
Από το 2014, ο διοικητικός φόρτος μειώνεται περαιτέρω και το επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας συμμετοχής βελτιώθηκε, ενώ οι επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις καθίστανται πιο σωστές, προβλέψιμες και βιώσιμες.
Στην Τσεχία, οι ελλείψεις της εθνικής νομοθεσίας αφορούν, μεταξύ άλλων, την απουσία της απαίτησης σύμφωνα με την οποία η αρμόδια αρχή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τούς προκαταρκτικούς ελέγχους και τις αξιολογήσεις όταν εκδίδει απόφαση ελέγχου. Επί του παρόντος, δεν προβλέπεται ούτε η υποχρέωση δημοσιοποίησης των μέτρων μετριασμού τα οποία προτείνει ο κύριος του έργου προκειμένου να αποφευχθούν ή να προληφθούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η εθνική νομοθεσία δεν απαιτεί τη θέσπιση λεπτομερών ρυθμίσεων για τη δημόσια διαβούλευση, όπως απαιτείται από την οδηγία, ούτε υποχρεώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές να εξασφαλίζουν ότι διατίθενται πρακτικές πληροφορίες στο κοινό σχετικά με την πρόσβαση σε διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες αναθεώρησης.
Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η περιβαλλοντική διακυβέρνηση συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή λειτουργία των διαφόρων τομεακών κανόνων, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα δύο κράτη μέλη, τα οποία έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών για να διορθώσουν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.