Πριν λίγους μήνες πήγα σε μια συνάντηση σε ένα χώρο όπου ταυτόχρονα υπήρχε μια δεξίωση βάπτισης. Με εντυπωσίασε πολύ το γεγονός ότι το δώρο που περίμενε τους προσκεκλημένους ήταν μια ελιά σε μια μικρή γλάστρα. Βρήκα τους γονείς και τους συγχάρηκα. Μπορεί να μην φυτέψουν όλοι την ελιά που πήραν δώρο, αλλά η προσφορά στον τόπο είναι μεγάλη.

Υπάρχουν φυσικά και κακά παραδείγματα όπως το ζευγάρι που πριν λίγες εβδομάδες έδινε δώρο στους καλεσμένους ένα κλουβί με ένα παπαγαλάκι, ενώ οι συμβουλές είναι ποτέ να μην δίνεις ζωντανά δώρα που δεν τα ζήτησε ο παραλήπτης.

Αυτή περίπου είναι η εποχή που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τα δώρα που θα κάνουν στους διάφορους πελάτες τα Χριστούγεννα.
Πέννες, ημερολόγια, ρολόγια, στολίδια του γραφείου και διάφορα άλλα δώρα που τα πιο πολλά δεν χρησιμοποιούνται. Και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι οι πιο πολλοί δεν χρησιμοποιούν πλέον χάρτινα ημερολόγια αλλά ηλεκτρονικά μέσα όπως π.χ. το πρόγραμμα outlook στον υπολογιστή που ενημερώνει αυτόματα και το κινητό.
Υπάρχουν όμως τρόποι για μια εταιρεία να δείξει τις περιβαλλοντικές τις ευαισθησίες με διαφορετικά δώρα από τα παραδοσιακά και παράλληλα να βοηθήσει και τον τόπο να αντιμετωπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα:
(1) Να πληρώσετε ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ή Οργάνωση να φυτέψει ένα δέντρο έναντι κάθε δώρου που θα κάνατε στους συνεργάτες σας.
(2) Να οργανώσετε δεντροφύτευση που θα κάνει το ίδιο το προσωπικό σας τα Χριστούγεννα.
(3) Να αναλάβετε τα έξοδα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε ένα ίδρυμα ή μια άπορη οικογένεια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τον τόπο, αυτό θα τους εξασφαλίσει και ένα μηνιαίο εισόδημα στην οικογένεια για πάρα πολλά χρόνια.
(4) Αντί άλλου δώρου, να στείλετε σε φίλους και πελάτες σας ένα δέντρο από τα πολλά τοπικά είδη που διαθέτει ο τόπος μας και που αντέχουν στο κλίμα της Κύπρου.
(5) Πληρώστε για την φροντίδα ενός από τους πολλούς και δυστυχώς παραμελημένους χώρους πρασίνου που διαθέτουν οι πόλεις και οι Κοινότητες μας

Αν επιμένετε όμως στα παραδοσιακά δώρα τότε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι:
(Α) Η εταιρεία από την οποία θα προμηθευτείτε τα δώρα έχει κάνει εγγραφή στον αντίστοιχο οργανισμό που θα αναλάβει την ανακύκλωση του προϊόντος ή της συσκευασίας του.
(Β) Το δώρο σας ανακυκλώνεται εύκολα και ότι δεν θα μολύνει το κυπριακό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια στο τέλος της χρησιμότητάς του.
(Γ) Αποφύγετε τα υπερπολυτελή και ογκώδη περιτυλίγματα που δεν ανακυκλώνονται αλλά και που δεν είναι της μόδας πλέον.
(Δ) Προτιμάτε Τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει πολύ για να μειώσετε την συνεισφορά αερίων του θερμοκηπίου.
(Ε) Αν θα κάνετε δώρο τρόφιμα, προτιμάται πάλι προϊόντα του τόπου μας τα οποία είναι ταυτόχρονα και υγιεινά.

Αν νοιάζεστε για τον τόπο μας αλλά και για την εικόνα που θα προβάλει η εταιρεία σας προς τα έξω, τότε αξίζει τον κόπο η πιο σοβαρή μελέτη του Χριστουγεννιάτικου δώρου που θα κάνετε.