­

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Mine1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Οι λεπτομέρειες για μένα είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

BlogΣτο Blog μου θα βρειτε αναφορές για τα όσα συνέβαιναν στα 6 χρόνια που ήμουν Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και τώρα στη Βουλή.

Έρευνα

Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εφημερίδα Καθημερινή 11/11/2010
Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, καδμίου, αρσενικού, χρωμίου, ψευδαργύρου, κασσίτερου κ. ά.) άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη ελαστικών της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 20 του περασμένου Ιουνίου, κατέκαψε μεγάλες ποσότητες ελαστικών αλλά οι πρώτες μετρήσεις (κυρίως για διοξίνες) ήταν καθησυχαστικές. Πριν η Πυροσβεστική τη θέσει υπό έλεγχο με τη βοήθεια μηχανημάτων επιχωμάτωσης, το πυκνό μαύρο σύννεφό της κάλυψε τη γύρω περιοχή και όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών «προκάλεσε επιβάρυνση του επιφανειακού εδάφους, με υψηλότερες τιμές τοξικών μετάλλων στην περιοχή μεταξύ Πετρούσας, Ξηροποτάμου, Μυλοποτάμου». Ο χώρος όμως που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, είναι αυτός της αποθήκης ελαστικών, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Τα συμπεράσματα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς της Δράμας και στον εισαγγελέα, ο οποίος διεξάγει σχετική έρευνα για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

 

Η ομάδα του ΙΓΜΕ που επισκέφθηκε τη ΒΙΠΕ Δράμας περίπου δύο εβδομάδες μετά ανέλυσε περισσότερα από 20 δείγματα εδάφους και, καθώς η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει οριακές τιμές για τα βαρέα μέταλλα στο έδαφος, έκανε τις συγκρίσεις με τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της Ιταλίας για την πλέον ευαίσθητη χρήση γης, που είναι η οικιστική. Αν και οι ειδικοί του ΙΓΜΕ σημειώνουν ότι πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα και απαιτείται η εκτέλεση μιας νέας συστηματικής εδαφογεωχημικής έρευνας, προχώρησαν ήδη σε προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί διάχυση των επικίνδυνων ουσιών στα νερά της περιοχής. Η ομάδα εργασίας επιχείρησε ουσιαστικά να «απαντήσει» στο κατά πόσο υπάρχει επιβάρυνση του έδαφους στη στενή και ευρύτερη περιοχή της αποθήκης ελαστικών από τη μεταφορά της στάχτης και αν οι συγκεντρώσεις των ανόργανων χημικών στοιχείων και οργανικών ενώσεων υπερβαίνουν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της Ιταλίας. Η σύγκριση των δειγμάτων από την περιοχή της πυρκαγιάς με δείγματα από άλλη περιοχή της Δράμας έδειξε μεγαλύτερες τιμές σε ό, τι αφορά 18 στοιχεία (αργίλιο, αντιμόνιο, αρσενικό, βάριο, μόλυβδος, μαγνήσιο, χρώμιο κ. ά.). «Η επιβάρυνση του εδάφους είναι μεγαλύτερη σε περιοχές κοντά στην εστία και σε αυτές προς τις οποίες ήταν η κατεύθυνση του ανέμου, βόρειος - βορειοδυτικός, δηλαδή μεταξύ Πετρούσας, Ξηροποτάμου, Μυλοποτάμου. Σε ορισμένα δείγματα, κυρίως δείγματα προς την Πετρούσα, φαίνεται ότι υπάρχει υπέρβαση των οριακών τιμών σε αρσενικό, βηρύλλιο, κάδμιο, κασσίτερο και ψευδάργυρο».

Τι πρέπει να γίνει

Επειδή ο όγκος των ελαστικών ήταν πολύ μεγάλος (12.000 τόνοι) και η έκταση που καταλάμβαναν 30 στρέμματα, «τα καμένα υλικά των ελαστικών και το ρυπασμένο έδαφος κάτω από αυτά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα με ειδικές προφυλάξεις σε χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων» συνιστά η 7μελής ομάδα εργασίας του ΙΓΜΕ. «Σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους δεν είναι εφικτή, πρέπει οπωσδήποτε να στεγανοποιηθεί ο χώρος, ώστε να μην υπάρχει κατείσδυση των όμβριων υδάτων προς τους υδροφορείς, αλλά ούτε και είσοδος των επιφανειακών υδάτων στη βάση της σωρού».

Στην περιοχή υπάρχουν υδρογεωτρήσεις για αρδευτικούς κυρίως σκοπούς και οι ειδικοί του ινστιτούτου τονίζουν επίσης «ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συστηματική υδρογεωλογική έρευνα της ποιότητας των υδροφορέων» και διαχρονική παρακολούθησή τους, μετά τη μεταφορά των επικίνδυνων υπολειμμάτων των ελαστικών.

Επιλογές από νομοθεσίες

­