FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Η Ευρώπη δικαιώνει δημοσιογράφο του ΡΙΚ – Τι λέει το κρατικό ίδρυμα

Από το Φιλελεύθερο 09/05/2014
Λευκωσία
: Καταπελτική για το ΡΙΚ (δείτε πιο κάτω την αντίδρασή του) είναι επιστολή-απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υπόθεση της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου. Η επιτροπή, μετά από παράπονο της δημοσιογράφου η οποία ταλαιπωρείται από τον Απρίλιο του 2007 με σοβαρά κατάλοιπα ιογενούς εγκεφαλίτιδας (μόλυνση με φλεγμονή στον εγκέφαλο) συνεπεία των συνθηκών εργασίας που επικρατούσαν στο ΡΙΚ, μελέτησε τις παραβάσεις ευρωπαϊκών νόμων που προκύπτουν, έλαβε απόφαση και βασικά δικαίωσε τη δημοσιογράφο και τη στηρίζει στον αγώνα της να λάβει το ελάχιστο ποσό που προνοεί η ισχύουσα νομοθεσία περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη.

Η περίπτωσή της έχει αναγνωρισθεί τον Ιούνιο του 2012 από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ως επαγγελματική ασθένεια και ότι τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι προήλθε από την κακή ποιότητα του αέρα που διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Σχετική υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ερμίνια Ματσόνι, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ως πολιτικό προϊστάμενο του ημικρατικού καναλιού, στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και στον πρόεδρο του ΡΙΚ, Γιώργο Τσαλακό.

H Επιτροπή καλεί τους δύο υπουργούς να παρέμβουν προς τον εργοδότη, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, προκειμένου η δημοσιογράφος να λάβει το ποσό το οποίο προνοεί ο νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ερμίνια Ματσόνι:

«Οι συντονιστές της επιτροπής Αναφορών με εξουσιοδότησαν στη σύσκεψη τους την 19η Μαρτίου του 2014 να σας απευθύνω αυτή την επιστολή ως ένας από τους υπουργούς που σχετίζονται με την προαναφερθείσα αναφορά».

Από την επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έμμεσα, τηρώντας χαμηλούς τόνους, καταδικάζει το ΡΙΚ ότι ως εργοδότης δεν διασφάλισε την υγεία και την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να ασθενήσει με μια σοβαρή ασθένεια, την ιογενή εγκεφαλίτιδα, τον Απρίλιο του 2007.

Τονίζει ότι υποβλήθηκε σε δαπανηρές θεραπείες σε αρκετές χώρες και εξαντλήθηκε οικονομικά. Η κατάστασή της, ωστόσο, δεν σταθεροποιείται. Για την ακρίβεια, τονίζει η κυρία Ματσόνι, επιδεινώνεται ραγδαία. Η Επιτροπή Αναφορών τονίζει το δεδομένο ότι η ασθένεια της είναι επαγγελματική σύμφωνα με απόφαση του κυπριακού Υπουργείου Εργασίας, ωστόσο δεν έχει λάβει το ποσό της υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη. Η Επιτροπή καταλήγει στην επιστολή της ότι η δημοσιογράφος δεν μπορεί πλέον να εργάζεται και χρειάζεται να συνεχίσει τη θεραπεία της.

Η αιτήτρια, καταλήγει η κυρία Ματσόνι, απευθύνθηκε στην Επιτροπή Αναφορών για να τη βοηθήσει στην προσπάθεια της να λάβει τα ποσά που δικαιούται με βάση τη νομοθεσία, καθώς η νομική διαδικασία –αγωγή– θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί, ενώ ο χρόνος, όπως η ίδια αναγνωρίζει, είναι ουσιώδης στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εν κατακλείδι, η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών από τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του προέδρου του ΡΙΚ καθώς και των δύο υπουργών, τους συστήνει και τους παροτρύνει από ανθρωπιστικά κίνητρα να αναλάβουν έγκαιρα δράση για να διασφαλίσουν ότι η αιτήτρια μπορεί να συνεχίσει την ιατρική της θεραπεία και να αποτραπεί οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη ζημιά στην υγεία της.

Η δημοσιογράφος, η οποία ταλαιπωρείται την τελευταία επταετία με την υγεία της, μεταβαίνει συχνά στο εξωτερικό, όπου υποβάλλεται σε εξειδικευμένη θεραπεία για τη σταθεροποίηση της υγείας της. Τον Φεβρουάριο, με δικά της έξοδα, βρισκόταν στο Λονδίνο για ένα μήνα. Ενώ προς αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της, επιβάλλεται σύντομα η εκ νέου μετάβαση της στο Λονδίνο.

