
Ξεσήκωσε μαθητές σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην Κύπρο και έφερε από μόνη της στο προσκήνιο σε πόσο κρίσιμο σημείο είμαστε που όλοι μιλούν πλέον για "Κλιματική Κρίση" και όχι απλά Κλιματική Αλλαγή.
Το Νοέμβριο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα με το οποίο κήρυξε "κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης" και
• μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030,
• όλα τα μέτρα να στοχεύουν να συγκρατηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5οC και
• έκκληση για παγκόσμια μείωση εκπομπών στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.
Πέραν από το ευρωκοινοβούλιο και μέσα στα πλαίσια της 25η (COP25) ετήσιας συνάντησης που γίνεται κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, όπου οι χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα μέτρα που θα παρθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε την "Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία" με χρονοδιαγράμματα και στόχους που αφορούν την ΕΕ και οι οποίοι μας αφορούν άμεσα.
Ο στόχος που τέθηκε είναι να καταστεί κλιματική ουδέτερη η ΕΕ, δηλαδή να μην εκπέμπει περισσότερους ρύπους από όσους αφαιρούν. Τα κύρια μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:
• Να μην εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας.
• Να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων ούτως ώστε να μειωθεί η ανάγκη σε ενέργεια.
• Υποστήριξη στη βιομηχανία για να αναδειχθεί η πράσινη οικονομία.
• Να αναπτυχθούν οι δημόσιες μεταφορές και πιο καθαρά οχήματα
Το πλάνο εργασίας της ΕΕ δείχνει ότι τον Μάρτιο του 2020 θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται μέτρα σε όλους τους τομείς.
Πριν λίγα χρόνια όλοι πανηγύριζαν για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Παρισιού, τώρα όμως τα αποτελέσματα ήταν τόσο απογοητευτικά που ακόμη και ο γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, δήλωσε:
"Είμαι απογοητευμένος με τα αποτελέσματα. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά την μείωση εκπομπών, την προσαρμογή και την χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές"
Οποιοσδήποτε κοιτάξει τα επιστημονικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις, τα λόγια χωρίς πράξεις και το πόσο αργά προχωρεί η διεθνής κοινότητα να πάρει μέτρα, καταλαβαίνει πολύ γρήγορα, ότι πράγματι είμαστε μπροστά από μια κρίση.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, προβλήματα έλλειψης νερού, τήξη των παγετώνων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στην κατανομή ή ακόμη και εξαφάνιση διαφόρων ειδών πανίδας και χλωρίδας, ασθένειες φυτών και προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού και μετανάστευση πληθυσμών για την αποφυγή αυτών των κινδύνων.
Παράλληλα μας προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι μη αναστρέψιμων και καταστροφικών αλλαγών θα αυξηθούν σημαντικά εάν η θερμοκρασία του πλανήτη σημειώσει αύξηση μεγαλύτερη των 2 °C σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
Επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Τι γίνεται όμως με την Κύπρο;
Εμείς σαν κράτος μέλος της ΕΕ είχαμε δυο πράγματα που έπρεπε να κάνουμε:
1. Να εφαρμόσουμε πολιτικές ούτως ώστε να πετύχουμε τους στόχους που μας έθεσε η ΕΕ για μείωση των εκπομπών, μείωση της ζήτησης ενέργειας και παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και,
2. Λήψη μέτρων και δράσεων ούτως ώστε να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις νέες κλιματικές συνθήκες και τις επιπτώσεις που θα έχουν, ειδικά μάλιστα που στην ανατολική μεσόγειο οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών θα είναι ιδιαίτερα έντονες.
Δυστυχώς όμως για πολλά χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα από όλα αυτά και μείναμε πολύ πίσω από τους στόχους μας, γι αυτό και η ΕΕ μας άσκησε έντονη κριτική.
Τώρα τρέχουν για να εγκαταστήσουν συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες πηγές, πληρώνουμε εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ €15εκ και €19εκ κάθε χρόνο για ρύπους που εκπέμπει η ΑΗΚ με το ποσό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί δραματικά με τη λήξη της διορίας του 2020.
Δεν προωθήσαμε τις δημόσιες συγκοινωνίες που ευθύνονται για τους μισούς ρύπους που εκπέμπουμε αλλά και για την κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.
Δεν βοηθήσαμε πολίτες και εταιρείες όσο έπρεπε για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτήρια τους και σε νέα κτήρια εκδίδουμε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης πριν κατασκευαστούν και ούτε τουλάχιστον ελέγχουμε αν αυτά έγιναν όπως υποσχέθηκαν.
Ο δημόσιος τομέας δεν αναβάθμισε τον αριθμό κτηρίων που έπρεπε κάθε χρόνο, παρά το ότι είχε ειλημμένη υποχρέωση για ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των δημοσίων κτηρίων (με βάση το εμβαδόν) κάθε χρόνο.
Πέραν από όλα αυτά αναμένεται να πληρώνουμε σαν κράτος μερικές επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για την αδράνεια μας και σε άλλα θέματα.
Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε μυαλά γιατί οι πρώτοι που θα υποφέρουν από τις επιπτώσεις της αδράνειας μας είναι οι οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και μετά όλοι οι υπόλοιποι.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,
Βουλευτής,
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/848191/kli%C2%B5atikes-allags-kai-evropi