαδό 10.000 τ.μ., θα διαθέτει, περίπου, 50 κλίνες και θα είναι ένα κέντρο εξειδικευμένο στην επεμβατική καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική. Θα υπάρχουν, όμως, κι άλλες ειδικότητες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Το προσωπικό θα ξεπερνάει τα 130 άτομα. Οι γιατροί θα είναι συνολικά 40.