FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων από τα ξενοδοχεία της Πάφου

Πάφος: Η επαρχιακή επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ μέσα στα πλαίσια της απόφασης για διαχείριση των απορριμμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς παραγωγής ενέργειας, είχε συνάντηση με ομάδα ειδικών επιστημόνων. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Δήμων και κοινοτήτων, στα όρια των οποίων λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες.
Το θέμα της διαχείρισης των ξενοδοχειακών αποβλήτων κρίνεται από τους ξενοδόχους πολύ σημαντικό και προς το σκοπό αυτό θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο στόχος που έχουν θέσει να στεφθεί με επιτυχία.
Την ομάδα των ειδικών επιστημόνων αποτελούν οι Μιχάλης Λοϊζίδης, Κώστας Παπασταύρος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Γιάννης Φεσάς.
Ο κ. Λοϊζίδης, ειδικός σε θέματα μηχανικής περιβάλλοντος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επίσημη θέση του τμήματος Περιβάλλοντος, τη δυνατότητα που υπάρχει για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα απόβλητα ενός ξενοδοχείου δεν είναι σκουπίδια αλλά πρώτες ύλες. Η Πάφος μπορεί, είπε ο κ. Λοϊζίδης, να κάνει την αρχή, αφού υπάρχει θέληση από πλευράς των ξενοδόχων, αλλά και έντονο ενδιαφέρον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδράμει αυτή την προσπάθεια αξιοποίησης των σκουπιδιών.
Ο κ. Κώστας Παπασταύρος, περιβαλλοντολόγος, τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Κύπρος αλλά και πάρα πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα, είπε, είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων. Η προσπάθεια, είπε ο κ. Παπασταύρος, είναι να βοηθηθούν οργανωμένα σύνολα, όπως είναι ο ΠΑΣΥΞΕ, οι τοπικές Αρχές και άλλοι οργανισμοί ώστε να εφαρμόσουν προγράμματα για τη μείωση των οργανικών αποβλήτων.
Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γενικός διευθυντής του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τάλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που υπάρχει σήμερα σε σχέση με αδιάθετα κονδύλια από διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ για το περιβάλλον. Έτσι, είπε, το ενδιαφέρον του ΠΑΣΥΞΕ για διαχείριση των αποβλήτων των ξενοδοχειακών μονάδων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων μπορεί να γίνει πράξη. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ αυστηρά, γι' αυτό και πρέπει σύντομα να ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές έτσι που να μπορέσει η Πάφος να εξασφαλίσει αυτό το κονδύλι και να βοηθηθεί η αξιοποίηση των αποβλήτων.

Ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ, Θέμης Φιλιππίδης, τόνισε πως θα συνεχιστούν οι επαφές με την ομάδα των ειδικών ώστε η πρωτοβουλία αυτή του συνδέσμου ξενοδόχων να υλοποιηθεί με την εξασφάλιση μάλιστα ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επέδειξε η τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, θα είναι τεράστια όχι μόνο για τους ξενοδόχους, αλλά για την κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου - εφημερίδα Φιλελεύθερος 08/02/2014

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο