Ομιλία Προέδρου ΚΥΣΥΦ κ. Έρικ Σουκιούρογλου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την εκστρατεία για ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Ομιλία Προέδρου ΚΥΣΥΦ κ. Έρικ Σουκιούρογλου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την εκστρατεία για ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

                                                                       

23 Απριλίου 2012

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Κυπριακού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, η οποία έχει ως θέμα την ενημερωτική εκστρατεία που εγκαινιάζει ο Σύνδεσμός μας για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στον γεωργικό τομέα.

 

Η φυτοπροστασία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της γεωργικής παραγωγής. Αναποτελεσματική φυτοπροστασία συνεπάγεται δραστική μείωση της φυτικής παραγωγής μέχρι και 50%. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι απλά δραστική αύξηση της τιμής των τροφίμων αλλά και σοβαρότατη επιδείνωση του παγκόσμιου προβλήματος της πείνας. Όμως, η φυτοπροστασία εκτός από αποτελεσματική, πρέπει να είναι και ασφαλής. Ως γνωστό, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν εδώ και πολλά χρόνια καταστήσει σαφές ότι πρώτη προτεραιότητά τους στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας είναι η υγεία του καταναλωτή, η υγεία του αγρότη και η προστασία του περιβάλλοντος. Και μέσω αυτών η αειφόρος ανάπτυξη.

Η ΕΕ κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποσύρει από την κυκλοφορία σε όλα τα κράτη-μέλη εκατοντάδες φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τα οποία δεν έχει πεισθεί για την επάρκεια του προφίλ ασφαλείας τους. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων που να πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια. Όμως, η μείωση της επικινδυνότητάς τους δεν ισοδυναμεί με απαλλαγή τους από κάθε κίνδυνο. Οφείλει λοιπόν η πολιτεία να διασφαλίσει και την ασφαλή τους χρήση.

Η Οδηγία 2009/128/ΕΚ προβλέπει ακριβώς αυτό: Την ετοιμασία εθνικών σχεδίων δράσης από τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί σε νόμο. Τα θέματα της ασφαλούς χρήσης των φυτοφαρμάκων, της προστασίας, αλλά και της εκπαίδευσης των αγροτών, ενδιαφέρουν και απασχολούν όμως εξίσου και τη βιομηχανία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. O Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA), υποστηρίζει και προωθεί την ασφαλή και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Επομένως, φυσικό είναι να ενταθεί η συνεργασία του Συνδέσμου μας με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

O ΚΥΣΥΦ συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών και των πολιτών για την ασφαλή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και τη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ενημέρωση και την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου για τον ορθό τρόπο χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα εφόδια για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, την περιφρούρηση της υγείας του παραγωγού και του καταναλωτή και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών γεωργικών προϊόντων και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Η εκστρατεία μας αποτελείται από διάφορες ενέργειες διαφώτισης και επιμόρφωσης, όπως:

  1. 1. Επιδείξεις νέων μέσων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπαίδευση παραγωγών στην ορθή και ασφαλή χρήση τους. Ήδη έγινε σχετική ημερίδα και επίδειξη ορθής εφαρμογής σε πατατοφυτεία στην περιοχή Κοκκινοχωριών και προγραμματίζεται άλλη τον Ιούνιο σε αμπελώνες στην Πάφο.
  2. 2. Έκδοση 28σέλιδου οδηγού ασφαλούς χρήσης για τους παραγωγούς. Στο έντυπο παρουσιάζονται αναλυτικά, αλλά και με απλή και κατανοητή γλώσσα, θέματα που αφορούν την προστασία του χρήστη κατά την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, το ξέπλυμα των κενών συσκευασιών, οδηγίες άμεσων ενεργειών σε περίπτωση ατυχήματος και γενικά χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για αποφυγή μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο οδηγός θα διανεμηθεί από τα μέλη μας σε γεωργούς σε όλη την Κύπρο.
  3. 3.Παράλληλα, ο Σύνδεσμός μας κυκλοφόρησε σε τρίπτυχο τον «Δωδεκάλογο της Ορθής Φυτοπροστασίας» καθώς και δύο αφίσες. Μία για τη σημασία της ασφαλούς χρήσης και μία για την επικινδυνότητα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, ένα φαινόμενο που δυστυχώς παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Οι αφίσες θ’ αναρτηθούν στα καταστήματα διάθεσης γεωργικών φαρμάκων και σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ενημέρωση του κοινού.

Όλο το πληροφοριακό υλικό της εκστρατείας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΥΣΥΦ www.ccpa.com.cy και στο facebook.

 

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι,

Οι αγρότες έχουν ισχυρά κίνητρα να διαχειρίζονται ορθολογικά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και να χρησιμοποιούν το ενδεδειγμένο προϊόν, στη συνιστώμενη δόση, με το σωστό τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο εφαρμογής. Τέτοια κίνητρα είναι:

● Η αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών

● Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας

● Η διαφύλαξη της καλής φήμης και ανταγωνιστικότητας του κυπριακού προϊόντος

● Η μείωση του κόστους παραγωγής

● Η προστασία της υγείας του καταναλωτή, του χρήστη και του περιβάλλοντος

Η χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητο να γίνεται βάσει των οδηγιών της ετικέτας του εκάστοτε προϊόντος, πάνω στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται σαφώς οι οδηγίες χρήσης και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο παραγωγός, το χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει από τη μέρα της τελευταίας εφαρμογής του φαρμάκου μέχρι τη συγκομιδή, καθώς και τα είδη των καλλιεργειών για τα οποία επιτρέπεται, δια νόμου, η χρήση του. Γι’ αυτό και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχο της ποιότητας των φυτοφαρμάκων αλλά και στον έλεγχο της χρήσης τους στο επίπεδο του παραγωγού.

Πιστή τήρηση της αναγραφόμενης στην ετικέτα περιόδου ασφάλειας και κατ’ επέκταση η τήρηση των καθορισμένων Ελάχιστων Επιτρεπομένων Υπολειμμάτων στα γεωργικά προϊόντα που παραδίδονται στον καταναλωτή, είναι ουσιαστικά το «διαπιστευτήριο» ασφαλείας ενός γεωργικού προϊόντος σε ότι αφορά τη φυτοπροστασία. Έτσι διασφαλίζεται η βασική απαίτηση του καταναλωτή για ασφαλή τρόφιμα, χωρίς κινδύνους για την υγεία του. Γίνεται επίσης ένα ακόμη βήμα για υλοποίηση του οράματος της αειφορικής γεωργίας η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ισότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Το θέμα των παράνομων φυτοφαρμάκων απασχολεί ιδιαίτερα τον ΚΥΣΥΦ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Η εμπορία παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών, το περιβάλλον και τη φήμη των κυπριακών προϊόντων.

Τα νόμιμα προϊόντα είναι αυτά για τα οποία έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα, ανάπτυξη και μελέτες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και οι οποίες έχουν πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το προφίλ ασφαλείας τους τηρεί τα προκαθορισμένα κριτήρια. Τα προϊόντα των οποίων οι φάκελοι δεν έχουν πείσει την Επιτροπή αποσύρονται και μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί εκατοντάδες! Δυστυχώς, διάφοροι ασυνείδητοι παραγωγοί προμηθεύονται φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα, αφού στην Τουρκία εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται απαγορευμένα προϊόντα. Συχνά πρόκειται για φυτοφάρμακα που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως επικίνδυνα και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Η πρακτική αυτή δυστυχώς έχει αυξητικές τάσεις, πλήττοντας την καλή φήμη του ντόπιου προϊόντος.

Η νομοθεσία που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ προβλέπει αυστηρές ποινές για τη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Όποιος κατέχει, διακινεί, εμπορεύεται και χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα διαπράττει ποινικό αδίκημα που επισύρει βαρύτατες ποινές μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση και €20.000 πρόστιμο.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ενημερώνουμε τους γεωργούς ότι είναι προς το συμφέρον τους, και της γεωργίας της Κύπρου γενικότερα, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυρίες και κύριοι,

Στη σύγχρονη γεωργία οι απαιτήσεις στη φυτοπροστασία έχουν αλλάξει και οι παλιές μέθοδοι αποτελούν παρελθόν. Τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, η ζήτηση αφορά πλέον προϊόντα ποιότητας, με την ελάχιστη επιβάρυνση σε υπολείμματα χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επιπλέον, η συνεχής αύξηση στη ζήτηση πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας οδηγεί στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων βιολογικών μέσων φυτοπροστασίας. Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητά τους επεκτείνει την εφαρμογή τους και σε συμβατικές καλλιέργειες, μεταφέροντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Σήμερα κοιτάμε όλοι μπροστά σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα συστήματα φυτοπροστασίας, κάνοντας τη βιολογική γεωργία όλο και πιο προσιτή. Είναι η στιγμή να δούμε την κυπριακή γεωργία σαν ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό μοχλό ανάπτυξης, που προσφέρει στον άνθρωπο, στερώντας ελάχιστα από το περιβάλλον. Η σημερινή σοβαρή οικονομική κρίση έχει ευτυχώς και τα καλά της, αφού όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται ξανά στη γεωργία. Και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρη που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και έθεσε υπό την αιγίδα του την εκστρατεία για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τον διαβεβαιώνουμε ότι ο ΚΥΣΥΦ ήταν και παραμένει στενός συνεργάτης του Υπουργείου στην προσπάθεια που καταβάλλει για βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.