fbpx

Μενού...

2007241KB1024x603.jpg
20082922KB1024x603.jpg
2007257KB1024x603.jpg
2008137KB1024x603.jpg
2008143KB1024x603.jpg
20181775KB1024x603.jpg
2008189KB1024x603.jpg
2009281KB1024x603.jpg
2010179KB1024x603.jpg
2009230KB1024x603.jpg
20191200KB1024x603.jpg
2009153KB1024x603.jpg
200887KB1024x603.jpg
2015782KB1024x603.jpg
20161167KB1024x603.jpg
2012211KB1024x603.jpg
2011172KB1024x603.jpg
20173840KB1024x603.jpg
2019448KB1024x603.jpg
202069KB1024x603.jpg
20191804KB1024x603.jpg
20191587KB1024x603.jpg
2020178KB1024x603.jpg
202098KB1024x603.jpg
2020198KB1024x603.jpg
20172248KB1024x603.jpg
previous arrow
next arrow

Στο Φ από Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτη

Της μόδας ή της ουσίας το ενδιαφέρον για το περιβάλλον; Δεν θα με πείραζε να ήταν της μόδας, νοουμένου ότι θα ενδιαφερόταν ο κόσμος. Αν κρίνω από τα μηνύματα που παίρνω, ο Κύπριος πολίτης ξύπνησε, κάνει μια έντονη προσπάθεια να προστατεύσει τα περιβαλλοντικά του δικαιώματα και τον τελευταίο καιρό άρχισε να οργανώνεται.

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα; Η ηχορύπανση όλων των μορφών και η διαχείριση πρασίνου. Όποιος κόβει οικόπεδα οφείλει να αφήνει χώρο πρασίνου και στην πράξη καταλήγουν οι δημοτικές αρχές να έχουν πάρα πολλούς τέτοιους χώρους χωρίς να διαθέτουν το προσωπικό για να τους διαχειρίζεται. Γι αυτό πρέπει να αλλάξουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Πόση περιβαλλοντική συνείδηση έχουν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων; Έχουν καλές προθέσεις όμως την στιγμή που πρέπει να σκεφτούν το περιβάλλον, το ξεχνούν. Πρόσφατα διάβασα ότι σχεδιάζουν στους κόμβους στη Λεμεσό να βάλουν γρασίδι. Σε μια εποχή που έχουμε πρόβλημα με το νερό, δεν φυτεύεις γρασίδι. Πρέπει να κτυπούμε συνεχώς το καμπανάκι και να θυμίζουμε ότι έχουμε πρόβλημα με το νερό, με την ενέργεια κλπ.

Τα καθήκοντά σας είναι συμβουλευτικά; Ναι, δίνω συμβουλές, κάνω έρευνες και καταλήγω σε εισηγήσεις. Όταν όμως νιώθω ότι κάποια Υπουργεία δεν τις λαμβάνουν υπόψη, αναγκάζομαι να τους απευθυνθώ στον προϊστάμενο μου που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταγγείλατε; Ναι, όταν έβλεπα κάποια Υπουργεία να μην προχωρούν.

Επενέβηκε ο Πρόεδρος για να λυθεί το πρόβλημα; Σε πολλές περιπτώσεις ναι και σε άλλες είμαστε σε εξέλιξη.

Είναι θέμα έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης; Είναι γιατί δεν το σκέφτηκαν. Κλασικό παράδειγμα που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια είναι τα λύματα των σκαφών αναψυχής. Συμπληρώνομε ένα χρόνο περιμένοντας τις σκέψεις των Υπουργείων για το πώς θα λύσουμε το θέμα αυτό.

Ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων στα διάφορα Υπουργεία … είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Έχουν καθοριστεί με νομοθεσίες οι ευθύνες των Υπουργείων και έχει ταμπουρωθεί το κάθε ένα πίσω από τα δικαιώματά του. Έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές υπηρεσίες να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και δεν ξέρω πώς θα λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Φτάσαμε σε καταστάσεις περιβαλλοντικά επικίνδυνες.

