­

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Mine1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Οι λεπτομέρειες για μένα είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

BlogΣτο Blog μου θα βρειτε αναφορές για τα όσα συνέβαιναν στα 6 χρόνια που ήμουν Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και τώρα στη Βουλή.

Έρευνα

Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags
FacebookTwitterLinkedIn

Ελαστικά

Απάντηση ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2016 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.05.405, ημερομηνίας 21ης Μαρτίου 2016, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

          «Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2016 σε σχέση με την πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, και σας πληροφορώ τα εξής:

Στον χώρο του Λατομείου “Λατούρος” βρίσκονταν αποθηκευμένοι περίπου 4000 τόνοι ελαστικών από τους οποίους 1200 τόνοι ανήκαν στα Συλλογικά Συστήματα E4CLtd και RTMTyresRecyclingLtd και οι υπόλοιποι στην εταιρεία EnvirotransLtd.  Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των ελαστικών που αντιστοιχούν στα Συλλογικά Συστήματα και συνεπώς η διαχείριση των υπόλοιπων ποσοτήτων ελαστικών που παρέμειναν στους χώρους του Λατομείου είναι ευθύνη της εταιρείας EnvirotransLtd.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εφημερίδα Καθημερινή 11/11/2010
Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, καδμίου, αρσενικού, χρωμίου, ψευδαργύρου, κασσίτερου κ. ά.) άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη ελαστικών της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 20 του περασμένου Ιουνίου, κατέκαψε μεγάλες ποσότητες ελαστικών αλλά οι πρώτες μετρήσεις (κυρίως για διοξίνες) ήταν καθησυχαστικές. Πριν η Πυροσβεστική τη θέσει υπό έλεγχο με τη βοήθεια μηχανημάτων επιχωμάτωσης, το πυκνό μαύρο σύννεφό της κάλυψε τη γύρω περιοχή και όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών «προκάλεσε επιβάρυνση του επιφανειακού εδάφους, με υψηλότερες τιμές τοξικών μετάλλων στην περιοχή μεταξύ Πετρούσας, Ξηροποτάμου, Μυλοποτάμου». Ο χώρος όμως που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, είναι αυτός της αποθήκης ελαστικών, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Τα συμπεράσματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς της Δράμας και στον εισαγγελέα, ο οποίος διεξάγει σχετική έρευνα για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

Ντάνες τα παλιά λάστιχα οχημάτων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Αυτό το στοίβαγμα λογαριάζεται για ανακύκλωση
Ντάνες τα παλιά λάστιχα οχημάτων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Αυτό το στοίβαγμα λογαριάζεται για ανακύκλωση

Ανακυκλώνονται με... προσωρινή αποθήκευση τα ελαστικά αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Αν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Οκτώβριος 2010) του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) δείχνουν ότι η ανακύκλωσή τους στη χώρα μας το 2009 έφτασε το 95,7% της συλλογικής απορριπτόμενης ποσότητας, στην ουσία δεν πρόκειται παρά για αποθήκευση. Με εξαίρεση μικρές ποσότητες που πραγματικά ανακυκλώνονται, χιλιάδες τόνοι ελαστικών απλώς συλλέγονται και αφήνονται σε ανοιχτούς χώρους και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΕΔΣΑΠ, το 2009 τα προσωρινώς αποθηκευμένα ελαστικά σε χωράφια δίπλα στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ήταν 80.816 τόνοι, όταν κάθε χρόνο τα παλαιά ελαστικά που συλλέγονται στη χώρα μας φτάνουν περίπου τους 46.000 τόνους. Η επικινδυνότητα της πρόχειρης αποθήκευσης ελαστικών φάνηκε τον περασμένο Ιούνιο όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ελαστικών στη Δράμα. Η φωτιά έκαιγε για μέρες και σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τόσο σοβαρές ώστε θεωρείται αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των καμένων ελαστικών και του ρυπασμένου εδάφους, καθώς υπάρχει κίνδυνος με τις βροχές να διεισδύσουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η «αξιοποίηση»

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 109/2004 η χώρα έχει υποχρέωση να «αξιοποιεί» τουλάχιστον το 65% των μεταχειρισμένων ελαστικών που αποσύρονται. Ωστόσο, στον όρο «αξιοποίηση» δεν περιλαμβάνεται η αποθήκευση των ελαστικών σε χωράφια. Κάθε ένα από τα επτά εργοστάσια ανακύκλωσης ελαστικών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διατηρεί τα ελαστικά προσωρινά αποθηκευμένα το πολύ για ένα έτος. Σε δύο όμως από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων της αγοράς, οι ποσότητες ελαστικών που έχουν αποθηκευτεί «προσωρινά» υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 25.000

με 29.000 τόνους στο κάθε ένα. Δηλαδή τα δύο εργοστάσια μαζί φαίνεται ότι έχουν αποθηκεύσει την ποσότητα που συλλέγεται ετησίως στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι η δυναμική ανακύκλωσης σε αυτά τα εργοστάσια είναι περίπου 3.000 τόνοι ανά έτος, τα ελαστικά που έχουν στοιβαγμένα θα παραμείνουν εκεί έως και 10 χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται οι νέες ποσότητες που θα λαμβάνουν, με το αζημίωτο βεβαίως. Για κάθε τόνο ελαστικών που δέχονται προς ανακύκλωση αποζημιώνονται με 30 ευρώ.

Εκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) σε μονάδα ανακύκλωσης ελαστικών η οποία λειτουργεί στην Κεντρική Ελλάδα καταδεικνύει ότι στο τέλος του 2009 στην εταιρεία ήταν αποθηκευμένοι 19.000 τόνοι ολόκληρων ελαστικών εκ των οποίων οι 16.000 τόνοι ήταν από προηγούμενα χρόνια. Η ύλη αυτή παραμένει σε μια έκταση 70 στρεμμάτων σε σειρές που σχηματίζουν πυραμίδες ύψους 4 μέτρων. Επιπλέον διαπιστώθηκε απόθεση κόκκων ελαστικού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους γεγονός που καταδεικνύει τη διαφυγή σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων κατά τον τεμαχισμό. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζονται από τους επιθεωρητές τα σχετικά υπομνήματα της εταιρείας. «Ενα από τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των παλαιών ελαστικών είναι αυτό της διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων. Πρέπει η πολιτεία να δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια προϊόντα- π.χ. τρίμμα ή πούδρα ανακυκλωμένου ελαστικού- στην οδοποιία, σε κατασκευές, σε χώρους υγειονομικής ταφής, σε ηχοπετάσματα κ.ά.» λέει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος. Μόνο έτσι σύμφωνα με τον ίδιο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποθήκευσης τ ων ελαστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πυρκαγιές και τοξικές ουσίες απειλούν το περιβάλλον
Φωτογραφία από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον εφετινό Ιούλιο σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ελαστικών στη Δράμα
O μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη απόθεση ελαστικών είναι οι πυρκαγιές. Η καύση τους ευθύνεται για την έκλυση επικίνδυνων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα (διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων κ.ά.), τη ρύπανση του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα από τη διείσδυση ρύπων μέσω των ομβρίων υδάτων.

