της Κόνι Χίδεγκαρντ, επιτρόπου της Δράσης για το Κλίμα


Μ
ε τις καθημερινές αναφορές των ΜΜΕ σε εκπομπές CO2, λιώσιμο των παγετώνων, ξηρασίες, πλημμύρες, τιμές τροφίμων, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, είναι φυσικό οι άνθρωποι να θορυβούνται και να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.

Σε έρευνα της Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν 27.000 Ευρωπαίοι πέρυσι, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ανησυχούν σήμερα για την κλιματική αλλαγή περισσότερο από όσο ανησυχούσαν πριν από τη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009. Καμία έκπληξη! Βεβαίως, οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα του κλίματος δεν θα μας έκανε τη χάρη να σταματήσει να υπάρχει απλώς και μόνο επειδή τώρα μας απασχολεί περισσότερο η διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, αν και όλοι συνειδητοποιούν πλέον περισσότερο το πρόβλημα, πάρα πολλοί άνθρωποι σε πάρα πολλές χώρες εξακολουθούν να παραμένουν αδρανείς. Πολλοί από αυτούς δεν κάνουν καν πράγματα που θα τους βοηθούσαν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε εγγενή εμπόδια και στην έλλειψη πρωτοβουλιών. Πιστεύω όμως ότι οφείλεται και στο ότι ο φόβος μπορεί να μας κινητοποιήσει μόνο μέχρι κάποιο βαθμό. Οι άνθρωποι χρειάζονται ιδεώδη και προκλήσεις. Πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα για τι είναι ικανοί. Και πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι κάνουν έχει τη σημασία του.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα αυτό ΠΡΑΓΜΑΤΙ είναι σοβαρό καθώς αφορά το μέλλον του πλανήτη. Μέχρι το 2020, και εφόσον όλοι οι Ευρωπαίοι αλλάξουν συνήθειες σε τομείς όπως η διατροφή, οι αγορές, οι μεταφορές, η θέρμανση κ.λπ., θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά την ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο των ετήσιων εκπομπών της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας.

Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια νέα πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με το κλίμα. Μαζί με τον Εντ Ντέιβι, υπουργό για το Κλίμα και την Ενέργεια του ΗΒ, τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Κόλιν Φερθ και προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, κήρυξα την περασμένη εβδομάδα την έναρξη της εκστρατείας "Ο κόσμος όπως σου αρέσει, με το κλίμα που θέλεις" στο City Hall του Λονδίνου.

"Ο κόσμος όπως σου αρέσει" είναι μια πλατφόρμα διαλόγου για λύσεις σχετικά με το κλίμα. Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον, αντί να εστιάσουμε μόνο στο πρόβλημα, θέλουμε να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει με τις υπάρχουσες λύσεις. Μικρές και μεγάλες λύσεις που μειώνουν τη ρύπανση από CO2 και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Κάθε μία από τις χώρες που επισκέφθηκα στην ΕΕ είχε να επιδείξει κάποια πρωτότυπη, καινοτόμο λύση για την κλιματική αλλαγή. Εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά έργα. Φιλικά προς το κλίμα γραφεία επιχειρήσεων, κυβερνητικά κτίρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία ακόμη και ολόκληρες γειτονιές. Ευφυείς λύσεις στον τομέα των μεταφορών, όπου η νέα τεχνολογία συμβάλλει στη μείωση τόσο της κυκλοφοριακής συμφόρησης όσο και της ρύπανσης. Υψηλής ποιότητας εστιατόρια στα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.

Δεύτερον, σημαίνει ότι θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από τη μονόδρομη επικοινωνία. Δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε στους πολίτες τον τρόπο ζωής τους. Σκοπός μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, για παράδειγμα σχετικά με το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία και θα μειώσουμε τις ενεργειακές μας δαπάνες. Θέλουμε όμως να μάθουμε και τι εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που αποδεδειγμένα αποδίδουν. Όπως το να πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο, για παράδειγμα. Οι κάτοικοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων περνούν κατά μέσο όρο οκτώ ολόκληρες ημέρες ανά έτος στο αυτοκίνητό τους λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο εξοικονομούμε χρήματα. Εξοικονομούμε χρόνο. Δημιουργούμε λιγότερες εκπομπές CO2. Αποφεύγουμε την αύξηση του βάρους μας κατά τέσσερα κιλά περίπου τον χρόνο. Τελικά τι είναι αυτό που ενοχλεί σε όλα αυτά;
Τα ίδια ισχύουν και για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Χαμηλώνοντας τη θέρμανσή σας κατά έναν μόλις βαθμό μειώνετε τις ετήσιες δαπάνες σας κατά 5-10%.


Οι άνθρωποι δεν κάνουν ήδη αυτά τα πράγματα είτε διότι δεν τα γνωρίζουν είτε διότι αντιμετωπίζουν εμπόδια. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα γι' αυτά τα εμπόδια ώστε να συζητήσουμε με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για το πώς μπορούμε να τα εξαλείψουμε.

Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να συμμετάσχουν σ' αυτή τη συζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί μας. Μπορούν να παρουσιάζουν τις λύσεις τους στον ιστότοπό μας αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την καλύτερη, πιο πρωτοποριακή λύση χαμηλών επιπέδων εκπομπών. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εξασφαλίσουμε προστιθέμενη αξία για τις οργανώσεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία μας, καθώς οι συνεργασίες μας αποτελούν ακριβώς το DNA αυτής της εκστρατείας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις οργανώσεις που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη και στηρίζουν την πρωτοβουλία. Με το που ξεκίνησε η εκστρατεία, είχαν ήδη γίνει επίσημοι συνεργάτες μας περισσότερες από 75 οργανώσεις από όλα τα κράτη μέλη, όπως π.χ. επιχειρηματικές ενώσεις, ΜΚΟ, πανεπιστήμια και κυβερνητικοί φορείς.

Νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες εμφανίζονται κάθε μέρα. Την περασμένη εβδομάδα, ένα αυστριακό οικονομικό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας διαφήμισε την πρωτοβουλία, και η Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Δανίας προσφέρθηκε να διοργανώσει επίσκεψη εκπροσώπων επιχειρήσεων σε βιομηχανίες που είναι πρωτοπόρες στην αύξηση των κερδών τους μέσω της ενεργειακής απόδοσης. Η διεθνής συμμαχία Sustainia με επικεφαλής τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πλατφόρμα "Ο κόσμος όπως σου αρέσει". Τον επόμενο χρόνο θα συνεργαστούμε για να καθιερώσουμε πολιτικό διάλογο σχετικά με το πώς θα αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και πώς θα μεθοδεύσουμε τις λύσεις για το κλίμα.

Απευθύνομαι στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης και κάνω έκκληση: στηρίξτε μας. Βοηθήστε μας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Βοηθήστε μας να διαδώσουμε τις λύσεις. Βοηθήστε μας να επιλέξουμε το καλύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Βοηθήστε τους ίδιους τους εαυτούς σας να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να οικοδομήσουμε τον κόσμο που θέλουμε!

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η εκστρατεία "Ο κόσμος όπως σου αρέσει" θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2013. Σκοπό έχει να αναδείξει τις υφιστάμενες λύσεις για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050.

Ιστότοπος εκστρατείας: www.world-you-like.europa.eu