Μιλήσατε με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα αυτό; Όχι ακόμη, θα συναντηθώ μαζί του και θα του αναφέρω όλα αυτά τα θέματα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας, περιμένατε αυτά τα προβλήματα; Ναι, γιατί ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα από τις αρχές του ’90 και ήξερα για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των Υπουργείων, αλλά η αλήθεια είναι ότι με εκπλήττει συνεχώς ο βαθμός της αντιπαράθεσης που υπάρχει και πηγάζει από τις αρμοδιότητες υπηρεσιών. Ο ένας λεει ότι είναι δική του ευθύνη, το ίδιο και ο άλλος.

Ο νόμος δεν καθορίζει ποιανού ευθύνη είναι; Έχει πολλά θέματα που δεν μπορείς να τα χειριστείς μόνο εσύ ως αρμόδια υπηρεσία, χρειάζεσαι την συνεργασία των άλλων Υπουργείων.

Τα οποία δεν συνεργάζονται; Είπαμε υπάρχει πρόβλημα.

Ο πρώτος Επίτροπος Περιβάλλοντος τί στίγμα θέλει να αφήσει; Προσπάθειά μου είναι να εμφανίζονται πιο συχνά τα περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα στη συνείδηση του κόσμου και των υπευθύνων.

Οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι σας … είναι πολλές, νιώθω ότι του αρέσει ότι υπάρχει κάποιος που κυνηγά περιβαλλοντικά θέματα, αλλά συνάμα εισπράττω μια δύσκολη αντιμετώπιση από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες διότι έρχεται κάποιος να τους αλλάξει αυτό που συνήθιζαν να κάνουν εδώ και χρόνια. Ακολουθώ το ρητό που λέει ότι «δεν είναι μόνο τί ξέρεις αλλά και ποιους ξέρεις στην Κύπρο». Έχω πολλές διασυνδέσεις, γι αυτό μαθαίνω πολλές πληροφορίες. Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά τη δουλειά μου.

Είστε ο μοναδικός αξιωματούχος που έχει δική του ιστοσελίδα στην οποία γράφετε με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια όλα όσα σκέφτεστε και πράττετε. Αυτό είναι μοχλός πίεσης; Ναι και η αντιμετώπιση που έχω από τον κόσμο φαίνεται από τα σχόλια που γράφουν. Ξεκίνησα αυτή την ιστοσελίδα διότι ένιωθα ότι θα με βοηθούσε να κάνω τη δουλειά μου. Λειτούργησε πολλές φορές θετικά. Βάζω κάποιες σκέψεις στην ιστοσελίδα και σε δυο μέρες το πρόβλημα λύεται διότι το είδε ένας δημοσιογράφος ή ένας υπάλληλος Υπουργείου και έδωσε μια λύση.

Κριτική παίρνετε; Βεβαίως, γιατί ο κόσμος θέλει περισσότερη δράση από το γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος αλλά η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, στο γραφείο είμαι εγώ και η κυρία Νίκη η οποία κάνει πολύ περισσότερα από τα καθήκοντα μιας ιδιαιτέρας.

Έχετε και ένα σαρκασμό στα γραφόμενά σας; Ναι, κάποιες φορές φτάνεις σε ένα σημείο φοβερής απογοήτευσης με την αντιμετώπισης που παίρνεις.

Η μικρή Κύπρος πόσο θα αντέξει στην περιβαλλοντική καταστροφή που απειλεί τον πλανήτη; Τα σημάδια των κλιματικών αλλαγών ήδη τα ζούμε. Ορισμένοι γεωργοί άρχισαν να εγκαταλείπουν καλλιέργειες διότι δεν βρέχει και αυτό είναι το πρώτο βήμα για ερημοποίηση. Όταν δεν καλλιεργείται η γη, τότε χάνουμε το ρίζωμα των δέντρων και θάμνων που κρατούν το έδαφος και είμαστε πιο ευάλωτοι στον άστατο καιρό. Οι αγρότες είναι οι μεγαλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος.

Η Μεσόγειος από τί κινδυνεύει άμεσα; Μείωση της βροχόπτωσης και αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη τα ζούμε.

Βλέπετε να αποκτούμε την στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση που θα βοηθήσει τον πλανήτη; Όλη η ανθρωπότητα συζητά για τις κλιματολογικές αλλαγές και έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, υπάρχει όμως το μεγάλο πρόβλημα με την Κίνα και την Ινδία

που αν συνεχίζουν να αναπτύσσονται όπως τώρα και δεν μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά, γι αυτό δεν είμαι πολύ αισιόδοξος.

