Στην Κύπρο βλέπουμε αρκετά συχνά επισκέψεις από διάφορα τσίρκα του εξωτερικού τα οποία χρησιμοποιούν και ζώα στις παραστάσεις τους ή απλά τα εκθέτουν για να ελκύσουν επισκέπτες.
Δυστυχώς η πρακτική αυτή δεν έχει ποτέ εξεταστεί επαρκώς από το κράτος και σαν αποτέλεσμα φιλόζωοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες εγείρουν συνεχώς θέματα τα οποία μένουν αναπάντητα.

Υπάρχουν δύο σοβαρότατες πτυχές που χρειάζεται να εξεταστούν και να θεσμοθετηθούν όσον αφορά τις επισκέψεις των τσίρκων.  Η μια αφορά τη χρήση και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο τσίρκο και η άλλη αφορά τα σοβαρότατα προβλήματα αποβλήτων, λυμάτων και γενικής οχληρίας τα οποία δημιουργούνται στις περιοχές όπου κατασκηνώνουν και δίνουν παραστάσεις.

Πρώτα όμως υπάρχει το γενικό θέμα χρήσης των ζώων για σκοπούς διασκέδασης των ανθρώπων, η προέλευση των οποίων είναι συνήθως αποτέλεσμα παράνομου εμπορίου, τα παράνομα φάρμακα που τους χορηγούν για να τα ελέγχουν, ο εξευτελισμός τους όπως επίσης και ο κίνδυνος σε θεατές και εργαζομένους.
Ένα τσίρκο που ταξιδεύει για παραστάσεις σε διάφορες πόλεις και χώρες δεν μπορεί να προσφέρει στα ζώα το σωστό μέγεθος κλουβιού, τροφή ή κτηνιατρική φροντίδα.
 
Ιδιαίτερα για την Κύπρο, στο μεγάλο ταξίδι για να φτάσουν στο νησί, τα ζώα περιορίζονται σε μικρά κλουβιά ή εμπορευματοκιβώτια.
Έξω από τα κλουβιά, πολλά ζώα είναι αλυσοδεμένα και υπάρχουν συχνά και υπόνοιες για κακομεταχείριση τους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όπου μπορεί να τα βασανίζουν, να τα κτυπούν ή να κατακρατούν νερό και τροφή ως μέσο ελέγχου.
Λόγω ακριβώς αυτής της αδυναμίας προσφοράς των κατάλληλων χώρων και συνθηκών η Αυστρία, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει τη λειτουργία των τσίρκων με ζώα παρά το γεγονός ότι η χρήση ζώων για δημόσιο θέαμα δεν απαγορεύεται.
Η κακομεταχείριση των ζώων και τα διάφορα βάσανα που περνούν μέχρι να μάθουν να κάνουν τα «τρικς» τους είναι μεν απαγορευμένα, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν.

Όσα δε έρχονται στην Κύπρο έχουν ήδη περάσει αυτή την εκπαίδευση και δεν υπάρχουν πολλά για να κάνουμε όταν το τσίρκο είναι ήδη εδώ.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι και αυτό της οχληρίας που προκαλείται στο χώρο που στρατοπεδεύει το τσίρκο που είναι συνήθως σε κατοικημένες περιοχές και:
(α) οι άσχημες οσμές και ακαθαρσίες από τα απόβλητα των ζώων, των εργαζομένων και των επισκεπτών δεν επιτρέπονται πλέον από τις νομοθεσίες μας και ακόμη χειρότερα κοντά σε σπίτια.
(β) τα πολλά αυτοκίνητα δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κατοικημένες περιοχές, και
(γ) σε μεγάλη ακτίνα κανείς δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής όταν υπάρχει υπαρκτή πιθανότητα επικίνδυνα (και φοβισμένα) ζώα να δραπετεύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Με βάση τα πιο πάνω, θα πρέπει η κυπριακή πολιτεία να απαγορεύσει τις παραστάσεις τσίρκων με ζώα αλλά και να προστατεύσει τους κατοίκους στις περιοχές όπου καταλύουν τσίρκα και παιχνιδότοποι προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε περίοικους και σε διερχόμενους.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος