­

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Mine1

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής Λευκωσίας
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Οι λεπτομέρειες για μένα είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

BlogΣτο Blog μου θα βρειτε αναφορές για τα όσα συνέβαιναν στα 6 χρόνια που ήμουν Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και τώρα στη Βουλή.

Έρευνα

Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags
FacebookTwitterLinkedIn

Προστασία των Ζώων

dog1Όλα όσα αφορούν την ευημερία των ζώων

dog1Μια από τις πιο πονεμένες ιστορίες της κυπριακής κοινωνίας είναι αυτή με τη διαχείριση των σκύλων και η εγκληματική αδιαφορία του κράτους όλα αυτά τα χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές έχουν τραγικές ιστορίες να πουν. Υπάρχουν τόποι που για να τους επισκεφθεί κανείς, χρειάζεται γερό στομάχι.
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η συζήτηση για βελτίωση του νόμου για τους σκύλους αλλά πολύ φοβάμαι ότι όποιες και να είναι οι πρόνοιες που θα ψηφιστούν δε θα αλλάξει τίποτα. Και πριν 14 χρόνια είχαμε τη νομοθεσία 184/2002 σε ισχύ με διάφορες πρόνοιες και ούτε με αυτή πετύχαμε την μείωση των αδέσποτων γιατί απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν ξέρω πως τώρα έτσι ξαφνικά, θα γίνουμε όλοι νομοταγείς.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Pet Shops. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και τον τρόπο διαβίωσης άγριων ζώων, δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω πρόταση.

Το καλοκαίρι του 2014 η μονάδα ερευνών του Compassion in World Farming έκανε μια έρευνα για τις συνθηκες που επικρατούν σε φάρμες κουνελιών. Η έρευνα κάλυψε και την Κύπρο.  Η ανακοίνωση που έχουν εκδώσει ειναι αυτή:

 

 

Τέσσερα ρακούν, τα οποία είχαν δοθεί στην οργάνωση «Κιβωτός» από τον ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης ζώων (petshop) στην Πάφο, θα μεταφερθούν τη Δευτέρα το πρωί με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών στο φυσικό πάρκο της παγκόσμιας οργάνωσης AAP στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Κιβωτός», εδώ και πέντε μήνες τα ζώα αυτά βρίσκονταν σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, στην Αραδίππου.

Τα ρακούν θα συνοδεύει ο Πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ Κυριάκος Κυριάκου ο οποίος θα επισκεφτεί το φυσικό πάρκο της AAP για να διαπιστώσει την κατάσταση και των άλλων ζώων (πιθηκάκια Μετοχίου Κύκκου κλπ).

Ο κ. Κυριάκου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με αξιωματούχους της AAP το ενδεχόμενο δημιουργίας προσωρινού καταφυγίου για εξωτικά ζώα στην Κύπρο, το οποίο θα εξυπηρετεί όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Read Full Article

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.357, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, υπάρχουν υποψίες ότι κυκλοφορεί στην ελεύθερη Κύπρο το λανέιτ σε υγρή μορφή (methomyl). Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται κρούσματα δηλητηριάσεων ζώων που οφείλονται σε κατάποση λανέιτ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως έχει ξεκινήσει η παράνομη κυκλοφορία του υγρού λανέιτ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αν έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί άτομα που εισάγουν παράνομα το συγκεκριμένο δηλητήριο και αν έχουν καταγγελθεί δηλητηριάσεις ζώων που οφείλονται σε κατάποση υγρού λανέιτ.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.274, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου εμφανίστηκε, όπως και κάθε χρόνο, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας αδέσποτων σκύλων που αφήνονται ελεύθεροι από τους κυνηγούς στην ύπαιθρο, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους πολλών κοινοτήτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Ταμείο Θήρας έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για τον έλεγχο των αδειών κυνηγιού και τον έλεγχο ηλεκτρονικού τσιπ στα κυνηγόσκυλα και, εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.165, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν σκοπεύει να επαναφέρει το ποσό των €50.000 που δινόταν κάθε χρόνο από την κυβέρνηση για στειρώσεις γατών.» 

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.166, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που να αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού των γατών, τις στειρώσεις και γενικότερα την ευημερία των γατών.» 

Τεράστιες αδυναμίες της κρατικής μηχανής φανερώνει η υπόθεση με την εξαφάνιση πύθωνα στο Δάλι, ο οποίος ακόμη αναζητείται.
Αρμόδιοι φορείς, καταγγέλλουν μαύρες τρύπες στο σύστημα, και ανυπαρξία ελέγχου των εξωτικών και επικίνδυνων ζώων, που εισάγονται παράνομα και παράτυπα στην Κύπρο και καταλήγουν στο άγνωστο.

Νομοθεσία που να ρυθμίζει το θέμα είναι ανύπαρκτη, και ο έλεγχος γύρω από τα ζώα αυτά έχει αφεθεί στον … αυτόματο.
Η διαβούλευση κρατά χρόνια καταγγέλλει ο επίτροπος περιβάλλοντος και δακτυλοδείχνει το Υπουργείο Γεωργίας          

Το χθεσινό περιστατικό ήταν απλά ένα από τα πολλά που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγους μήνες, ήταν οι κροκόδειλοι, ρακούν, απαγορευμένες ράτσες σκυλιών και με την ανυπαρξία νομοθεσίας, απλά αφήνουμε το θέμα στη φαντασία του καθενός που οραματίζεται ένα άγριο ζώο στο σαλόνι του/
 

Read Full Article

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.122, ημερομηνίας 19 Σεπτεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η επιχείρηση “Melios Pet Centre Ltd”, παρ’ όλο που δε διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, συνεχίζει να λειτουργεί και να φιλοξενεί επισκέπτες και μαθητές στις εγκαταστάσεις της.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ισχύουν οι πληροφορίες μου ότι μαθητές επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης “MeliosPetCentreLtd”. Παρακαλώ επίσης να πληροφορήσει αν προτίθεται να ενημερώσει τα σχολεία παγκύπρια ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι παράνομη και να τους υποδείξει όπως σταματήσουν να πραγματοποιούν εκδρομές στην εν λόγω επιχείρηση.»

Eυρωπαϊκη Επιτροπή – Δελτίο τυπου

Καλή μεταχείριση των ζώων: η Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη μέλη για να απαγορεύσουν τον ατομικό σταβλισμό των χοιρομητέρων

Βρυξέλλες, 26 Απριλίου 2012 – Η Επιτροπή κάλεσε σήμερα εκ νέου τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν ώστε η απαγόρευση ατομικού σταβλισμού των χοιρομητέρων να εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με την οδηγία 2008/120/ΕΚ σχετικά με την προστασία των χοίρων, οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι πρέπει να διαβιούν σε ομάδες επί δυόμιση περίπου μήνες, κατά την κυοφορία, σε όλα τα χοιροτροφεία με 10 χοιρομητέρες και πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2013. Συνεπώς, οι χοίροι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις στενές ατομικές θέσεις σταβλισμού σε συστήματα που σέβονται περισσότερο τις αρχές της καλής μεταχείρισης των ζώων.

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.075, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το εκτροφείο περδικιών στο Σταυροβούνι δεν πληρεί τις προδιαγραφές για την ευημερία των πτηνών. Τα υποστατικά είναι πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα. Το προσωπικό εργάζεται σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν φόβοι ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ έχω πληροφορηθεί ότι πιθανόν οι άνθρωποι και τα πουλιά να απειλούνται από ασθένειες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού στο εκτροφείο περδικιών στο Σταυροβούνι, καθώς και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ορθολογιστική εκτροφή των περδικιών.» 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την προστασία των ζώων

 

Στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα:

Υποκατηγορίες

Επιλογές από νομοθεσίες

­