Επιπλέον, στα ιατρικά πιστοποιητικά και ιατρικές εξετάσεις, τόσο από Κύπρο όσο και από Αγγλία, μεταξύ άλλων φαίνεται ότι επηρεάσθηκαν σοβαρά οι μυς στους πνεύμονες, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας και τα μάτια της δημοσιογράφου. Τόσο οι καθηγητές Ιατρικής στο Λονδίνο όσο και οι γιατροί στην Κύπρο χαρακτηρίζουν την κατάσταση σοβαρή.

Νέα βεβαίωση του Τμ.Επιθεώρησης Εργασίας

Με νέα βεβαίωση του, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επαναβεβαιώνει ότι η ασθένεια της προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Βεβαιώνω ότι σύμφωνα με ιατρικά πιστοποιητικά που έχει στην κατοχή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), η δημοσιογράφος κ. Ευδοκία Λοΐζου ασθένησε με ιογενή εγκεφαλίτιδα το 2007.

Με βάση τις ιατρικές εκθέσεις δύο καθηγητών ιατρικής, ειδικών για τέτοια θέματα, που προσκόμισε η παθούσα το 2012, η ασθένεια της κ. Ευδοκίας Λοΐζου αναγνωρίστηκε από το ΤΕΕ ως επαγγελματική στις 11/6/2012, δηλαδή ότι προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας του ΡΙΚ όπου εργαζόταν το 2007.

Η πιο πάνω θέση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για την επαγγελματική προέλευση της ασθενείας της κ. Ευδοκίας Λοΐζου παραμένει μέχρι σήμερα ως έχει χωρίς αλλαγή.

Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές εκθέσεις, η κ. Ευδοκία Λοΐζου παρουσιάζει σήμερα κατάλοιπα της ιογενούς εγκεφαλίτιδα που πέρασε το 2007 που συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν».

Ιατρικά πιστοποιητικά πρόσφατα μάλιστα από γιατρούς, τόσο στην Κύπρο όσο και από την Αγγλία, επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της υγείας της.

Η αντίδραση του ΡΙΚ
 
Σε ανακοίνωσή του το ΡΙΚ αναφέρει πως «το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, με τίτλο «Ευρωπαϊκό Χαστούκι στο ΡΙΚ» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
 
Το κρατικό ίδρυμα αναφέρει ότι «η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε απόφαση ή προέβη σε συμπέρασμα καταδικαστικό για το ΡΙΚ, αναφορικά με το αίτημα της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου να λάβει το ελάχιστο ποσό που προνοεί η ισχύουσα νομοθεσία περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη».
 
«Είναι γεγονός», προσθέτει, «ότι μετά από το αίτημα που υπέβαλε η κ. Λοίζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε μέσω των αρμοδίων υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας πληροφορίες αναφορικά με τις ενέργειες της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη υπόθεση».
Καταληκτικά προσθέτει πως «θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Λοίζου προσέφυγε σε κυπριακά δικαστήρια στις 17/01/2011, με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους του ΡΙΚ και η υπόθεση εκδικάζεται».
 
Με αποδείξεις και ονόματα
 Οι επιστολές τις οποίες κατέχει «Ο Φιλελεύθερος» καθιστούν προφανές πως η Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει το δίκαιο της Ευδοκίας Λοίζου και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών και Εργασίας, να παρέμβουν προς τον εργοδότη, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, προκειμένου η δημοσιογράφος να λάβει το ποσό το οποίο προνοεί ο νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη.

Προς απόδειξη, παραθέτουμε την επιστολή προς τον υπ. Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και την υπ. Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είμαι έτσι αναγκασμένη από ανθρωπιστικά κίνητρα να σας παροτρύνω να αναλάβετε έγκαιρα δράση για να διασφαλίσετε ότι η αιτήτρια μπορεί να συνεχίσει την ιατρική της θεραπεία και να αποτραπεί οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη ζημιά στην υγεία της». Επιστολή έχει παραλάβει και ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Τσαλακός.
 
Ο «Φιλελεύθερος» έχει διερευνήσει το θέμα και εμμένει στην ορθότητα του ρεπορτάζ που αντανακλά πλήρως τα πραγματικά γεγονότα.

Περισσότερα στον αυριανό «Φιλελεύθερο»

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης / philenew
  - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/198390/i-evropi-dikaionei-dimosiografo-tou-rik--ti-leei-to-kratiko-idryma#sthash.377otO2j.dpuf

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο