fbpx

Ο νόμος για ξενοδοχεία στη Βουλή - 01/03/2019

Γονική Κατηγορία: Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Συνεντεύξεις - Ομιλίες Εμφανίσεις: 771
Διαδικτυακά καταστήματα έχουν wish list ή λίστα επιθυμιών.
Το νομοσχέδιο είναι απλά η μεταφορά των επιθυμιών των ξενοδόχων σε νομοσχέδιο.
Όταν γινόταν η διαβούλευση ο τότε ΚΟΤ είχε 7 σελίδες σχόλια με 17 σημεία που επεξηγούσε ΚΑΙ 4 σελίδες με σενάριο βασισμένο στο νομοσχέδιο.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είχαν γνώση του περιεχομένου του νομοσχεδίου και κατέληξαν να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή!

Σχόλια

1. Κρατήσεις
Έχει καταργηθεί εντελώς ο Κανονισμός που περιείχε όλες τις αναφορές για τις κρατήσεις, το overbooking, δικαιώματα ξενοδόχου και πελάτη και πολλά άλλα.
Στην ερώτηση τι θα κάνει π.χ. ένας τουρίστας όταν έρθει και δεν βρει δωμάτιο, η απάντηση που δόθηκε ήταν να απευθυνθεί στην υπηρεσία Καταναλωτών η οποία θα ενημερώνει το Υφυπουργείο Τουρισμού!

2. Όνομα
Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα εξετάζει την καταλληλότητα του ονόματος το οποίο "δύναται να μη δεχθεί οποιοδήποτε όνομα, το οποίο, κατά την κρίση του αντίκειται στα χρηστά ήθη ή τη δημόσια τάξη"
Γι αυτό κύριοι ετοιμαστείτε να έχουμε στη Λευκωσία το πρώτο Nicosia Beach Hotel!

3. Τα εστιατόρια
Για την επίμαχο παράγραφο πιο κάτω έγινε πολλή συζήτηση στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς έμεινε όπως ήταν Η αναφορά είναι ότι :
"..ο επιχειρηματίας ή ο διευθυντής του ξενοδοχείου δύναται να μισθώνει ή υπερμισθώνει εστιατόρια ή άλλες κατηγορίες κέντρων που πιθανόν να λειτουργούν στο ξενοδοχείο σε πρόσωπα ξένα προς την επιχείρηση"
Να υπενθυμίσω ότι όλοι οι ξενοδοχουπάλληλοι εργάζονται κάτω από συλλογική σύμβαση που μάλιστα είναι και νομοθετημένη. Με την παράγραφο αυτή ένας ξενοδόχος θα μπορεί να συστήσει εταιρεία και να αναθέσει στην εταιρεία αυτή να διαχειρίζεται τα εστιατόρια με προσωπικό και όρους που θα επιλέξει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει κόσμος τη δουλειά του.

4. Τα προαιρετικά
Ακόμη και 5στερα ξενοδοχεία δεν είναι ανάγκη να έχουν τραπέζι, καρέκλα, κομοδίνο ή πάγκο αποσκευών στα δωμάτια επειδή και αυτά ακόμη είναι προαιρετικά.
Πάντως πρώτη φορά βλέπω νόμο με προαιρετικά που δεν αξιολογούνται καθόλου.
Τι έννοια έχει δηλαδή το αν "θέλεις βάζεις τραπεζάκι στο δωμάτιο" σε ένα νόμο ο οποίος δεν το αξιολογεί?
Άμα όμως ούτε πρόγευμα δεν είναι υπόχρεος να παρέχει γιατί να περιμένω να έχει καρέκλα να κάτσει ο επισκέπτης για να δουλέψει ή να ξεκουραστεί;

5. Προσόντα
Ο διευθυντής 5στερου και 4στερου ξενοδοχείου πρέπει να έχει σχετικές σπουδές για ξενοδοχεία 3 αστέρων και κάτω δεν είναι ανάγκη να σπούδασε κάτι. Δεν είναι ανάγκη όμως να μιλά καν τα ελληνικά.
Και γιατί να μιλά ελληνικά αφού κανένα μέλος του προσωπικού δεν είναι ανάγκη να μιλά ελληνικά ή να έχει σπουδάσει κάτι σχετικό;
Δεν ξέρω, γιατί να έχουμε το ΑΞΙΚ ή τουριστικά επαγγέλματα σε Τεχνικές σχολές.

Είναι φανερό ότι προγραμματίζουν να λειτουργούν με προσωπικό από χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ.

6. Υποστηρικτικοί χώροι
Δεν είναι ρυθμίζονται πλέον οι διαστάσεις ορισμένων χώρων, δεν καθορίζονται χώροι για το προσωπικό, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια σε κοινόχρηστους χώρους όπως την πισίνα.

7. Συμπέρασμα
Για όλα αυτά συνάδελφοι εμείς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί δε θέλουμε να οδηγήσουμε κύπριους εργαζόμενους στην ανεργία, να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα παρά το ότι έχουμε κρατικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και να προσελκύουμε μαζικό τουρισμό.


Σαν Κίνημα θα υποστηρίξουμε τις τροπολογίες που βελτιώνουν το πρόβλημα αλλά το νομοσχέδιο δεν μπορεί να σωθεί με τροπολογίες γιατί έχει πολλά τεχνικά θέματα.

Καλύτερα να μείνουμε με το νόμο που έχουμε τώρα!
Εκτύπωση