­
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Εδώ θα βρείτε τις Ευρωπαικές Οδηγίες και Κανονισμούς, τις Κυπριακές νομοθεσίες και διάφορες άλλες πληροφορίες και κείμενα που αφορούν το περιβάλλον

Search - Freestyle Support: FAQs
Search - Freestyle Support: Knowledge Base
Search - Freestyle Support: Announcements
Search - Freestyle Support: Glossary
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Web Links
Search - Tags

200x20000037Πίσω στο Περιβάλλον

Κείμενα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, FAQ, άρθρα και πολλά άλλα που αφορούν το κυπριακό περιβάλλον

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Ερωτήσεις & Θέματα - 2016

Η ιστοσελίδα της Βουλής με όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις που πήρα μέσω τις επίσημης διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων ειναι εδώ.
21 Νοεμβρίου 2016

Έχω γίνει αποδέκτης καταγγελιών αναφορικά με μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των διυλιστηρίων στην Δεκέλεια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχει αγωγός ο οποίος καταλήγει στη θάλασσα και από τον οποίο, τις βραδινές ώρες, διαχέονται στην θάλασσα υγρά απόβλητα και ίσως πετρελαιοειδή. Οι συντεταγμένες του σημείου όπου βρίσκεται ο αγωγός είναι 34°58'49.2"N 33°44'54.4"E.
Add a comment

20 Οκτωβρίου 2016
ΧΛ/ΧΘ/086/16

Προς:
κ. Ανδρούλα Γεωργίου
Διευθύντρια Τμήματος Γεωργίας

Αγαπητή κ. Γεωργίου,

Θέμα: Ψεκασμοί από ιδιώτες σε κατοικημένες περιοχές.

Έχω γίνει αποδέκτης καταγγελιών από πολίτες σε σχέση με ψεκασμούς που γίνονται σε κατοικημένες περιοχές από ιδιώτες.

Κατόπιν προφορικής συνομιλίας που είχα μαζί σας, προέτρεπα τους πολίτες οι οποίοι μου κατάγγελλαν περιπτώσεις ψεκασμών σε κατοικημένες περιοχές να αναφέρουν τα περιστατικά στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας για περαιτέρω χειρισμό. Εντούτοις, όπως πληροφορήθηκα, οι λειτουργοί των Επαρχιακών Γραφείων του τμήματος σας, δεν εξυπηρετούσαν τους πολίτες αυτούς λόγω του ότι οι καταγγελίες δεν αφορούσαν ψεκασμούς οι οποίοι γίνονταν από αγρότες. Add a comment

Στις 21/07/2016 συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το θέμα του ρυθμιστικού σχεδίου για την περιοχή Απλώστρα γνωστή σαν Lady's Mile στη Λεμεσό.
Ένας από τους προσκεκλημένους ανάφερε ότι στο δρόμο γίνονται "χιλιάδες δυστυχήματα". Η περιοχή ελέγχεται από τις Βάσεις και η απάντηση που μου έδωσαν όταν απευθύνθηκα κοντά τους ήταν η πιο κάτω:

Road traffic collisions

Lady’s mile track road

Assessed period: Between 1/1/2013 – 17/7/20162013

2014

2015

2016

RTCs - with Injuries

1

3

3

2

RTCs – damage only

2

2

4

0

FATAL

0

0

0

0

TOTAL

3

5

7

2Ø  The last fatal collision recorded along the above track road was in August 2006. Add a comment
[α) Η απάντηση πιο κάτω  β) η ερώτηση τέθηκε επειδή υπάρχει  Νομοσχέδιο για περίπτερα και ιδιωτικοποίηση δασικών παραλιών]
1 Αυγούστου 2016


Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογο καθώς και χάρτες των δασικών περιοχών οι οποίες επεκτείνονται μέχρι και εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας. Add a comment

[Απάντηση Υπ Εξωτερικών]

200x20000001Στις 24 Μαρτίου 2011 τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Η υπογραφή και η κύρωση του Πρωτοκόλλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει τα Κράτη Μέλη. Η εφαρμογή του είναι δεσμευτική για την Κύπρο, παρόλο που δεν το υπόγραψε.


Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την ημερομηνία που έχει τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης και δεδομένου ότι η εφαρμογή του είναι δεσμευτική για όλα τα 22 παράκτια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να κυρώσει το Πρωτόκολλο και να προχωρήσει με την ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να είναι συμβατό με το Πρωτόκολλο και τις διαδικασίες του. Add a comment

1 Αυγούστου 2016

Έχω γίνει αποδέκτης αιτημάτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες αλλά και μεμονωμένα άτομα αναφορικά με εφαρμογή προγράμματος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για εκπαίδευσή τους σε θέματα δασοπυρόσβεσης.

Θεωρώ ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Add a comment

3 Αυγούστου 2016

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του περί Εμπορικών Μεταγραφών Νόμου πρόσωπο το οποίο επιθέτει ανακριβείς εμπορικές περιγραφές σε αγαθά και προμηθεύει ή προτίθεται να προμηθεύσει τα αγαθά αυτά κατά τη διεξαγωγή εμπορίου παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό «διαπράττει αδίκημα και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις £1000 ή σε φυλάκιση για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, ή και στις δυο αυτές ποινές· σε περίπτωση όμως δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις £1500 ή σε φυλάκιση για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη, ή και στις δυο αυτές ποινές». Add a comment

dog walking24 Αυγούστου 2016
ΧΛ/ΧΘ/076/16

Προς:
κ. Νίκο Κουγιάλη
Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

Θέμα: Δημιουργία Πολιτικής για τη διαχείριση των σκύλων

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η συζήτηση για βελτίωση του νόμου για τους σκύλους αλλά πολύ φοβάμαι ότι όποιες και να είναι οι πρόνοιες που θα ψηφιστούν τίποτα δε θα αλλάξει.

Νομοθεσία με διάφορες πρόνοιες υπήρχε από το 2002 και ούτε με αυτή πετύχαμε την μείωση των αδέσποτων γιατί απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν νομίζω πως τώρα έτσι ξαφνικά θα γίνουμε όλοι νομοταγείς.

Όμως, μια νομοθεσία έστω και αν είναι αποτελεσματική είναι μόνο μια από τις πολλές άλλες δράσεις που πρέπει να αναλάβει ένα κράτος μέσα στα πλαίσια μια ολοκληρωτικής πολιτικής για τη διαχείριση των αδέσποτων. Η πλέον αρμόδια υπηρεσία του κράτους για να το κάνει αυτό είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Add a comment

[Η απάντηση]
3 Αυγούστου 2016


Σύμφωνα με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Μαρτίου 2012 σχετικά με τις προετοιμασίες για την εμπορική εξάπλωση των έξυπνων συστημάτων μέτρησης, τα κράτη μέλη πρέπει να βρουν και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες τεχνικές και νομικές λύσεις ώστε με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των έξυπνων δικτύων και των έξυπνων συστημάτων μέτρησης να διασφαλίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή. Add a comment

24 Αυγούστου 2016

Προς:
κ. Γεώργιος Γεωργίου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ζητήσω όπως συζητηθεί άμεσα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13 Νοεμβρίου 2014 με τίτλο: «Ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Υποθέσεις Νόμος του 2014». (Αρ. Φακ. 23.01.055.240-2014).

Σκοπός του νομοσχεδίου η εισαγωγή στην Κύπρο και ρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις, η οποία στοχεύει στην ενθάρρυνση συναινετικών προσεγγίσεων, με σκοπό τον περιορισμό των συγκρούσεων και της εχθρότητας μεταξύ των μερών και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τις οικογενειακές συγκρούσεις και τη διάλυση του γάμου, τη στήριξη και διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα γονέων και τέκνων και τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού.

Σας υπενθυμίζω ότι τελευταία φορά το νομοσχέδιο συζητήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015.
Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Add a comment

22 Αυγούστου 2016

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 το οποίο ετοιμάστηκε από το Τμήμα Γεωργίας, περιελάμβανε μεταξύ άλλων την εφαρμογή του Καθεστώτος «Εγκατάσταση Γεωργοδασοπονικών Συστημάτων». Οι κυριότεροι στόχοι του Καθεστώτος ήταν η στήριξη των γεωργών με την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών και η επέκταση του πρασίνου.

Add a comment

24 Αυγούστου 2016
ΧΛ/ΧΘ/075/16

Προς:
κ. Κυριάκο Τσολάκη
Έπαρχο Λεμεσού

Αγαπητέ κύριε Έπαρχε,

Θέμα: Διερεύνηση καταγγελιών που διατυπώνονται σε επιστολή ομάδας κατοίκων της κοινότητας Βάσας Κοιλανίου

Στις 16 Αυγούστου 2016, μου κοινοποιήθηκε από ομάδα κατοίκων της κοινότητας Βάσα Κοιλανίου, επιστολή που στάλθηκε κοντά σας ημερομηνίας 1ης Αυγούστου 2016. Η σχετική επιστολή επισυνάπτεται για ευκολία σας.

Στην επιστολή της η ομάδα κατοίκων καταγγέλλει και ζητάει πληροφόρηση για σειρά θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων το μουσείο ζιβανίας, τις άδειες κατοχής σκύλων, την απευθείας ανάθεση έργων από το Κοινοτικό Συμβούλιο χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμών, την εργοδότηση προσωπικού από το Κοινοτικό Συμβούλιο, την καθυστερημένη αποστολή λογαριασμών για κατανάλωση νερού, την χρήση υπηρεσιακού οχήματος το οποίο αγοράστηκε από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο, τις διακοπές στην παροχή νερού και την άρνηση χορήγησης άδειας σε πλανοδιοπώλη.

Θα ήθελα να σας ζητήσω όπως διερευνήσετε τις καταγγελίες που διατυπώνονται στην επισυναπτόμενη επιστολή και με ενημερώσετε σχετικά. Παρακαλώ επίσης όπως με ενημερώσετε για τυχόν μέτρα που προτίθεστε να λάβετε στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνετε παράβαση νομοθεσιών και παραβίαση αρχών χρηστής διοίκησης.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Add a comment

[Οι απαντήσεις των Τοπικών Αρχών]

Προς: κ. Θεοδόση Τσιόλα
Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου

κ. Χρυστάλλα Μαλλούππα
Διευθύντρια Τμήματος Δημοσίων Έργων

Αγαπητέ κ. Τσιόλα,

Αγαπητή κ. Μαλλούππα,

Θέμα: Παραχώρηση άδειας χρήσης των πεζοδρόμων ή μέρος αυτών στους δήμους

Σύμφωνα με το άρθρο 9Α του περί Δημοσίων Οδών Νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Διευθυντής Δημοσίων Έργων, σε περίπτωση που έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο από το Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να παραχωρήσουν σε οποιοδήποτε δήμο, άδεια χρήσης πεζοδρόμου ή μέρους αυτού που βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων, υπό τέτοιους όρους ή περιορισμούς που δυνατόν να θεωρήσουν αναγκαίο ή σκόπιμο να επιβάλουν.

Add a comment

Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας τον Ιούνιο του 2016, έχω γίνει αποδέκτης γραπτής καταγγελίας αναφορικά με την μη υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας σε οχήματα πυρόσβεσης.
Μετά από έρευνα που έχω κάνει, διαπίστωσα ότι και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ. Μεγάλη Βρετανία, η χρήση της ζώνης ασφαλείας σε πυροσβεστικά, αστυνομικά και άλλα οχήματα δεν είναι υποχρεωτική. Εντούτοις όλα τα οχήματα φέρουν ζώνη ασφαλείας και εναπόκειται στον υπάλληλο εάν θα την χρησιμοποιήσει ή όχι.
Add a comment

Demolition123 Αυγούστου 2016

Στις 29 Απριλίου 2011 δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2011. Σκοπός των Κανονισμών όπως αναφέρεται και στον Κανονισμό 3 αυτών είναι η θέσπιση μέτρων για τη διαχείριση αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Έχω παρατηρήσει, ότι παρόλο που υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, εντούτοις το μεγαλύτερο ποσοστό των μπαζών καταλήγει στην ύπαιθρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα: Add a comment

7 Σεπτεμβρίου 2016

Στις 14 Ιουλίου 2016 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την μείωση της διάρκειας της πλήρους στρατιωτικής θητείας από είκοσι τέσσερις (24) μήνες που ίσχυε σε δεκατέσσερις (14) μήνες. Έχω γίνει αποδέκτης επιστολής από την Πρωτοβουλία για την Αντίρρηση Συνείδησης στην Κύπρο στην οποία υποβάλλεται το αίτημα για μείωση της διάρκειας της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας από τριάντα τρεις (33) μήνες σε δεκατέσσερις (14) μήνες, όπως ισχύει και στην περίπτωση της διάρκειας της πλήρους στρατιωτικής θητείας. Add a comment

Guardian Environment

Documents - Think Tank - European Parliament

European Environment Protection Agency

­