
Η οδηγία συμβάλλει στην επίτευξη επιπέδων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που δεν προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Ειδικότερα, η οδηγία προβλέπει εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών στα κράτη μέλη όσον αφορά πέντε σημαντικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους: οξείδια του αζώτου (NOx), πτητικές οργανικές ενώσεις εκτός του μεθανίου (NMVOC), διοξείδιο του θείου (SO2), αμμωνία (NH3) και λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ2,5).
Όλοι οι εν λόγω ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, π.χ. προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, ενώ βλάπτουν τα οικοσυστήματα.
Η Γαλλία και η Κύπρος δεν έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο, μεταξύ άλλων, την απαίτηση που προβλέπει η οδηγία σχετικά με την επικαιροποίηση του εθνικού τους προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τουλάχιστον ανά τετραετία.
Η Λιθουανία δεν έχει μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να προσαρμόζουν, υπό περιορισμένες προϋποθέσεις, τις απογραφές εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων για την αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω τρία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία τεσσάρων μηνών για να διορθώσουν την κατάσταση.
Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.