­

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Mine1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Οι λεπτομέρειες για μένα είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

BlogΣτο Blog μου θα βρειτε αναφορές για τα όσα συνέβαιναν στα 6 χρόνια που ήμουν Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και τώρα στη Βουλή.

Έρευνα

Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags
FacebookTwitterLinkedIn

Σκουπίδια και στερεά απόβλητα

English text below

ΚΥΠΕ Κυριακή Χριστοδούλου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/8/2016 10:45


Ενώ η Κύπρος έχει υποχρέωση, με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία, να προωθεί τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο διαχωρισμός υλικών PMD, γυαλιού και χαρτιού. Υστερεί η χώρα μας στον τομέα του διαχωρισμού των οικιακών αποβλήτων, κάτι το οποίο αν αρχίσει να εφαρμόζεται, θα έχει εξαιρετικά οφέλη για το περιβάλλον και τους ίδιους τους πολίτες.Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος κάνει συχνές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό, μίλησε στο ΚΥΠΕ, εκφράζοντας τη μεγάλη του απογοήτευση και προβληματισμό για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν προωθεί ευρωπαϊκές οδηγίες.

Με βάση την οδηγία της ΕΕ, 98/2008, θα έπρεπε τα κράτη- μέλη να προωθούν τη διαλογή στην πηγή, και μάλιστα καθορίζονται ημερομηνίες και υλικά που πρέπει να διαχωρίζονται. Παράλληλα υπάρχουν και άλλες οδηγίες για τα λεγόμενα βιοαποδομήσιμα απόβλητα, οπότε η προσπάθεια που γίνεται είναι να διαχωρίζει ο πολίτης στο σπίτι του όσο πιο πολλά υλικά γίνεται.“Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ευχέρεια για διαχωρισμό των PMD ( πλαστικά δοχεία, μεταλλικά, κουτιά χυμών και γάλακτος), διαλογή για γυαλί και για χαρτί. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να κάνουμε διαχωρισμό των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή υπολείμματα κουζίνας, τα φαγώσιμα, ότι ήταν κάποτε ζωντανό, φυτό ή ζώο, επειδή αποδομείται στη φύση θα έπρεπε να το διαχωρίζουμε”, δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Καβγάς υπουργείων για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Λευκωσία: Στα μαχαίρια βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση των αποβλήτων σε Υπουργείο Γεωργίας και Εσωτερικών και κάθε μέρα που περνά η κόντρα γίνεται όλο και πιο σκληρή. Αυτό, παρά την ειλημμένη απόφαση για μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα οικιακά απόβλητα από τον υπουργό Εσωτερικών στον υπουργό Γεωργίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Περιβάλλοντος, που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση καθαρά περιβαλλοντικών κριτηρίων. Η πολιτική απόφαση είναι ξεκάθαρη και σε αυτή συμφώνησαν και οι δύο αρμόδιοι υπουργοί.
Ωστόσο, το θέμα αγγίζουν με διαφορετική φιλοσοφία οι δύο υπηρεσίες, ενώ η αντιπαράθεση έγινε ακόμα πιο έντονη σε σχέση με την τροποποίηση του σχεδίου διαχείρισης οικιακών αποβλήτων από το Τμήμα Περιβάλλοντος, χωρίς καν να ρωτηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το αρμόδιο για τα απορρίμματα. Αιτία βέβαια της όλης διαφωνίας αποτελεί και η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος της διαχείρισης των αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας.

[Δημοσιεύθηκε στο Φιλελεύθερο στις 04/06/2014]

1. Ποιο είναι το θέμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας και Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος;
Το θέμα στο οποίο εστιάζεται η φετινή χρονιά είναι η «Κυκλική Οικονομία». Με αυτό τον όρο γίνεται προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη της καλύτερης χρήσης των φυσικών πόρων, η αναγκαιότητα της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα της δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Λευκωσία: Τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί ο οίκος Price Waterhouse Coopers (PWC) για λογαριασμό των δήμων της Λευκωσίας, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Λακατάμιας, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η πρόσφατη απόφαση του να ξαναζητήσει προσφορές από ιδιώτες για την αποκομιδή των σκυβάλων, είναι ορθή.

Παραλίμνι: Με στόχο τη συμπαράσταση και βοήθεια προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, η Επιτροπή Κοινωνικής Ευημερίας και Πρόνοιας του Δήμου Δερύνειας άρχισε να λειτουργεί «παζαράκι» μεταχειρισμένων ειδών.

Πρόσφατα είδαμε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τα οικιακά απόβλητα.

Ναι είναι αλήθεια ότι με την αλλαγή κυβέρνησης ελπίζαμε ότι θα γινόταν και αλλαγή στην πολιτική των οικιακών αποβλήτων. Μια πολιτική την οποία προωθεί το Υπ Εσωτερικών εδώ και 10 χρόνια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πετυχημένες πρακτικές άλλων χωρών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη. Αυτή η πολιτική με υπολογισμούς του υπουργείου θα στοιχίζει στα νοικοκυριά €250 με €300 το χρόνο και θα υποχρεώσει το κράτος σε συνεχή αυξανόμενα έξοδα εφόσον τα κατάλοιπα όλων των εργοστασίων που θα κτίσει θα είναι κακής ποιότητας και κατάλληλα μόνο για καύση. Υπολόγισαν μάλιστα ότι χρειαζόταν και μια μονάδα αξίας €300εκ για να καίει αυτά τα κατάλοιπα για να παράγει ρεύμα.

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.031, ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε φράγματα όπου επιτρέπεται το ψάρεμα διάφοροι ασυνείδητοι αφήνουν τα σκουπίδια τους και ρυπαίνουν τους σημαντικούς αυτούς βιότοπους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν λαμβάνονται μέτρα, ώστε να σταματήσει η ρύπανση των υδατοδεξαμενών από πρόσωπα που ασχολούνται με την ερασιτεχνική αλιεία.»


Reference:  STAT/12/48    Date:  27/03/2012
HTML:   EN    FR    DE   
PDF:     EN    FR    DE   
DOC:    EN    FR    DE   

STAT/12/48

27 March 2012

Environment in the EU27
STAT/12/4827 March 2012Environment in the EU27Landfill still accounted for nearly 40% of municipal waste treated in the EU27 in 2010

In the EU27, 502 kg of municipal waste1 was generated per person in 2010, while 486 kg of municipal waste was treated2 per person. This municipal waste was treated in different ways3: 38% was landfilled, 22% incinerated, 25% recycled and 15% composted.

The amount of municipal waste generated varies significantly across Member States. Cyprus, with 760 kg per person, had the highest amount of waste generated in 2010, followed by Luxembourg, Denmark and Ireland with values between 600 and 700 kg per person, and the Netherlands, Malta, Austria, Germany, Spain, France, Italy, the United Kingdom and Portugal with values between 500 and 600 kg. Finland, Belgium, Sweden, Greece, Slovenia, Hungary and Bulgaria had values between 400 and 500 kg, while values of below 400 kg per person were recorded in Lithuania, Romania, Slovakia, the Czech Republic, Poland, Estonia and Latvia.

This information4 is published by Eurostat, the statistical office of the European Union.

Incineration represents half or more of waste treatment in Denmark and Sweden

The treatment methods differ substantially between Member States. In 2010, the Member States with the highest share of municipal waste landfilled were Bulgaria (100% of waste treated), Romania (99%), Lithuania (94%) and Latvia (91%).

 

Δεν αποδέχονται τη Μονάδα Επεξεργασίας ΟικιακώνΑποβλήτων

ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΙΑΣΟΝΟΣ Φ 26/03/2012
Φωτογραφία
Mπαλάκι στα χέρια των αρμοδίων του Υπουργείου Εσωτερικών αισθάνονται οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι των κοινοτήτων της ευρύτερης ανατολικής περιοχής Λεμεσού σε σχέση με την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης αναφορικά με την κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου Σταθμού διαχείρισης των οικιακών στερεών απορριμμάτων στην περιοχή τους.
Τα Κοινοτικά Συμβούλια της περιοχής επικαλούμενα τους κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύψουν στην υγεία των κατοίκων, δηλώνουν αποφασισμένα να αντιδράσουν για μη υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για κατασκευή της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Οικιακών Αποβλήτων Λεμεσού.

Φιλελεύθερος Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 10:08 πμ

Δυσβάστακτο το κόστος για τον δήμο - Αποφεύγει να το μετακυλίσει στους δημότες

Πληρώνει 1 εκατ. ευρώ για σκουπίδια στο ΧΥΤΑ η Πάφος

Πάφος: Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την οικονομική σωτηρία του Δήμου Πάφου εξελίσσεται το θέμα των σκυβάλων, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να ανοιχθεί με τόλμη ο φάκελος «ΧΥΤΑ» τη στιγμή που τα ετήσια ποσά που καταβάλλει για το θέμα αυτό η δημοτική Αρχή χαρακτηρίζονται εξωφρενικά. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μια μικρού μεγέθους πόλη όπως η Πάφος καταβάλλει ετησίως για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ χρηματικό ποσό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα, ο Δήμος Πάφου καταβάλλει ποσό 35 ευρώ ανά κυβικό μέτρο σκυβάλων που μεταφέρει στον ΧΥΤΑ της Μαραθούντας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οικονομικού τμήματος της δημοτικής Αρχής.

ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΑ
Φωτογραφία
Σε χαράτσι χωρίς τέλος, που διογκώνεται σε κόστος όσο περνά ο καιρός, έχει εξελιχθεί το ΧΥΤΑ Λυμπιών, για όλους τους δήμους και κοινότητες των επαρχιών Αμμοχώστου και Λάρνακας. Επιβεβαιώνοντας τα όσα αρνητικά είχαν διαβλέψει το περασμένο καλοκαίρι οι τέως δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αραδίππου, Αντρέας Ευαγγέλου και Χριστάκης Λιπέρης, οι οποίοι πρώτοι κατήγγειλαν ότι το κόστος του ΧΥΤΑ «θα χρεοκοπήσει και θα κλείσει δήμους», οι τοπικές Αρχές στις δύο επαρχίες οργανώνονται τάχιστα και σύντομα προχωρούν οργανωμένα σε ενέργειες προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

>Αποκαλύπτουμε τη δήλωση πολιτικής που ετοίμασε ο Δήμος Λευκωσίας
Του Φρίξου Δαλίτη ΦΩΤ.: Γ. ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Φωτογραφία
Μεγάλο πονοκέφαλο για τις δημοτικές Αρχές της μείζονος Λευκωσίας και ασήκωτο κονδύλι για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών προκαλεί η αναμενόμενη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής στερεών απορριμμάτων για την επαρχία Λευκωσίας. Ο λόγος είναι η αναμενόμενη εκτόξευση της τιμής για το τέλος σκυβάλων, το οποίο φυσικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Το παράδειγμα των περιοχών Λάρνακας Αμμοχώστου από τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη, τρομάζει τους δήμους της Λευκωσίας, οι οποίοι σε λιγότερο από τρία χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα τάξη πραγμάτων. Ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης με συνεπακόλουθο την οικονομική στενότητα των δήμων από τη μια, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις προσωπικού από την άλλη, για τους πολίτες η ελάχιστη αύξηση θα είναι δυσβάστακτη. Πόσο μάλλον όταν η αύξηση αυτή θα είναι τεράστια και το τέλος σκυβάλων θα διπλασιαστεί ή και θα τριπλασιαστεί για τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις ένα νοικοκυριό που πληρώνει σήμερα γύρω στα €140 για το τέλος αποκομιδής σκυβάλων, από το 2015, εξαιτίας του αυξημένου κόστους λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το τέλος θα ξεπεράσει τα €300.

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.339, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί ότι συνεχίζεται η λειτουργία του παράνομου σκυβαλότοπου δυτικά της κοινότητας Ακακίου. Στον πρόχειρο σκυβαλότοπο δεν απορρίπτονται μόνο φυτικά/οργανικά απόβλητα, αλλά ο χώρος λειτουργεί παράνομα ως σκυβαλότοπος στον οποίο εξυπηρετούνται ιδιώτες και εταιρείες από όλη την περιοχή. Παράλληλα, η φωτιά στο συγκεκριμένο χώρο είναι συνεχής, ενώ ο χώρος είναι πηγή μόλυνσης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τρωκτικών.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να περιφράξει το χώρο και να τοποθετήσει ελεγχόμενη είσοδο, με σκοπό να επιτυγχάνεται η απόρριψη μόνο μεγάλων αποβλήτων (“πράσινο σημείο”). Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία από την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των σκυβάλων.»


Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2012 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.339, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
    «Αναφέρομαι στην Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.339 που υποβλήθηκε από το Βουλευτή της Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη και αποστάληκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με την επιστολή σας με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2011 και επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει γραπτές οδηγίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ακακίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2011, όπως περιφράξει τον εν λόγω χώρο και τερματίσει την απόρριψη σε αυτόν όλων των κατηγοριών απόβλητα. Επιπρόσθετα, δόθηκαν οδηγίες στους επιθεωρητές της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας να εντείνουν την επιτήρηση στον περιβάλλοντα χώρο, με σκοπό να αποτραπεί η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης.
    Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των σκυβάλων, αυτό γίνεται σε συνεχή βάση μέσω των Λειτουργών των Οικείων Επαρχιακών Διοικήσεων.»


XM/ΑΜ/Ap-23.06.010.01.339

Επιλογές από νομοθεσίες

­