Δελτίο Τύπου ΚΥΣΥΦ

Ενημερωτική εκστρατεία για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στον γεωργικό τομέα εγκαινιάζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΚΥΣΥΦ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου για τον ορθό τρόπο χρήσης των γεωργικών φαρμάκων καθώς και για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα εφόδια για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, την περιφρούρηση της υγείας του παραγωγού και του καταναλωτή και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών γεωργικών προϊόντων και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

 Σε ομιλία του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΚΥΣΥΦ κ. Έρικ Σουκιούρογλου, τόνισε ότι η φυτοπροστασία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της γεωργικής παραγωγής. Αναποτελεσματική φυτοπροστασία, υπογράμμισε, συνεπάγεται δραστική μείωση της φυτικής παραγωγής μέχρι και 50%. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι απλά δραστική αύξηση της τιμής των τροφίμων αλλά και σοβαρότατη επιδείνωση του παγκόσμιου προβλήματος της πείνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, καταστήσει σαφές ότι πρώτη προτεραιότητά τους στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας είναι η υγεία του καταναλωτή, η υγεία του αγρότη και η προστασία του περιβάλλοντος. Και μέσω αυτών η αειφόρος ανάπτυξη.

Η Οδηγία 2009/128/ΕΚ προβλέπει την ετοιμασία εθνικών σχεδίων δράσης από τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί σε νόμο.

O Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA), υποστηρίζει και προωθεί την ασφαλή και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημερωτική εκστρατεία η οποία περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες διαφώτισης και επιμόρφωσης, όπως επιδείξεις νέων μέσων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπαίδευση παραγωγών στην ορθή και ασφαλή χρήση τους, έκδοση 28σέλιδου οδηγού ασφαλούς χρήσης για τους παραγωγούς, τρίπτυχου εντύπου με τον «Δωδεκάλογο της Ορθής Φυτοπροστασίας» καθώς και δύο αφισών -μίας για τη σημασία της ασφαλούς χρήσης και μίας για την επικινδυνότητα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων.

Όλο το πληροφοριακό υλικό της εκστρατείας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΥΣΥΦ www.ccpa.com.cy και στο facebook.

Το θέμα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων απασχολεί ιδιαίτερα τον ΚΥΣΥΦ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αφού περικλείει σοβαρότατους κινδύνους. Σχολιάζοντας το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο ο κ. Σουκιούρογλου τόνισε ότι η εμπορία παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών, το περιβάλλον και τη φήμη των κυπριακών προϊόντων.

Δυστυχώς, σημείωσε, διάφοροι ασυνείδητοι παραγωγοί προμηθεύονται φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα, αφού στην Τουρκία εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται απαγορευμένα προϊόντα. Συχνά πρόκειται για φυτοφάρμακα που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως επικίνδυνα και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.

Η νομοθεσία που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ προβλέπει αυστηρές ποινές για τη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Όποιος κατέχει, διακινεί, εμπορεύεται και χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα διαπράττει ποινικό αδίκημα που επισύρει βαρύτατες ποινές μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση και €20.000 πρόστιμο. Σχετικές καταγγελίες μπορούν να γίνονται στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Σουκιούρογλου, ο ΚΥΣΥΦ ενημερώνει τους γεωργούς ότι είναι προς το συμφέρον τους και της γεωργίας της Κύπρου γενικότερα, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Σοφοκλής Αλετράρης.

 

ΜΕΓΑΡΟ ΚΕΒΕ,

 

ΛΕΩΦ. ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ 38 & ΟΔΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 3,

 

ΤΑΧ. ΚΙΒ. 21455, ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1509.

 

ΤΗΛ.: (357) 22 889800, 22 889830, FAX.: (357) 22 668630

 

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΒΕ

23 Απριλίου 2012Επίσης:

Εκστρατεία του ΚΥΣΥΦ για την ασφαλή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων