FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Καθαρός αέρας στη νέα φωλιά

Σκεφτήκατε ποτέ ότι τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν εκπέμπουν βλαβερές ουσίες;

Αναλογιστήκατε ποτέ ότι ο αέρας που αναπνέετε στο εσωτερικό ενός δωματίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που κάνετε στα υλικά και αντικείμενα που χρησιμοποιείτε;

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι ένα θέμα που απασχολεί παγκόσμια τους οργανισμούς υγείας, αφού οι σύγχρονοι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο εσωτερικού κάποιου κτηρίου. Σκεφτείτε τώρα πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε καλής ποιότητας αέρα σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο. Το βρεφικό-παιδικό υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος όπου το παιδάκι θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του, που καθοριστικά θα το επηρεάσουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα από αντικείμενα τα οποία περιέχουν και εκπέμπουν βλαβερές ουσίες όπως φορμαλδεΰδη, φθαλικές ενώσεις και πτητικές οργανικές ενώσεις. Επίσης από αυξημένα ποσά υγρασίας τα οποία οδηγούν στη δημιουργία μούχλας, από διάφορους μικροβιακούς παράγοντες, και άλλες πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Οι ανεπιθύμητες αυτές ουσίες βρίσκονται στα υλικά οικοδομής, στα έπιπλα, σε βερνίκια, μπογιές, κεριά επίστρωσης, καθαριστικά και είδη γραφείου. 

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε επιβαρυμένο ατμοσφαιρικό αέρα, επηρεάζει ποικιλότροπα την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Ειδικά στον επιρρεπή, αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό εισέρχονται μέσω της αναπνοής ή μέσω του δέρματος και προκαλούν πονοκέφαλο, αλλεργίες, φλεγμονές, ενδοκρινικές διαταραχές και νευροαναπτυξιακές ανωμαλίες. Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η δημιουργία και διασφάλιση καλής ποιότητας αέρα στους χώρους τους οποίους διαβιούμε. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους.

Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε το χώρο που  θα φιλοξενήσει το νεογέννητο με το σκεπτικό να μην χρησιμοποιηθούν τοξικά υλικά. Στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του οργανισμού Women in Europe for a Common Future (WECF), ο οποίος ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη δημιουργία ασφαλούς παιδικού περιβάλλοντος κάτω από τον τίτλο ‘Nesting’ δίνονται πρακτικές συμβουλές.

Κατά την επιλογή των επίπλων μπορούμε να προτιμήσουμε αυτά από φυσικό ξύλο. Η φροντίδα τους πρέπει να γίνετε με μη τοξικά χρώματα, βερνίκια ή κεριά. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και με το στόμα και τα έπιπλα δεν αποτελούν εξαίρεση.
Στην Ε.Ε. ισχύει απαγόρευση χρήσης πολλών βλαβερών ουσιών ή χρήση τους σε περιορισμένα όρια. Παρ’ όλα αυτά προσέξτε ιδιαίτερα τα έπιπλα από νοβοπάν, έπιπλα από πλαστικό ή με πλαστική επικάλυψη γιατί μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους πλαστικοποιητές.
Κατά τη επιλογή επίπλων προσέχετε τα σήματα «GS», «Μπλε Άγγελος» και «RAL»  σε θέματα ασφαλείας και ποιότητας ενώ όποτε είναι δυνατό επιλέξτε ξύλο από βιώσιμες πηγές με το σήμα «FSC».

Υφασμάτινα αντικείμενα όπως κουρτίνες και μαξιλαροθήκες πλένονται και αερίζονται πριν την τοποθέτηση. Στα υφάσματα το σήμα ασφαλείας που πρέπει να αναζητείτε είναι το «Oko-Tex Standard 100»

Επιλέξετε ένα στρώμα με όσο το δυνατό λιγότερα τοξικά υλικά.
Προτιμήστε εκείνα που πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας BS 1877 και BS 7177, που καθορίζουν την κατασκευή και την αντοχή στη φωτιά των παιδικών στρωμάτων.
Κατά την επιλογή ενός στρώματος αναζητήστε τα ακόλουθα σήματα:

Το σήμα οικολογικού ελέγχου της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Οικολογικών Κατασκευών» που εγγυάται ότι τα προϊόντα του είναι απαλλαγμένα από πτητικές χημικές ουσίες, εντομοκτόνα, βαρέα μέταλλα και βλαβερές χρωματικές ουσίες.

Το σήμα ποιότητας «QUL» που εξασφαλίζει ότι το στρώμα είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνες ουσίες.

Όταν θα επιλέγετε και θα τοποθετείτε το πάτωμα στο παιδικό υπνοδωμάτιο αποφύγετε τη χρήση λάμινειτ λόγω της εκπομπής φορμαλδεΰδης, καθώς και τη χρήση βινυλίου και χαλιών  με συνθετικές ίνες. Επιλέξτε δάπεδα από ξύλο, φελλό, κεραμικά πλακάκια ή φυσική πέτρα. Τα χαλιά που θα τοποθετηθούν καλό είναι να αφαιρούνται για εύκολο και συχνό καθαρισμό. Στη χρήση βερνικιών και χρωμάτων επιλέξτε αυτά με ενδείξεις χαμηλής ποσότητας πτητικών οργανικών ουσιών «Low VOC». Για τον καθαρισμό των ξύλινων δαπέδων χρησιμοποιήστε έλαιο και κερί με χαμηλή εκπομπή βλαβερών ουσιών ή υδατοδιαλυτά γαλακτώματα. Μην εφαρμόζετε βιοκτόνα μέθοδο - κατά την κατασκευή του δαπέδου και την τοποθέτηση χαλιών χρησιμοποιήστε κόλλα υδατοδιαλυτή ή με ελάχιστους διαλύτες.

Όποιες κι αν είναι οι τελικές σας επιλογές να θυμάστε ότι πολύ σημαντικό είναι ο καλός αερισμός των αντικειμένων πριν τοποθετηθούν μόνιμα στο υπνοδωμάτιο. Απαραίτητος είναι και ο καλός και συχνός αερισμός του υπνοδωματίου για ανανέωση και καθαρισμό του ατμοσφαιρικού αέρα.

Κώστα Χρυσταλλένη

Για το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο