![]() |
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Parliamentary Office Tel: +357 22407226, Fax: +357 22407430 Email: ctheopemptou@parliament.cy |
![]() |
Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.410, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Τούρκοι που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές επιδίδονται συστηματικά στην αλίευση ψαριών με ανεξέλεγκτη χρήση λανέιτ και χλωρίνης. Το ψάρεμα με χλωρίνη γίνεται κοντά σε βράχους και θαλασσινές σπηλιές, ενώ το ψάρεμα με λανέιτ γίνεται με τη ρίψη στη θάλασσα τεμαχίων ψωμιού εμβαπτισμένων στο θανατηφόρο υγρό. Το θέμα είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν και είχε περιοριστεί κάπως το πρόβλημα. Τον τελευταίο καιρό εντούτοις παρατηρείται έξαρση του φαινομένου με πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενήμερος για το φαινόμενο που παρουσιάζεται στα κατεχόμενα, αν ανάλογα περιστατικά αλίευσης ψαριών με χλωρίνη και λανέιτ έχουν παρατηρηθεί και στις ελεύθερες περιοχές και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε τοπικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού (π.χ. καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή).»
H δημόσια υγεία δεν είναι διασφαλισμένη από τη χρήση πλαστικών δοχείων νερού σε συσκευασίες των 19 - 20 λίτρων οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι το εμφιαλωμένο νερό δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένο στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Ωστόσο, έρευνα που έγινε στην Κύπρο και δημοσιεύτηκε σε παγκοσμίως διακεκριμένο περιοδικό, καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι η συχνότητα επαναχρησιμοποίησης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μεγιστοποίησης της μετανάστευσης χημικών ουσιών.
MEMO/11/71, Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2011
Ερωτήσεις και απαντήσεις: Η καταχώριση των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης
Τι είναι τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης;
Μερικά φυτά περιέχουν ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τα φάρμακα που παρασκευάζονται από αυτές τις ουσίες είναι γνωστά ως «φάρμακα φυτικής προέλευσης». Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, παρόλο που είναι φυσικά, είναι δυνατόν να είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς. Για το λόγο αυτόν καλύπτονται από τη φαρμακευτική νομοθεσία, σκοπός της οποίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας με την εξασφάλιση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των φαρμάκων.
Περισσότερα: Ερωτήσεις και απαντήσεις: Η καταχώριση των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης
Από αύριο, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα παραδοσιακά φυτικά φάρμακα που αγοράζουν στην ΕΕ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η λήξη της επταετούς μεταβατικής περιόδου που οριζόταν στην οδηγία του 2004 για τα φάρμακα φυτικής προέλευσης (2004/24/EΚ) σημαίνει ότι μετά την 1η Μαΐου 2011 στην αγορά της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν μόνο φάρμακα που έχουν καταχωριστεί ή έχουν λάβει άδεια. Η οδηγία για τα φάρμακα φυτικής προέλευσης εισάγει μια πιο απλή διαδικασία καταχώρισης απ’ ό,τι για τα άλλα φάρμακα, δεδομένου του μακρόχρονου ιστορικού χρήσης των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης. Ταυτοχρόνως, η οδηγία προσφέρει τα απαραίτητα εχέγγυα όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Περισσότερα: Παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης: πιο ασφαλή προϊόντα στην αγορά της ΕΕ
Μέρος2:
Μέρος3:
Λεμεσός: Οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν έρευνα της ΕΕ για μολυσμένα με σαλμονέλα δείγματα από κυπριακά πτηνοσφαγεία, καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, η ΓΓ του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως η έρευνα της ΕΕ, που διενεργήθηκε το 2008 σε 26 από τις 27 χώρες-μέλη, καταδεικνύει συγκριμένα προβλήματα για τα κυπριακά σφαγεία κοτόπουλων.
Συγκεκριμένα, είπε η κ.Παναγιώτου, από το σύνολο των 22 πτηνοτροφείων που πάρθηκαν δείγματα, εντοπίστηκε σε οκτώ από αυτά, σημαντικός αριθμός θετικών δειγμάτων σαλμονέλας. Σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο, συνέχισε, από όπου πάρθηκαν 131 δείγματα, τα 15 βρέθηκαν με σαλμονέλα ενώ σε πέντε άλλα, το ποσοστό των μολυσμένων δειγμάτων ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ (15,6%) και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Κύπρου (10,5%).
Η ΓΓ των Οικολόγων σημείωσε ωστόσο πως η έρευνα της ΕΕ παρουσιάζει την πλειοψηφία των κυπριακών πτηνοσφαγείων να πλησιάζει το τέλειο, αφού δεν παρουσιάζουν κανένα δείγμα σαλμονέλας, ωστόσο επέκρινε τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ''αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την έρευνα για τα μολυσμένα με σαλμονέλα δείγματα''.
Ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα πήρε το δρόμο της δημοσιότητας μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή του Κινήματος, Γιώργου Περδίκη, προς τον Υπουργό Γεωργίας, ζητώντας από τον Απρίλιο του 2010 όπως ενημερωθεί η Βουλή και το κυπριακό καταναλωτικό κοινό για τα ευρήματα της έρευνας, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2009, μετά από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, η οποία αναφέρει ότι το 75,8% των σφαγιασθέντων πουλερικών τα ευρωπαϊκά σφαγεία είναι μολυσμένα από καμπυλοβακτηρίδια και το 15,7% είναι μολυσμένα και με σαλμονέλα.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί στην Κύπρο δεν έγινε όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες λήφθηκαν μέτρα και έδωσαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.
Το Κίνημα καλεί όπως δοθούν στην δημοσιότητα ''τα ονόματα των λίγων που έχουν εντοπιστεί να προμηθεύουν κατ' επανάληψη την αγορά με κοτόπουλα με σαλμονέλα'' και προσθέτει πως ''η απόκρυψη των ονομάτων αδικεί την συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών πτηνοσφαγείων, τα οποία όπως φαίνεται και από την έρευνα, τηρούν όλες τις προδιαγραφές''.
Το σχόλιο του Συνδέσμου Πτηνοτρόφων
Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα στο θέμα ασφάλειας των πουλερικών από σαλμονέλα και η ΕΕ δεν επιβάλλει τη δημοσίευση των στοιχείων των πτηνοσφαγείων στα οποία εντοπίζεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Παύλος Παραδισιώτης.
Με αφορμή τις πρωινές δηλώσεις της ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάσουν τα πλήρη στοιχεία των κυπριακών πτηνοσφαγείων στα οποία εντοπίστηκε σαλμονέλα, μετά από σχετική έρευνα της ΕΕ το 2008, ο κ.Παραδισιώτης ανέφερε πως ''η ΕΕ δεν προβλέπει για να υπάρχει απαγορευτικό και να υπάρχει ανάγκη για δημοσίευση'', προσθέτοντας ότι ''η δημοσίευση δεν λύνει πάντα το πρόβλημα''.
Σημειώνοντας πως το σημαντικό που προκύπτει από την συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα σε θέματα ασφάλειας όσον αφορά τη σαλμονέλα, ο κ. Παραδισιώτης είπε πως συνεχώς γίνονται προσπάθειες βελτίωσης από πλευράς των πτηνοτρόφων και ήδη τα σημερινά αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του 2008.
Καθησυχάζοντας το καταναλωτικό κοινό, ο Πρόεδρος των πτηνοτρόφων υπέδειξε πως και στην περίπτωση να βρεθεί σαλμονέλα σε πουλερικό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, από τη στιγμή που αυτό θα μαγειρευτεί σωστά.
![]() |
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Parliamentary Office Tel: +357 22407226, Fax: +357 22407430 Email: ctheopemptou@parliament.cy |
![]() |