fbpx

Χ. Θεοπέμπτου Ομιλία για τον προυπολογισμό του 2021

Γονική Κατηγορία: Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Συνεντεύξεις - Ομιλίες Εμφανίσεις: 6118

HOR Logo15 Δεκεμβρίου 2020

Ομιλία Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ.Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων 

Συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 1. Η πανδημία

Το 2020 θα μείνει στην μνήμη όλων μας για την πανδημία και όλα τα κακά και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί από τους συμπολίτες μας υποφέρουν και συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά, σε σημείο μάλιστα που απειλείται η επιβίωση τους.

 

Εμείς τα Πράσινα κόμματα σε όλο τον κόσμο πάντα λέμε ότι είναι τα μικρά έργα που ωφελούν περισσότερο τον κόσμο που έχει ανάγκες. Ένας μεγάλος κυκλικός κόμβος για παράδειγμα που θα γίνει στη Λευκωσία δεν θα δώσει δουλειές σε ένα με προβλήματα στην Πάφο. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πραγματικά τον κόσμο μας, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ευφάνταστες ιδέες για κάθε τομέα που πλήγηκε, και να δημιουργηθούν ομάδες που θα τις εφαρμόσουν σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου.

Πολιτικές με διπλό όφελος όπως:

Ιδέες και τα παραδείγματα στο εξωτερικό πολλά, φτάνει να υπάρχει θέληση. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου.

Ήδη πολλές από τις εισηγήσεις μας έχουν δοθεί στον Υπουργό Οικονομικών σε συνάντηση που είχαμε για το θέμα.

 1. Πολιτισμός

Και τώρα θέλω να σας παρακαλέσω να μπείτε στη θέση κάποιου που το Δεκέμβρη του 2019 υπόβαλε αίτηση για χρηματοδότηση θεατρικού έργου και το οποίο παίρνει χρηματοδότηση αρχές του 2020.

Αρχίζει μια δύσκολη περίοδος, εξεύρεση ηθοποιών, σκηνικών μουσικής, ενδυμάτων και όλα όσα χρειάζονται για μια θεατρική παράσταση. Προσλαμβάνονται οι ηθοποιοί, υπογράφονται συμβόλαια, πληρωμές, αρχίζουν οι πρόβες και τα έξοδα τρέχουν. Οι μήνες περνούν οι πρόβες εντατικές, συναντήσεις για επίλυση τεχνικών προβλημάτων και φτάνει η ποθητή ώρα όπου θα δοθεί η παράσταση μπροστά από κοινό και να παρουσιαστεί με περηφάνεια η δουλειά τόσων μηνών.

Ξαφνικά μια εκδίδεται μια ανακοίνωση που λέει ότι δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Τα έξοδα και ο κόπος τόσων ανθρώπων για τόσο καιρό πάνε χαμένα και χάνονται και όλα τα λεφτά από τις εισπράξεις των εισιτηρίων. Τα ίδια συνέβησαν σε χορευτές, μουσικούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες και όλους τους αυτοεργοδοτούμενους καλλιτέχνες.

Αυτό είναι μόνο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια μερίδα των καλλιτεχνών ενώ οι πιο πολλοί περνούν ακόμη πιο χειρότερα.

Χρειάστηκαν πιέσεις, φωνές και διαμαρτυρίες και μια διαδήλωση για να αποφασίσει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους καλλιτέχνες.

Με αυτό τον τρόπο φάνηκε για πρώτη φορά, το κενό και η αδιαφορία της πολιτείας. ΔΕΝ ήξεραν ποιοι είναι οι καλλιτέχνες και πως θα τους εντόπιζαν για να τους βοηθήσουν!

Το καλό με όλη αυτή την ιστορία είναι ότι μετά και από συναντήσεις που είχαμε μαζί τους, το υπουργείο έβγαλε έξω για διαβούλευση το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη που ήταν κλειστό για χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου.

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να καταρτιστούν τα μητρώα, να βρεθεί τρόπος να γίνει Ταμείο υποστήριξης και ο τρόπος να βοηθηθούν με την σύνταξη τους.

Σαν Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καταθέσαμε πρόταση νόμου για τη δημιουργία μητρώου σκηνοθετών κινηματογράφου τηλεόρασης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρότυπο για να εφαρμοστεί και σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Μετά από πιέσεις από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά με την στήριξη των καλλιτεχνών μέσω της εφαρμογής του περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης Νόμου. Έχουμε συλλέξει όλα τα κτήρια που έπρεπε να περιλαμβάνουν τέχνη και έχει ήδη γίνει ο πρώτο διαγωνισμός για το κτήριο του ΘΟΚ.

Παράλληλα έχουμε προωθήσει αλλαγή που ψηφίστηκε για τα πνευματικά δικαιώματα στις μεταπωλήσεις έργων τέχνης.

Η πολιτεία έχει διαχρονικά αμελήσει τους καλλιτέχνες μας.

Δεν ξέρουμε ποιοι είναι, η κυβέρνηση σταμάτησε και το βοήθημα που τους έδινε, δεν έχουμε καμιά πρόνοια σε άλλες νομοθεσίες όπως αυτές του φόρου ή των συντάξεων που να ταιριάζει με το ύψος και τον τρόπο που αμείβονται, όσοι φυσικά καταφέρουν να έχουν εισόδημα από την τέχνη τους.

 1. Παιδεία

Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλά υπουργεία λόγω της πανδημίας. Όμως όπως αναφέρει συχνά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εκπαίδευση των νέων μας θα συνεχιστεί για να μην χάσουν χρόνο από την εκπαίδευση τους.

Περιμέναμε το Υπουργείο Παιδείας να είναι πιο καλά οργανωμένο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και περιορισμούς της πανδημίας.

Στην Επιτροπή Παιδείας κάναμε συζητήσεις που δεν έπρεπε να συζητούνται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, τις τεχνικές και την τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με την διά ζώσης εκπαίδευση.

Περιμένουμε εδώ και δέκα πλέον χρόνια το αποτέλεσμα της Εθνικής Επιτροπής για τα Εθνικά Επίπεδα Επαγγελματικών Προσόντων. Παρά τις συστάσεις της ΕΕ ακόμη έρχονται στη Βουλή σχέδια υπηρεσίες με συγκεκριμένες αναφορές σε σπουδές.

Ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για μένα, αυτό της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων σε τριτοβάθμια ιδρύματα εκπαίδευσης, δεν έχει προχωρήσει ακόμη, παρά τη ζήτηση που υπάρχει.

Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι, ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές ικανότητες, δεξιοτεχνίες και πράγματα που μας αρέσει να κάνουμε. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με μόνο αποφοίτους πανεπιστημίων. Χρειάζεται να υπάρχει μία εξ ίσου δυνατή επαγγελματική εκπαίδευση.

Τον νέο που τώρα μπορεί να το θεωρούν σε ένα σχολείο ή πανεπιστήμιο ως κακό και αδιάφορο φοιτητή, μπορεί να ήταν ένας εξαίρετος επαγγελματίας αν είχε την δυνατότητα να επιλέξει ένα επαγγελματικό κλάδων σπουδών, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από τις αναφορές της Επιτροπής για την πρόληψη των παιδικών τραυματισμών, καταθέσαμε πρόταση νόμου για την λειτουργία των παιδικών χαρών και παιδότοπων, αλλά δυστυχώς κόλλησε και αυτό σε περίεργες αντιδράσεις των υπουργείων.

Επιπρόσθετα για τα Παιδικά ατυχήματα, παρά το ότι η κάθε υπηρεσία καταγράφει τα δικά της, δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα καταγραφής των Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων.

Παράλληλα και μετά από την έκθεση της Επιτρόπου για το Παιδί, καταθέσαμε μετά από πολλές διαβουλεύσεις ολοκληρωμένη πρόταση λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων.

Ένα δύσκολο θέμα για το οποίο δίνονται συνεχώς υποσχέσεις είναι και αυτό των Σχολικών Βοηθών. Μιας ομάδας εργαζομένων που έχει τα χειρότερα σχέδια υπηρεσίας που έχω δει ποτέ. Εργαζόμενους χωρίς ωράρια και που έχουν και την επιπλέον υποχρέωση να βάφουν και το σχολείο όταν είναι αργία. Και πάλι δόθηκαν υποσχέσεις που ποτέ δεν προχώρησαν.

Παρόμοια προβλήματα εργοδότησης έχουμε και με τις γραμματειακές βοηθούς ενώ δυσκολίες και αβεβαιότητα έχουν επίσης και σχολικοί συνοδοί.

Τρεις ομάδες εργαζομένων όπου το κράτος εκμεταλλεύεται άγρια.

 1. Νεολαία

Στην Κύπρο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 7,4% τον Αύγουστο (33.000 άτομα) από 6,9% τον Ιούλιο (31.000 άτομα) και 6,8% τον Αύγουστο του 2019 (30.000 άτομα).

Η ανεργία των νέων ήταν 19,8% τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στους νέους (ηλικίας 29 και κάτω) φτάνει στο σε ποσοστό 20,9% και σε απόλυτους αριθμούς σε σύνολο 32,968 εγγεγραμμένων ανέργων οι 6908 είναι κάτω των 29 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αναφορές της για το πρόγραμμα Youth Guarantee- Εγγύηση για τη Νεολαία, θεωρεί ότι αυτό πιθανόν οφείλεται στην έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης για αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη χαμηλή συμμετοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στις δυσκολίες στη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή και η αδήλωτη εργασία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Youth Guarantee, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι έως την ηλικία των 25 ετών θα λάβουν προσφορά για απασχόληση, συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την έξοδο από το σχολείο ή την ανεργία.

Όταν δείτε τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση, θα καταλάβετε ότι εμείς σαν χώρα, έχουμε ίσως την χειρότερη εφαρμογή του προγράμματος.

Όσο αφορά στα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να βοηθήσουμε τους νέους μας, μπορούσαν να ήταν:

Το να τοποθετείς απλά νέους σε μια δουλειά για λίγους μήνες και μετά να μένουν χωρίς δουλειά δεν είναι τίποτα άλλο από την παροχή δωρεάν εργατικού δυναμικού σε επιχειρηματίες. Το όνομα του προγράμματος Εγγύηση για τη Νεολαία άλλα πράγματα υπονοεί.

Πέραν από τα πιο πάνω, για τους νέους γονείς θα έπρεπε να υπάρχει:

 1. Υγεία

Στα θέματα υγείας, έχουν γίνει θετικά βήματα με την προώθηση του ΓΕΣΥ αλλά έχουμε ακόμη βουνό προβλημάτων.

Απαιτείται άμεση βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρεται στην ανομοιομορφία των περιστατικών τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους του ψυχιατρείου λόγω του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άλλοι χώροι. Επίσης παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα. Συνεπώς πρέπει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστέρηση το θέμα της ανέγερσης νέου κτιρίου για το νοσοκομείο Αθαλάσσας το οποίο θα είναι φιλικό προς τα άτομα που θα φιλοξενεί οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται συνεχώς.

Παράλληλα εδώ αναμιγνύουν του ασθενείς του ψυχιατρείου με τα άτομα που κάνουν αποτοξίνωση χωρίς να υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δύο.

Χρειάζεται το κράτος να λάβει μέτρα για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία που παρουσιάζει το ΓΕΣΥ, είναι τα φαινόμενα κατάχρησης από ορισμένους επιτήδειους. Θυμάμαι πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων προτού ξεκινήσει το ΓΕΣΥ, να μας προειδοποιούν για την κατάχρηση και την ανάγκη ελέγχου ποιότητας των υπηρεσιών.

Είναι αδήριτη ανάγκη:

Χρειαζόμαστε όμως και δυνατά αυτονομημένα νοσηλευτήρια στελεχωμένα με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό) και με τον απαραίτητο εξοπλισμό προς όφελος του ασθενή για την απρόσκοπτη και σωστή λειτουργία του ΓΕΣΥ.

 1. Περιβάλλον

Έχουμε τεράστια προβλήματα με τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά σχεδόν σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς έχουμε προβλήματα.

Ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου εδώ και 30 χρόνια και δεν θυμάμαι να έζησα κυβέρνηση με τόση μεγάλη αδιαφορία, που παραβιάζει νομοθεσίες και όπως σε πολλά άλλα θέματα προσπαθεί πάντα να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Όσον αφορά την ευημερία των ζώων πρέπει να πω ότι ο κύριος Κώστας Καδής έχει κάνει όσα ζητούσαμε να γίνουν τα τελευταία 20 χρόνια με μια σειρά από νομοθεσίες που ήρθαν στη Βουλή και γι αυτό νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω.

Ωστόσο παραμένει το θέμα της ρύθμισης όσων εκτρέφουν σκύλους με σκοπό την αναπαραγωγή και πώληση, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Το νομοσχέδιο για δημιουργία αστυνομίας ζώων παρουσιάζει επίσης πολλά προβλήματα:

Και όλα αυτά σε ένα νομοσχέδιο που περιμένουμε εδώ και δεκαετίες.

Ενεργειακή φτώχεια

Μέσα από όλη την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας ακόμη ένα θέμα που θα πρέπει να κοιτάξουμε σαν πολιτεία τώρα που είναι χειμώνας είναι η ενεργειακή φτώχεια.

Κάποιος που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά, θα έχει και πρόβλημα να κρατά το σπίτι του ζεστό.

Μέσα από έρευνα που προκύπτει από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας διαφαίνεται ότι το 2018 το 21,9% των πολιτών που διαμένουν στην Κύπρο δεν είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς θερμό για το χειμώνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ ήταν 7,3%.

Περαιτέρω, το 12,2% του πληθυσμού της Κύπρου αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας έγκαιρα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ ήταν 6,6%.

Και αυτά είναι στοιχεία πριν την πανδημία, φανταστείτε τώρα τι γίνεται και πόσος κόσμος υποφέρει.

Το κράτος θα πρέπει να αναπτύξει εδώ και τώρα στρατηγικές και να εφαρμόσει δράσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Ο κόσμος υποφέρει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώριά καθυστέρησης πρέπει να δράσουμε τώρα, για το καλό του κόσμου μας.

 1. Μεταφορές:

Από τα πιο σοβαρά προβλήματα με την εκπομπή ρύπων μας σαν χώρα, είναι και η έλλειψη δημόσιων μεταφορών.

Αντί όμως να προωθούμε τις Δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και την ποδηλασία:

 1. Διάφορα
  • Παραλίες

Η νομοθεσία για την μεταρρύθμιση των Δήμων που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργεί με δόλιο τρόπο και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση τον "Περί Προστασίας της Παραλίας" νόμο και εισάγει νέες απαράδεκτες πρόνοιες και δυνατότητες για τους Δήμους, όπως:

Εμείς σαν περιβαλλοντικό κίνημα είχαμε ταχθεί από την αρχή ενάντια στη συμφωνία γνωστή σαν CETA αλλά και στην TTIP με την Αμερική.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες εστιάζονται:

Με βάση τις πιο πάνω ανησυχίες, έκανα εγγραφή και συζητήσαμε τη συμφωνία στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. Από τη συζήτηση ήταν φανερό ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν καμιά ενημέρωση, ούτε είχαν ασχοληθεί.

Τα κόμματα και οι αγροτικές οργανώσεις είχαν ξεκάθαρα τοποθετηθεί εναντίον ιδιαίτερα μετά τις αναφορές για το χαλούμι.

Και όμως παρά το ότι ήταν πλέον ξεκάθαρες οι θέσεις όλων, η κυβέρνηση χωρίς απολύτως καμιά διαβούλευση έφερε το θέμα στην ολομέλεια όπου και καταψηφίστηκε. Η κυβέρνηση προσπάθησε και τότε, όπως τώρα με τον προϋπολογισμό, να μεταθέσει το πρόβλημα στη Βουλή ότι τάχα δεν καταλάβαμε τη σημασία της συμφωνίας.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη για το αποτέλεσμα και δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να ρίχνει στη Βουλή την ανικανότητα της να διαχειριστεί το θέμα.

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω πως θα το χειριστεί απ’ εδώ και πέρα.

Τη διαφθορά την βλέπω τα τελευταία χρόνια να φουντώνει χωρίς να υπάρχει καμιά ελπίδα για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, εφόσον στην κυβέρνηση επικρατεί μια γενική αναισθησία.

Μας έκαναν ρεζίλι σε σειρές στην τηλεόραση, κανένας δεν συγκινήθηκε. Μας συζήτησαν στο Ευρωκοινοβούλιο, εν εντάξει θα το κάνουμε πιο αυστηρό. Έκανε αναφορά η πρόεδρος της Επιτροπής, μην υπερβάλετε κάναμε διορθώσεις. Γίναμε ρεζίλι διεθνώς με τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα, οκ θα το σταματήσουμε αλλά έχει ακόμη λίγους που θέλουν και εν κρίμα να τους αφήσουμε έξω.

Για την κυβέρνηση η οποία έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, όλα «είναι μπόρα είναι θα περάσει».

Η αλήθεια όμως είναι ότι περίμενα πιο έντονες αντιδράσεις, αλλά μετά είδα τον κατάλογο με τις εταιρείες που ασχολήθηκαν με τα διαβατήρια και κατάλαβα γιατί μάταια περίμενα.

Όσοι από εμάς παρακολουθούν τα περιβαλλοντικά θέματα στην Κύπρο, μπορούμε να σας πιστοποιήσουμε την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που προκάλεσε στον τόπο η ανεξέλεγκτη δόμηση σε περιοχές όπως πχ στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών.

Η συνενοχή όμως και η προώθηση νομοθεσιών και αλλαγών που έκανε και ακόμη κάνει η κυβέρνηση μέσω της Βουλής, για να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιρειών ανάπτυξης ακόμη συνεχίζονται.

Στη Βουλή έφτασαν νομοσχέδια και τροπολογίες που είχαν ξεκάθαρο στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, χωρίς καμιά αναστολή.

Για παράδειγμα:

Υπάρχει άμεση ανάγκη προώθησης μέτρων που αποτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών για την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς.

Ειδικότερα:

Η καθυστέρηση υποβολής εναρμονιστικών νομοσχεδίων, η μίξη άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων σε εναρμονιστικά νομοσχέδια επείγοντα, η υποβολή ελλιπέστατων νομοσχεδίων αποτελεί πλέον συχνή πρακτική δυστυχώς.

Αυτό δείχνει ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν επιδεικνύεται πλέον η ανάλογη σοβαρότητα και αντικρύζει τη βουλή ως Σώμα απλά διεκπεραιωτικό.

Δείχνει έλλειψη πραγματικής βούλησής της για αποτελεσματική αντιμετώπιση πρακτικών και πολιτικών που δεν έχουν σχέση με την εποχή και στον ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο ζούμε.

Δεν θέλει να την εκθέτουν whistleblowers, δεν θέλει δυνατή Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεν θέλουν να έχουν χρόνο οι βουλευτές να εξετάζουν προσεκτικά τις πρόνοιες μήπως καταλάβουν τι έκρυψε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.

 1. Σύνοδος Κορυφής

Το αποτέλεσμα της Συνόδου δεν εκφράζει την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τη στιγμή που μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση από μια τρίτη χώρα. Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων με ήπιες κυρώσεις στο προσκήνιο χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο κατά της Τουρκίας.

Αντιλαμβανόμαστε πως η εικόνα που έχει σχηματιστεί για την Κύπρο το τελευταίο διάστημα με το σκάνδαλο των διαβατηρίων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κοκ, δεν είναι και ιδιαίτερα βοηθητική όσον αφορά τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Σε καμία περίπτωση όμως το γεγονός αυτό, δεν αναιρεί τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα που η σύνοδος κορυφής παρέπεμψε για επανεξέταση το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τις παραβιάσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ευρωπαίοι δεν έπραξαν το αυτονόητο. Οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία έπρεπε να είναι μονόδρομος.

 1. Κυπριακό

Μετά και την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κας Λουτ η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, και να αποκλειστεί η διχοτόμηση και τα δυο κράτη, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Θέση μας είναι πως έπρεπε ήδη να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών στην ορθή κατεύθυνση.

Αυτό ωστόσο δεν έγινε δυστυχώς, κάτι που για εμάς διαγράφει δυσοίωνο το μέλλον των συνομιλιών.

 1. Ευχαριστίες

Πριν κλείσω θέλω όπως κάνω κάθε χρόνο να εκφράσω τον θαυμασμό μου και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που με την εθελοντική τους δουλειά συμπληρώνουν τα τεράστια κενά και ελλείψεις της δημόσιας υπηρεσίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Στέφανη που είναι πάντα δίπλα μου και στην καλύτερη συνεργάτιδα, την διευθύντρια του γραφείου, την εργατική Χρυσάνθη.

Και οι δύο με κάνουν να φαίνομαι πολύ πιο καλός από ότι είμαι.

Και επειδή έρχονται γιορτές να θυμάστε, ότι λόγω του κορωνοιού έχουμε πολλούς συμπολίτες μας που χρειάζονται συμπαράσταση και ότι τα πιο πολλά περιβαλλοντικά εγκλήματα γίνονται Σαββατοκυρίακα, αργίες και γιορτές για να μην υπάρχει κάποιος να αντιδράσει.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Βουλευτής,

Πρόεδρος

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Εκτύπωση