Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα επειδή συμβάλουν στην προστασία των φυσικών πόρων μας, στη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων, καθώς επίσης τους τρόπους με τους οποίους βοηθά στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε το περασμένο Δεκέμβριο διαγωνισμό λογότυπου το οποίο κέρδισε ένας γερμανός φοιτητής.
Το λογότυπο αυτό θα γίνει από την 01/07/2010 υποχρεωτικό για όλα τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται μέσα στην ΕΕ και εθελοντικά για όσα εισάγονται από τρίτες χώρες.
Στην Κύπρο οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μειωμένης έκτασης παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον.
Επίσης μέσα στα πλαίσια των Πράσινων Συμβάσεων το Υπουργείο Υγείας όταν ζήτησε το 2009 με δημόσιες προσφορές να αγοράσει βιολογικά προϊόντα δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα είναι πολλοί αφού:

  • Παράγονται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, συνθετικών λιπασμάτων και ορμονών.
  • Παράγονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά από μη Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
  • Δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χημικά κατάλοιπα, ενισχύοντας έτσι την φυσική του άμυνα, και μειώνοντας τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων.
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά στοιχεία αφού ακολουθούν αβίαστα τις απαραίτητες διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμανσης.
  • Έχουν αξιολογηθεί ως γευστικά καλύτερα

Είναι με βάση τα πιο πάνω που η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προωθεί με το σύνθημα "Προστατεύω τη φύση - Ζω καλά" εφόσον φύση και καταναλωτές έχουν πολλά να κερδίσουν.
Στις φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βιολογικές καλλιέργειες αποφεύγεται η χρήση συνθετικών χημικών ουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η παραγωγή των προϊόντων ακολουθεί τις φυσικές διαδικασίες και φυσικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωρίμανσης και εποχικότητας.
Οι καταναλωτές έχουν πολύπλευρα οφέλη από την επιλογή βιολογικών προϊόντων που αφορούν τόσο τη δική τους ατομική υγεία αλλά και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αφού στις βιολογικές καλλιέργειες εφαρμόζονται τεχνικές αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ενέργειας που απαιτείται.

Η σύγχρονη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα επεξεργασμένων προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, χυμούς φρούτων, παιδικές τροφές, δημητριακά προγεύματος, προ-μαγειρευμένα φαγητά, καφέδες, μακαρόνια, ελαιόλαδο ακόμα και καλλυντικά και ρούχα.
Η βιολογική καλλιέργεια έχει μέλλον στην Κύπρο αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, αλλά θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα στους γεωργούς εφόσον η καλλιέργειες αυτές απαιτούν νέες τεχνικές και γνώσεις.

From Various

Χρυσταλλένη Κώστα και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος