­

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Mine1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Οι λεπτομέρειες για μένα είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

BlogΣτο Blog μου θα βρειτε αναφορές για τα όσα συνέβαιναν στα 6 χρόνια που ήμουν Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και τώρα στη Βουλή.

Έρευνα

Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags
FacebookTwitterLinkedIn

Μεταλλεία - Λατομεία

Απάντηση ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2016 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.05.256, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2015, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

          «Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2015, σε σχέση με την πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, και σας πληροφορώ τα εξής:

          Με βάση τους περί Μεταλλείων και Λατομείων Κανονισμούς, καταβάλλονται δικαιώματα για τα λατομικά υλικά που εξορύσσονται/παράγονται και διατίθενται με οποιοδήποτε τρόπο.  Για τα λατομικά υλικά που εξορύσσονται/παράγονται από εγκεκριμένα λατομεία τα δικαιώματα ανέρχονται σε 0,40 ευρώ ανά τόνο και για τα λατομικά υλικά ή προϊόντα τους που εξορύσσονται/εξασφαλίζονται και διατίθενται από περιοχές που δεν καλύπτονται από προνόμια λατομείου σε 1,25 ευρώ ανά τόνο.

Τα πιο πάνω δικαιώματα είτε των 0,40 είτε των 1,25 ευρώ ανά τόνο δεν καταβάλλονται όταν τα λατομικά υλικά:

Σε απόγνωση βρίσκεται ο Σύνδεσμος Κεραμοποιών, αφού ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ο οποίος διευκολύνει την παρανομία, οδηγεί τα τουβλοποιεία στις ελεύθερες περιοχές σε κλείσιμο, αφού ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 80%.

Πέραν της καταστροφής που συντελείτε στο περιβάλλον κατά την παράνομη λατόμευση του πενταδακτύλου, η διοχέτευση τούβλων από τα κατεχόμενα για τα οποία μάλιστα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, χώμα από Ε/κ περιουσίες προκαλεί την αντίδραση των τουβλοποιών.

Η μη καταβολή ΦΠΑ, ο ανύπαρκτος περιβαλλοντικός έλεγχος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει γονατίσει τα τουβλοποιεία στις ελεύθερες περιοχές.

Με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, δεν τίθεται θέμα παρανομίας. Ωστόσο το αμφιβόλου ποιότητας προϊόν από τα κατεχόμενα, σε περίπτωση που αποδειχθεί ακατάλληλο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους όσοι το προμηθεύτηκαν χωρίς βεβαίως να μπορούν να στραφούν εναντίον του κατασκευαστή.

Οσο για την περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των κονδυλίων που λαμβάνει το ψευδοκράτος για να λατομεύει παράνομα ελληνοκυπριακή γη τρώγοντας στην κυριολεξία τα σωθικά του πενταδακτύλου.

«Το βουνό της παναγιάς όπως αποκαλείται, το μνημείο της φύσης που καταστρέφεται καθημερινά από το κατοχικός καθεστώς βρυχάται. Δεν το ακούει όμως κανείς», δήλωσε στο Sigma ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

«Ισως είναι η ώρα οι ευρωπαίοι ευρωβουλευτές που επισκέπτονται κατά καιρούς τα κατεχόμενα στον πηγαιμό για την Κερύνεια να μην εθελοτυφλούν και να βλέπουν την καταστροφική μανία του Αττίλα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνεται είναι έλεγχος της ποιότητας των υλικών που μεταφέρονται από την πράσινη γραμμή.

Είπε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την προέλευση των υλικών αυτών
 

*

Read Full Article

Από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2008 σελίδα 41:
Λατομικά προνόμια.
Σύμφωνα με το άρθρο 9Α (1) του περί Ρύθμισης Μεταλλείων και Λατομείων Νόμου «καμία αίτηση για παραχώρηση μεταλλευτικής μίσθωσης ή λατομικού προνομίου σε οποιαδήποτε περιοχή δεν γίνεται δεκτή για εξέταση, εκτός αν ο αιτητής έχει προηγουμένως εξασφαλίσει και προσκομίσει μαζί με την αίτησή του ισχύουσα πολεοδομική άδεια αναφορικά με την αιτούμενη μεταλλευτική μίσθωση ή το λατομικό προνόμιο εκδοθείσα δυνάμει των διατάξεων του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου».

2o μέρος

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.735, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δεντροφύτευση του χώρου όπου βρίσκεται το μεταλλείο της Σκουριώτισσας. Παράλληλα, όπως πληροφορήθηκα, καθημερινά χρησιμοποιείται θειικό οξύ για τον καθαρισμό του χαλκού, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι υγρά απόβλητα ρέουν στη βόρεια πλευρά του λατομείου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που δεν έχει προχωρήσει η δεντροφύτευση του χώρου όπου βρίσκεται το μεταλλείο της Σκουριώτισσας και πότε προγραμματίζεται να γίνει. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει οποιεσδήποτε μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεταλλείο, αν το υπουργείο είναι ενήμερο για τη ρύπανση που παρατηρείται στη βόρεια πλευρά του λατομείου λόγω της ροής των υγρών αποβλήτων και ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, για να σταματήσει η ρύπανση αυτή.»

Υποκατηγορίες

Επιλογές από νομοθεσίες

­