Άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα για τη δημόσια υγεία και την υγεία των παιδιών παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της 1ης Ημερίδας Δημόσιας Υγείας, η οποία διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν εκτενώς σε Ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό το απόγευμα της Τετάρτης.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα αφορούν την επίδραση από τις “καταιγίδες” σκόνης στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία, το ρόλο του τοκετού με καισαρική και της ανεπάρκειας της βιταμίνης Δ σε παιδιά στην Κύπρο με άσθμα και αλλεργίες, στη γενική επίδραση των καθαριστικών που περιέχουν χλωρίνη στην υγεία καθώς και τη γενετική προδιάθεση κατανάλωσης αλκοόλ στην Κύπρο.

Σε σύντομο χαιρετισμό της στη διάσκεψη, η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού είπε πως η τριμερής συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, του ΤΕΠΑΚ και του Harvard School of Public Health που είχε διάρκεια 5 έτη και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2014, ήταν απόλυτα θετική. Συνεπώς, οι πρυτανικές αρχές έχουν υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας για ανανέωση αυτής της συμφωνίας για άλλα 4 χρόνια.

“Αυτή η συνεργασία οδήγησε στην ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου ως αναπόσπαστο μέρους της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας και αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου παρέχοντας τη δυνατότητα προσφοράς διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων”, είπε.

Για τις “καταιγίδες” σκόνης της ερήμου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος είπε αρχικά ότι το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι συχνό στην Κύπρο και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Όπως είπε, τα σωματίδια σκόνης μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και αναμειγνύονται από εκπομπές αερίων από βιομηχανίες και αστικά κέντρα, από το Κάιρο, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Κύπρος, η χώρα με την περισσότερη σκόνη στη Μεσόγειο

Η Κύπρος όπως, ανέφερε, είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου με γύρω στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι μελέτες έχουν αναδείξει τις επιβλαβείς επιδράσεις των “καταιγίδων” σκόνης στην καρδιαγγειακή θνητότητα και την αναπνευστική νοσηρότητα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, κατά τις ημέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων υπάρχει μια αύξηση κατά 5-10%, η οποία οφείλεται σε έξαρση των περιστατικών άσθματος.

Ο κ. Κουτράκης ανέφερε ότι από την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου από το 1993 μέχρι το 2008, προκύπτει πως υπάρχει μια σταθερή αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων σκόνης, προσθέτοντας πως το φαινόμενο επηρεάζεται αρνητικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του, ο κ. Κουτράκης μίλησε για τέσσερα βασικά βήματα που αφορούν την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Πρώτον, θα πρέπει να εντοπιστούν τα άτομα που είναι επιρρεπή στη σκόνη, δεύτερον, θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναπτύξει ένα μηχανισμό πρόβλεψης της σκόνης με ορίζοντα 3-4 ημέρες. Τρίτον, αυτά τα άτομα, θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε, ως τέταρτο βήμα, να μειώσουν την έκθεσή τους στη σκόνη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και εντός των σπιτιών με τη χρήση ειδικών φίλτρων.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Παναγιώτης Γιάλλουρος μίλησε για το ρόλο της καισαρικής αλλά και την ανεπάρκεια της βιταμίνης Δ. Όπως είπε, στη μελέτη διερευνήθηκε σε 2216 παιδιά η σχέση του τρόπου του τοκετού με την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ευαισθητοποίησης στα παιδιά. Η διαπίστωση ήταν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, σε σύγκριση με αυτά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, παρουσίαζαν 1.36 φορές συχνότερο σφύριγμα στην αναπνοή, κατά 1.41 φορές συχνότερη διάγνωση άσθματος, και κατά 1.67 φορές μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικής ευαισθητοποίησης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε οι πιθανότητες για αλλεργική ευαισθητοποίηση αυξάνονται κατά 2.5 φορές σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική και έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων.

Όσον αφορά την ανεπάρκεια της βιταμίνης Δ στους έφηβους στην Κύπρο, ο κ. Γιάλλουρος είπε πως είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα ανάμεσα στα κορίτσια, στα παχύσαρκα ή λιποβαρή άτομα και σε αυτά που έχουν σκούρο δέρμα και μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά το Χειμώνα. Οπως είπε, στη μελέτη υπήρξε σύγκριση των επιπέδων της βιταμίνης Δ στο αίμα ανάμεσα σε 69 ασθματικούς και 671 μη ασθματικούς εφήβους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση τιμή της βιταμίνης Δ ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθματικούς σε σύγκριση με τους μη ασθματικούς.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής μίλησε στη συνέχεια για την επίδραση οικιακών καθαριστικών στη συγκέντρωση χλωρίωσης στα ούρα. Μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης, μελετήθηκε η ανθρώπινη έκθεση σε παραπροϊόντα απολύμανσης (χλωρίωσης) στην Κύπρο που έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης, και πιθανόν του παχέος εντέρου.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δραστηριότητες ρουτίνας καθαρισμού των σπιτιών οδήγησαν σε σημαντική απορρόφηση τοξικών παραπροϊόντων χλωρίωσης για αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην καθαριότητα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι συνήθεις δραστηριότητες καθαρισμού με παραπροϊόντων χλωρίωσης οδηγούν, εκτός από την αύξηση της έκθεσης των ενήλικων, και στην έκθεση των παιδιών μέσω παθητικής έκθεσης. Γι αυτό, όπως είπε, συμβουλεύονται τα παιδιά να μην είναι παρόντα σε περιπτώσεις καθαρισμού με παραπροϊόντα χλωρίωσης, να γίνεται επαρκής αερισμός του χώρου, οι ενήλικες να φοράνε γάντια, ενώ θα ήταν προτιμότερη η χρησιμοποίηση εναλλακτικών προϊόντων καθαρισμού.

Η Δρ. Αντρη Παναγιώτου, μίλησε στη συνέχεια για τη γενετική προδιάθεση από την κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο. Οπως είπε, άτομα που φέρουν ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου (αλληλόμορφο Α) τείνουν να μεταβολίζουν το αλκοόλ με χαμηλότερους ρυθμούς, κάτι που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία και ζάλη.

Η έρευνα που διενεργήθηκε κατέδειξε πως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α, ακόμα κι αν καταναλώνουν μικρές ποσότητες, μπορεί να συνδέεται με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/216241/kypros-i-xora-me-tin-perissoteri-skoni-sti-mesogeio#.dpuf