[Σχετικά άρθρα: Η εφευρετικότητα των Kυπρίων   , Αυτοκίνητα προς πώληση σε δημόσιους χώρους ]

Άδεια οικόπεδα και πεζοδρόμια μετατρέπονται, σε μια νύκτα, σε μάντρες αυτοκινήτων

Φωτογραφία
Οξύνεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα των παράνομων υπαίθριων χώρων πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Σε όποιον καπνίσει βάζει ένα «πωλείται» στο σαράβαλό του, το αμολά όπου φτάσει και αναμένει στο ακουστικό για την αγοραπωλησία. Μέσα σε μια νύκτα, κομβικά σημεία στις πόλεις όπου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί, συνεπώς εν δυνάμει πελάτες, μετατρέπονται σε χώρους έκθεσης αυτοκινήτων από επιτηδείους που επιδιώκουν να πουλήσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τοποθετώντας τα σε δημόσιους χώρους, σε άδεια οικόπεδα ακόμη και πάνω σε πεζοδρόμια. Οι ενέργειες αυτές είναι σαφώς παράνομες και θα έπρεπε ήδη να υπάρξει παρέμβαση των Τοπικών Αρχών και κατάσχεση των οχημάτων, τα οποία, αφού αφήνονται για ημέρες σε δημόσιους χώρους, θα έπρεπε να θεωρούνται εγκαταλελειμμένα. Έλα ντε όμως που και σε αυτή την περίπτωση, η κείμενη νομοθεσία για τα αυτοκίνητα χάνει …λάδια, είναι, δηλαδή, διάτρητη. Αποτέλεσμα, οι Δήμοι να αδυνατούν να πατάξουν την παρανομία στα όριά τους. Μάλιστα, η Ένωση Δήμων Κύπρου, με απαντητική επιστολή της προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, καταγγέλλει το γεγονός και εισηγείται σειρά τροποποιήσεων στην κείμενη νομοθεσία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Αφορμή για να αχθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής αποτέλεσε γραπτή ερώτηση που απηύθυνε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Περδίκης. Ερώτηση, με την οποίαν ζητούσε εξηγήσεις για τους λόγους που συνεχώς οξύνεται το πρόβλημα της υπαίθριας έκθεσης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, παρά το γεγονός, ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία. Το Υπουργείο Εσωτερικών στην απάντηση του, υπέδειξε ότι την ευθύνη για εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν οι Δήμοι, μετακυλίοντας έτσι και τις όποιες ευθύνες.

Η τρύπια νομοθεσία

ΤΟ ΓΙΑΤΙξεφυτρώνουν παράνομα σαν τα μανιτάρια οι μάντρες αυτοκινήτων στους δημόσιους και άλλους χώρους απαντάται σε επιστολή που απέστειλε η Ένωση Δήμων Κύπρου στον κ. Περδίκη, ημερομηνίας 21/5/2012, στην οποίαν αποκαλύπτεται και το μέγεθος του προβλήματος. Μεταξύ άλλων, στην τρισέλιδη επιστολή που υπογράφεται από τον νομικό λειτουργό της Ένωσης Δήμων Χρίστο Χατζηγιάγκου, επισημαίνονται τα εξής:
Πρώτο,οι Δήμοι εφαρμόζουν με αυστηρότητα τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας σε συνδυασμό με επίδοση εξώδικων καταγγελιών. Αρκετοί Δήμοι των αστικών κέντρων έχουν προβεί σε συντονισμένες και στοχευμένες εκστρατείες για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μετά από συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων.
Δεύτερο,παρά τις προσπάθειες των Δήμων, το πρόβλημα επανέρχεται γιατί οι διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλεύονται τα όποια τρωτά της κείμενης νομοθεσίας. Για παράδειγμα, με τη μετακίνηση των οχημάτων τους εντός διαφορετικών δημοτικών ορίων, με την τοποθέτηση οχημάτων εντός ιδιωτικής περιουσίας και την εξασφάλιση σε αρκετές περιπτώσεις και της συγκατάθεσης των ιδιοκτητών. Επίσης, παρά την πρόνοια της νομοθεσίας για απαγόρευση της τοποθέτησης οχημάτων (εγκαταλελειμμένων) σε ιδιωτική περιουσία, αυτό είναι δύσκολο να ελεχθεί, λόγω των αυτονόητων ατομικών δικαιωμάτων και του χαρακτηρισμού ως εγκαταλελειμμένου κάποιου οχήματος. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι συνεχείς και έντονες τριβές μεταξύ δημοτικών υπαλλήλων και μερίδας επηρεαζόμενων πολιτών, που αντιδρούν έντονα στη μετακίνηση του οχήματός τους.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

Η Ένωση Δήμων Κύπρου εισηγείται τις ακόλουθες τρεις τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία, με στόχο να αντιμετωπισθεί ριζικά η έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε δημόσιους και σε άλλους μη αδειοδοτημένους χώρους:
1Ρύθμιση της αδειοδότησης χώρων έκθεσης και πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων για αντιμετώπιση της άτακτης έκθεσης οχημάτων εντός ιδιωτικής περιουσίας με σκοπό την πώληση.
2Παραχώρηση εξουσίας στους Δήμους για άμεση επέμβαση και μετακίνηση / απομάκρυνση οχημάτων (εγκατελειμμένων ή μη) για λόγους οδικής ασφάλειας, παρεμπόδισης της τροχαίας κίνησης και επηρεασμού των ανέσεων και της εικόνας μιας περιοχής.
3Μείωση των χρονικών προθεσμιών που προνοούνται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 92Α του περί Δήμων Νόμου) και παραχώρηση εξουσίας άμεσης μετακίνησης τέτοιων οχημάτων για τους παραπάνω λόγους.

>>ενωπιον της βουλης
Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Στόχος, να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία, στη βάση των εισηγήσεων της Ένωσης Δήμων Κύπρου, για αντιμετώπιση της παρανομίας που παρατηρείται.