Ορισμένες από τις τοξικές αυτές ενώσεις ανήκουν στην κατηγορία των «έμμονων οργανικών ρύπων» και έχουν την τάση να μεταφέρονται και να εναποτίθενται σε μεγάλες αποστάσεις. Παραμένουν μάλιστα στο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Δράμας τον περασμένο Ιούνιο επιστήμονες του ΙΓΜΕ εξέτασαν τα εδάφη σε απόσταση έως και 7 χιλιομέτρων περιμετρικά του σημείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το επιφανειακό έδαφος είναι περισσότερο επιβαρυμένο προς την κατεύθυνση του υπερισχύοντος τις ημέρες της πυρκαγιάς ανέμου. Ο βόρειος- βορειοδυτικός άνεμος «έστειλε» τη ρύπανση προς Πετρούσσα- Ξηροπόταμο- Μυλοπόταμο. Οι ερευνητές βρήκαν υπερβάσεις- κυρίως σε δείγματα που ελήφθησαν προς την κατεύθυνση της Πετρούσσας- σε συγκεντρώσεις αρσενικού, βηρυλλίου, καδμίου, κασσιτέρου, ψευδαργύρου. Ανώτατα όρια για 93 χημικά σε λίμνες και ποτάμια
Α νώτατα επιτρεπτά όρια για το εξασθενές χρώμιο και άλλες 92 χημικές ουσίες σε επιφανειακά ύδατα της χώρας θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Στόχος είναι ως το 2015 τα όρια των συγκεκριμένων ουσιών να είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ελλάδα θέτει ανώτατα όρια για τις ουσίες αυτές σε εφαρμογή των οδηγιών για την προστασία των υδάτων (2000/60/ΕΚ) και τις «ουσίες προτεραιότητας» (105/2008/ΕΚ). Ολα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να θεσμοθετήσουν στο Εθνικό τους Δίκαιο συγκεκριμένα όρια για τις 33 ιδιαίτερα τοξικές «ουσίες προτεραιότητας» και να θέσουν όρια και για άλλες χημικές ενώσεις τις οποίες θα επιλέξει κάθε χώρα ξεχωριστά ανάλογα με το είδος της ρύπανσης που δέχονται τα ποτάμια και οι λίμνες της. Για να επιτευχθεί η συμμόρφωση ως το 2015 πρέπει να τεθούν όρια στις ουσίες που απορρίπτονται (π.χ. από βιομηχανικές ή γεωργικές δραστηριότητες) σε επιφανειακά ύδατα μετά την ολοκλήρωση διαχειριστικών σχεδίων ποταμών ή λεκανών απορροής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=365305&dt=06/11/2010#ixzz14cG0iMUH

Πέραν από τη μείωση της αισθητικής αξίας του τοπίου, τη δυσωδία και το θέμα της υγιεινής λόγω ιών και παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα των σκυβαλοτόπων είναι και αυτό της καύσης σκυβάλων και ελαστικών.

Με την καύση των σκυβάλων προκαλείται σοβαρή μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των διάφορων επικίνδυνων χημικών ενώσεων που εκλύονται από την ατελή καύση απειλώντας έτσι τη δημόσια υγεία.

Τα αέρια που εκπέμπονται κατά τις καύσεις αυτές περιέχουν διοξίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και άλλα πολλά ανάλογα φυσικά με τα υλικά που καίγονται.

Το χειρότερο είναι ότι μερικά από τα πιο πάνω ανήκουν στην κατηγορία των «έμμονων οργανικών ρύπων», χαρακτηρίζονται από την τοξικότητά τους και την τάση τους να μεταφέρονται και να εναποτίθενται σε μεγάλες αποστάσεις, παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν στον άνθρωπο μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Χρησιμοποιημένα  Ελαστικά αυτοκινήτων

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα παλιά και χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων στην Κύπρο είναι πραγματικά τεράστιο.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2005 εισαχθήκαν 649.316 ελαστικά όλων των τύπων αξίας £15,8 εκ. και το 2006 εισαχθήκαν 668.695 ελαστικά αξίας £16,7 εκ.

Οι αριθμοί συνάδουν με τον υπολογισμό του σχεδόν ενός ελαστικού το χρόνο ανά κεφαλή, ενός απλού υπολογισμού που κάνουν οι ανακυκλωτές στην Ευρώπη για να υπολογίσουν στα γρήγορα τις ποσότητες.

Πού καταλήγουν όμως όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες ελαστικών που πετάμε κάθε χρόνο;

Επιλογές από νομοθεσίες

­