Είστε για κάτι αισιόδοξος; Ναι, στο ότι θα φτάσουν τα πράγματα σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα είναι θέμα επιλογής και όλοι θα τρέχουν να πάρουν μέτρα.

Και εμείς εδώ στην Κύπρο. Βέβαια πολλοί λένε ότι επειδή είμαστε μικρή χώρα δεν θα κάνουμε την αλλαγή, επομένως ας ζήσουμε όπως πριν. Έχω ακούσει και αξιωματούχους να το λένε σε τηλεοπτική εκπομπή. Δεν μπορούμε ως κράτος να ζητούμε από τους άλλους να λάβουν μέτρα και εμείς να μην κάνουμε τίποτα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος; Το πρώτο είναι το υδατικό χωρίς συζήτηση, στην δεύτερη σειρά υπάρχουν διισταμένες απόψεις, εγώ θεωρώ τα απόβλητα αλλά και το θέμα της ενέργειας είναι εξίσου σοβαρό και το επόμενο είναι το κυκλοφοριακό.

Κακή πολιτική ή έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης οδήγησε σε όλα αυτά; Κακός πολεοδομικός σχεδιασμός από πλευράς περιβαλλοντικής. Πρέπει για παράδειγμα να προσφέρεις την ευκαιρία στον πολίτη να αγοράζει τα είδη πρώτης ανάγκης από καταστήματα της γειτονιάς του, χωρίς να χρειάζεται αυτοκίνητο, να αναπτυχθεί το σύστημα που στο εξωτερικό ονομάζουν «χωριό», βασικά μέσα στην πόλη να δημιουργείς αυτόνομα χωριά.

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγική κατάσταση με το νερό; Διότι δεν υπάρχει ένα αρμόδιο όργανο που θα κτυπούσε το καμπανάκι και θα έλεγε ότι έχουμε πρόβλημα.

Εσείς δεν το βλέπατε; Εγώ το είδα, έκανα συναντήσεις, έστειλα επιστολές, έκανα ετήσια έκθεση, έκανα έρευνες, αλλά ...

Έμειναν στα χαρτιά; Γιατί για παράδειγμα δεν προωθήσαμε με μεγαλύτερους ρυθμούς τα συστήματα κεντρικών αποχετεύσεων των πόλεων που παράγουν πάρα πολλή νερό; Θα δίναμε άφθονο νερό στη γεωργία, θα  προστατεύαμε τα υπόγεια νερά και τώρα που τα χρειαζόμαστε θα τα είχαμε. Θα έπρεπε να κάναμε πολλά.

Οι πισίνες; Μπήκα στο Google Earth και βρήκα γύρω στις χίλιες πισίνες στην ευρύτερη περιοχή της Τάλας Πάφου. Το έβαλα στην ιστοσελίδα μου, έστειλα εισηγήσεις αλλά δεν αντέδρασε κανένα Υπουργείο.

Όση ώρα σας ακούω να μιλάτε μου φαίνονται όλα μαύρα. Ναι, είναι δύσκολα τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Από πού πρέπει να αντλήσουμε την αισιοδοξία μας; Κάποιος μου έλεγε ότι ήταν χαρούμενος με την υδατική κρίση διότι μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να λυθεί το υδατικό. Δεν πρέπει να φτάνουμε σε κρίσεις για να λύομε τα προβλήματα. Έχουμε τέσσερα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισαν να συμπληρώνονται οι διάφορες ημερομηνίες χάριτος για περιβαλλοντικά έργα. Μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική πληγή είναι τα απόβλητα και το 2010 θα αρχίσει ο έλεγχος και μετά το πρόστιμο. Για μια χωματερή στην Ελλάδα το πρόστιμο της ΕΕ ήταν πολλές χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Θα λύσομε το υδατικό; Νομίζω πως όχι. Αυτά που ακούω να λένε διάφοροι πολιτικοί κύκλοι δεν με ενθαρρύνουν διότι η αφαλάτωση δεν θα λύσει το υδατικό. Πριν κάνεις δάνειο στην τράπεζα βλέπεις πρώτα πού ξοδεύεις τα λεφτά σου. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε άμεσα μέτρα για μειώσουμε τη ζήτηση. Η αφαλάτωση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα δάνειο το οποίο θα πληρώσουν τα παιδιά μας. Δεν μπορείς να δέσεις τη ζωή της Κύπρου με το πετρέλαιο μια που οι αφαλατώσεις εξαρτώνται από το πετρέλαιο.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Όπως και στο θέμα της ενέργειας το νούμερο ένα είναι πως μειώνω τη ζήτηση. Η υδατική πολιτική από εδώ ξεκινά. «Το μην ανησυχείς εγώ ξέρω τί κάνω» που ακούμε χρόνια, δέστε πού μας κατέληξε. Έχω ετοιμάσει ένα κατάλογο με εισηγήσεις, τον οποίο έχω δημοσιοποιήσει και ζήτησα συνάντηση με τον Πρόεδρο ειδικά για το θέμα του νερού.

Ακούει τις απόψεις σας ο Πρόεδρος; Ο Πρόεδρος έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες τον ξέρω εδώ και καιρό.

 

 

«Ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του περιβάλλοντος

είναι οι οικονομικοί φορείς»

 

 

Ο πιο μεγάλος περιβαλλοντικός αγώνας που έκανα ... ήταν εναντίον των αφαλατώσεων και του ξενοδοχείου Άνασα. Βέβαια δεν πετύχαμε πολλά.

Η πρώτη μου σύνδεση με το περιβάλλον ... ήταν το 1974 στον Πενταδάκτυλο όπου έκανα την στρατιωτική μου θητεία. Έβλεπα τη φύση να λειτουργεί στις απάτητες εκείνες περιοχές και έτσι γεννήθηκε η αγάπη μου για τη φύση.

Η πρώτη μου οργανωμένη περιβαλλοντική πράξη ... έγινε τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν εντάχθηκα στην Οικολογική Κίνηση. Οι πρώτες μας συζητήσεις γινόντουσαν σε καφετέριες στη Λευκωσία και είχαμε πολλά προβλήματα τότε για το πώς θα λειτουργούσαμε. Είναι μια εποχή που θυμάμαι ευχάριστα.

Πολλοί μας θεωρούσαν τότε γραφικούς … αλλά δεν με ενοχλούσε διότι ήθελα να περάσω τα μηνύματά μας.

Η αλλαγή έγινε … όταν πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για να μπορέσομε να πιέσομε για το περιβάλλον. Ο ενθουσιασμός από τον κόσμο ήταν εντυπωσιακός.

Το Κίνημα όμως δεν κατάφερε να μεγαλώσει… διότι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του περιβάλλοντος είναι οι οικονομικοί φορείς, οπόταν δεν είναι εύκολο.

 

Ο λάτρης της ροκ

 

Γεννήθηκα ... στη Λευκωσία, στην Αγλαντζιά. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ωραία. Δεν θα ξεχάσω το Πάσχα όπου η νεολαία έπαιρνε μια άμαξα, την γέμιζε άχυρα, έβαζε πάνω ένα Ιούδα, άναβε φωτιά και την κυλούσε από τις σπηλιές κάτω.

Η εισβολή ... με βρήκε να πολεμώ στον Πενταδάκτυλο.

Τυχερή ή άτυχη η γενιά του 1955 που γεννήθηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα και βρέθηκε να πολεμά το ΄74; Υπάρχουν δυο Θεοπέμτπου, ο ένας πριν το ’74 και εγώ μετά το ’74. Πέρασα πολύ δύσκολες μέρες.

Όταν πήγα στην Αγγλία για σπουδές ... δεν ήξερα τί ήθελα να παρακολουθήσω. Πήγα σε μια βιβλιοθήκη, διάβασα διάφορα βιβλία και αποφάσισα να κάνω μια σειρά μαθημάτων μηχανικής. Όταν τα τελείωσα αποφάσισα να σπουδάσω ηλεκτρονικά.

Γυρίζοντας στην Κύπρο ... είχα πολλές προσφορές για δουλειά. Ξεκίνησα να εργάζομαι λίγες ώρες στα εργαστήρια στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτου (ΑΤΙ) και το 1985 προλήφθηκα στο ΑΤΙ Λέκτορας Ηλεκτρονικών.

Τα χρόνια στο ΑΤΙ ... ήταν υπέροχα. Περνούσαμε πολύ ωραία με τους φοιτητές, βγαίναμε έξω τα βράδια, πηγαίναμε εκδρομές, μέσα στην τάξη δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Προσπαθούσα να ήμουν σωστός, υπήρχαν άτομα που μου είπαν εκ των υστέρων ότι σπούδασαν τηλεπικοινωνίες διότι στο πρώτο μάθημα που τους έκανα για τηλεπικοινωνίες τους έλεγα ένα παραμύθι το οποίο τους άρεσε πάρα πολύ.

Η απόφαση να φύγω από το ΑΤΙ ... δεν ήταν δύσκολη διότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια το είχαν καταστρέψει. Νιώθω ότι είναι ένα έγκλημα για τη νεολαία το ότι έχουν τερματίσει τη λειτουργία του ΑΤΙ. Καταντήσαμε να φέρνουμε από έξω τεχνικούς. Τι θα γίνουν όσοι δε θέλουν Ακαδημαϊκές σπουδές αλλά να γίνουν καλοί Τεχνικοί; Πως γίνεται κάποιος καλός Τεχνικός Υπολογιστών ή Μηχανικός Αυτοκινήτων;

Η αγάπη για το ράλι ... ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αγγλία όπου πήγαινα στο βρετανικό ράλι που γινόταν κάθε χρόνο και σε πίστες της F1. Όταν γύρισα στην Κύπρο ξεκίνησα να κλείνω δρόμους με το αυτοκίνητό μου για ειδικές διαδρομές και έφτασα να είμαι στην οργανωτική επιτροπή του ράλι ενώ είχα αναλάβει τη μηχανογράφηση του για πολλά χρόνια. Τώρα πια δεν έχω χρόνο. Το κράτος όμως απέτυχε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που πρόσφερε το ράλι στο να ελκύσει τουρισμό.

Τί έκανε το ράλι να βγει από τα στενά πλαίσια της Κύπρου; Η καλή οργάνωση. Η προβολή που παίρνει η Κύπρος είναι φοβερή μια που έχουν γίνει ηλεκτρονικά παιχνίδια με τις κυπριακές διαδρομές.

Ξεκουράζομαι… βγαίνοντας έξω με τη φωτογραφική μου, και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και ακούοντας ροκ μουσική. Ως φοιτητής έχω δει πολλά ροκ συγκροτήματα και μου έμεινε αυτή η αγάπη, γι αυτό στο αυτοκίνητό μου ακούω δυνατή μουσική. Όταν κάνω διαλέξεις τους λέω να μην ακούνε δυνατή μουσική διότι στο σπίτι κατέλειξα να είμαι ο τελευταίος που ακούει το κινητό μου, διότι έχασα την ακουστική μου ευαισθησία.

Ένας στόχος; Θέλω να δω το υδατικό πρόβλημα να μπαίνει στη σωστή σειρά και να καθαρίσομε την Κύπρο από λύματα και απόβλητα.

Θα αξιωθείτε να το ζήσετε ως επίτροπος; Με τα απόβλητα μπορεί, αλλά με το υδατικό φοβούμαι πως όχι, βλέποντας το πείσμα που αναπτύσσουν ορισμένοι, οι οποίοι νομίζουν ότι έλυσαν το υδατικό με αφαλατώσεις.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Δεκεμβρίου 15, 2020
HOR Logo

Χ. Θεοπέμπτου Ομιλία για τον προυπολογισμό του 2021

15 Δεκεμβρίου 2020 Ομιλία Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ.Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων Συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι, Η πανδημία Το 2020 θα μείνει στην…
Μαρτίου 01, 2019

Ο νόμος για ξενοδοχεία στη Βουλή - 01/03/2019

Διαδικτυακά καταστήματα έχουν wish list ή λίστα επιθυμιών. Το νομοσχέδιο είναι απλά η μεταφορά των επιθυμιών των ξενοδόχων σε νομοσχέδιο.Όταν γινόταν η διαβούλευση ο τότε ΚΟΤ είχε 7 σελίδες σχόλια με 17 σημεία που επεξηγούσε ΚΑΙ 4 σελίδες με σενάριο βασισμένο…

ΕΕ - Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλίμα

Z11 2

Guardian Environment

Documents - Think Tank - European Parliament

European Environment Protection Agency

Μενού...