
27 Ιανουαρίου 2014
Προς: Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Υπόμνημα σχετικά με το δεύτερο θέμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014
Θέμα: Ο σχεδιασμός τοποθέτησης Βαριάς Βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις γειτνιάζουσες κοινότητες.
Ο Όμιλος από της ίδρυσης του ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την βιομηχανική δραστηριότητα στην Περιοχή. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια επεδίωξε να έχει πληροφόρηση από τα διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις πιο πολλές φορές έτυχε παραγνώρισης η ακόμα και παραπλάνησης.
Διεκδικώντας το δικαίωμα των μελών μας για πρόσβαση σε Περιβαλλοντικές πληροφορίες όπως κατοχυρώνεται από την σύμβαση του Aarhus και τον εναρμονιστικό νόμο της Δημοκρατίας, καταθέσαμε δυο φορές παράπονο στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως. Το πρώτο μετά από εξέταση πέραν των δυο χρονών και χωρίς να μας ζητηθεί καμία διευκρίνιση ή άποψη κατά τα δυο χρόνια της εξέτασης, κατέληξε ότι δεν διεπράχθη κάτι μεμπτό από τα Κυβερνητικά και άλλα τμήματα και οργανισμούς, αλλά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στα παράπονα μας. Το δεύτερο εξετάζεται ακόμα παρά την παρέλευση 16 μηνών και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα. Σαν απόδειξη της τελευταίας απόκρυψης πληροφόρησης σας επισυνάπτουμε επιστολή μας στην οποία ζητούμε συγκεκριμένη πληροφόρηση, «…ζητούμε να έχουμε επίσημη και λεπτομερή ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου…» και την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία είναι πρόδηλο ότι αποφεύγει να μας δώσει οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με το αίτημα μας, όπως είναι η πάγια τακτική του.
Διαβλέποντας τα προβλήματα που θα προέκυπταν στην Περιοχή, σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε σε εκδήλωση στην Καλαβασό τον Απρίλιο του 2011 με την παρουσία Βουλευτών σχεδόν από όλα τα Κόμματα και εκπροσώπηση όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων της Περιοχής, ζητούσαμε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης για την ευρύτερη Περιοχή. Το υπόμνημα στάλθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας, Εμπορίου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε επανειλημμένα από Κοινοτικά Συμβούλια της Περιοχής και τον Όμιλο σε συναντήσεις με Υπουργούς και υπηρεσιακούς καθώς και κατά την εξέταση διαφόρων «Μελετών Επιπτώσεων στο Περιβάλλον» και «Αδειών Απόρριψης» στο Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Πάντοτε παίρναμε σαν απάντηση ότι δεν ήταν αρμοδιότητα των εκάστοτε Υπουργείων ή/και Τμημάτων.
Μέσα στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το «Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων» το οποίο παραδόξως αντί να εστιάζει στην Πολιτική Διαχείρισης εστιάζει στην κατασκευή έργων και προβλέπει την δημιουργία έργου διαχείρισης στο Πεντάκωμο, υποδείξαμε γραπτώς ότι το έργο αυτό δεν έπρεπε να γίνει στο Πεντάκωμο για διάφορους λόγους αλλά έπρεπε επίσης να λάβει υπ’ όψη τα έργα που προγραμματίζονται για την ευρύτερη περιοχή. Η υπόδειξη μας είχε ακριβώς την ίδια τύχη με όλες τις υποδείξεις μας χωρίς να μας δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση. Δόθηκε Περιβαλλοντική Έγκριση και Πολεοδομική Έγκριση χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις των γύρω Κοινοτήτων και μάλιστα επικαλούμενες Κοινωνική Αποδοχή. Σημειώνουμε ότι επτά Κοινότητες της Περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή εναντίον της Πολεοδομικής Έγκρισης. Στην Επιτροπή Εξέτασης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγινε καταγγελία από Κοινοτάρχη ότι η επιλογή του χώρου έγινε από Υπουργό εκδικητικά προς Κοινότητες της Περιοχής διότι δεν συμφώνησαν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Αυτό καταγράφηκε στα πρακτικά αλλά δεν λήφθηκε υπόψη στην απόφαση.
Σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε πάνω στο “Master Plan” για την περιοχή Βασιλικού το οποίο προνοεί έργα Εθνικής σημασίας και σίγουρα το αντιμετωπίζουμε με τον απαιτούμενο πατριωτισμό. Όμως η έλλειψη και αποφυγή ενημέρωσης για τα έργα στην Περιοχή και η όλη αντιμετώπιση από το Κράτος μας καθιστά πολύ επιφυλακτικούς. Ζητούμε να τύχουμε ενημέρωσης για το Σχέδιο διότι δεν είμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε χωρίς βοήθεια. Μας στενοχωρεί το γεγονός ότι από την πρόχειρη μελέτη του σχεδίου δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι αρθριτικές επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχουν ήδη οικιστικές αναπτύξεις στις οποίες είναι εγκατεστημένοι κάτοικοι και ούτε γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις στις γειτνιάζουσες Κοινότητες.
Λευτέρης Σώζου Παντελής Γεωργίου
Πρόεδρος. Γραμματέας.
Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας Ευρύτερης Περιοχής Καλαβασού
Εγγεγραμμένο Σωματείο, Αριθμός Μητρώου 3662,
Ταχυδρομική Θυρίδα: 70683, 3801, Λεμεσός. Τηλ.99635614, 99687097, 99674148, Φαξ 24333205
Ηλεκτρ. Ταχυδρ: